Cozonaci de casă: rețeta tradițională

Iulia Mirică
cozonac-de-casa-totul-despre-mame

    Rețeta mamei pentru cozonaci de casă

    Dacă ieri v-am spus reţeta cozonacului cu stafide şi cacao, astăzi vă zicem cum se prepară cozonacul tradiţional de casă!

    Cărei mămici nu-i place mirosul unor cozonaci de casă, preparați după rețeta tradițională? Prepararea cozonacilor în propria bucătărie este una dintre tradițiile specifice sărbătorilor, iar la acest proces puteți primi ajutor chiar și de la cei mici, petrecând mai mult timp împreună și învătându-i tradiții valoroase. Iată cum puteți pregăti și voi acest cozonac trandafir!

    Ingrediente pentru cozonaci de casă:

    400 grame de făină
    3 ouă
    150 grame de unt
    5 linguri de zahăr tos + 4 linguri pentru tapetat tava
    100 grame de stafide (eventual înmuiate în coniac)
    2 linguri de cacao
    esență de vanilie / rom
    1 pahar cu lapte
    40 grame de drojdie proaspătă

    5 pași pentru a prepara cozonaci de casă:

    1. Într-un bol mic se amestecă drojdia proaspătă împreună cu puțin lapte călduț îndulcit și se lasă la cald, să crească.

    2. Într-un bol mare se adaugă făina, restul de lapte, 2 ouă și maiaua de drojdie, după ce a fost lăsată la crescut. Se amestecă bine ingredientele, până când obțineți o compoziție omogenă. Coca obținută se frămână bine, până când aluatul face bășicuțe, și se lasă bolul acoperit cu un prosop de bucătărie, la cald, să crească pentru aproximativ 1-2 ore.

    3. Între timp, cât crește aluatul, puteți prepara umplutura. Într-un bol, se freacă untul cu zahărul, cacaua, esența de rom și/sau vanilie, până când se obține o cremă.

    4. După ce crește aluatul, se întinde cu ajutorul unui sucitor într-o foaie de 2 centimetri grosime, peste care se pune crema de unt cu cacao, se presară stafidele și apoi se rulează foaia. Se taie în bucăți egale de 5 centimetri grosime.

    5. Se unge cu ulei o cratiță cu diametru mare, se presară cu zahăr tos, apoi se pun feliile de cozonac cu tăietura în sus, una lângă alta și una la mijloc. Se lasă aproximativ 30 de minute să crească, la căldură, se ung cu ou bătut și se introduce cratița la cuptor, la temperatură medie.

    Citeste si:
    Tartă cu brânză şi smochine
    Tort cu fructe de pădure
    Plăcintă cu carne de pui

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa