Cremă de zahăr ars la cuptor

Iulia Mirică

Desertul perfect pentru weekend – cremă de zahăr ars la cuptor

Pentru această rețetă de cremă de zahăr ars veți avea nevoie de aproximativ o oră și jumătate din timpul vostru, așa că prepararea ei este ideală în weekend, când aveți puțin mai mult timp la dispoziție pentru a le răsfăța papilele gustative celor dragi. Iată cum puteți prepara desertul perfect pentru sfârșitul săptămânii!

Ingrediente pentru cremă de zahăr ars:

420 mililitri de smântână
100 mililitri de lapte
1 baton de vanilie
5 gălbenușuri mari de ou
50 de grame de zahăr extrafin, plus suplimentar pentru topping

6 pași pentru a prepara crema de zahăr ars:

1. Se încălzește cuptorul la 160°C pe ventilație/180°C cuptor normal/treapta 4. Se pun 4 vase termorezistente într-o tavă de cuptor, în care vom pregăti crema de zahăr ars. Se toarnă smântâna într-o tigaie medie, împreună cu laptele. Batonul de lămâie se taie pe lungime și se scot semințele, care se adaugă în compoziția de lapte cu smântână.

2. Gălbenușurile și zahărul se amestecă într-un bol cu un tel, până când începe să se topească zahărul. Tigaia în care se află smântâna și laptele se pune pe foc mediu și se aduce aproape de fierbere. Când apar bule pe margine, luați tigaia de pe foc.

3. Se toarnă crema fierbinte în gălbenușurile bătute, amestecând cu un tel în timp ce faceți acest lucru. Puneți o sită fină deasupra unui castron și turnați amestecul prin ea, pentru a îndepărta semințele de vanilie. Folosind o lingură mare, luați spuma care se formează deasupra compoziției și amestecați o dată.

4. Turnați apă fierbinte cât să acopere 1,5 centimetri din tava mare de cuptor, iar în vasele pregătite pentru cuptor se toarnă crema fierbinte, astfel încât să să se umple până la baza de sus. Vasele se pun la cuptor, acoperite cu o hârtie pergamentată, lăsând o gaură mică, pentru a permite aerului să circule. Se lasă la copt timp de 30-35 de minute, până când amestecul începe să se prindă. Pentru a verifica, puteți balansa ușor vasele cu cremă, iar dacă sunt gata, se vor clătina puțin, ca un jeleu la mijloc.

5. Vasele cu cremă de zahăr ars se scot din tavă și se lasă pe grilajul cuptorului să se răcească, pentru câteva minute, după care se dau la frigider să se răcească complet. Acest lucru poate fi realizat peste noapte, fără a afecta textura.

6. Când serviți crema de zahăr ars, presărați 1 1/2 lingurițe de zahăr pudră pe fiecare vas și caramelizați-l cu un dispozitiv special. Țineți flacăra deasupra zahărului și serviți atunci când crema de zahăr ars este fermă sau chiar peste o oră.

Citește și: Melcișori cu scorțișoară

Citește și: Prăjitură cu lămâie

Iată cum pregătește Horia Vîrlan o rețetă delicioasă de cremă de zahăr ars:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa