Dulceaţă de gutui

Iulia Mirică

Rețetă aromată de dulceață de gutui

Gusturile celor mici pot fi răsfățate cu o dulceață de gutui, care poate fi servită dimineața, pe pâine, cu un pahar cu lapte. Iată cum puteți face un deliciu pentru cei mici!

Ingrediente pentru dulceață de gutui:

1,3 kilograme de gutui
4 căni de zahăr granulat
coaja de la 1 portocală
sucul de la 1 portocală
coaja rasă de la o lămâie
zeama de la 1 lămâie mică
1/4 linguriță de ghimbir
1/4 linguriță de scorțișoară
1/4 linguriță de nucșoară
1/4 linguriță de ienibahar
1/4 linguriță de cuișoare
1/4 linguriță de cardamom

3 pași pentru a prepara dulceață de gutui:

1. Se curăță puful de pe gutui, se spală, se taie cuburi, lăsându-se și cotorul. Acesta nu se scoate, deoarece conține o cantitate mare de pectină naturală. Într-o tigaie mare, se adaugă apă cât bucățile de gutui să plutească. Se aduce la fierbere și se învârte cu ajutorul unei linguri de lemn. Se reduce focul la mic, se acoperă și se lasă la fiert pentru aproximativ 2-3 ore, amestecând ocazional.

2. Folosind o sită fină, se scurge sucul provenit din gutui prin fierbere. Acest suc poate varia de la o consistență de suc la un piure subțire, depinde dacă bucățile de fructe se sfărâmă sau nu. Presați fructele cu spatele unei linguri de lemn, pentru a extrage tot sucul din gutui. Dacă obțineți mai mult de 6 căni (necesare pentru această rețetă), puteți conserva sucul la congelator.

3. Într-o tigaie, se combină sucul de gutui cu sucul și coaja de portocală, respectiv lămâie, condimentele și zahărul. Cu cât este mai largă tigaia, cu atât mai repede se va evapora amestecul. Se aduce la fierbere și se gătește în continuare la foc mediu-mare, pentru aproximativ 20 de minute, amestecând ușor. Dacă doriți o compoziție mai groasă sau mai lichidă, puteți lăsa dulceața mai mult sau mai puțin pe foc. Când este gata, se pune în borcane sterilizate în prealabil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa