Cozonac pufos cu nucă şi cacao

Iulia Mirică
Cozonac cu nucă și cacao de Paște

Rețetă de cozonac pufos cu nucă și cacao bun de te lingi pe degete

În apropierea sărbătorilor suntem în căutarea celor mai bune rețete pentru un cozonac pufos cu nucă și cacao. Pentru că vrem să evităm cumpărarea acestuia din supermarket și dorim să ne răsfățăm familia cu delicatese delicioase din propria bucătărie, v-am pregătit o rețetă de cozonac de casă după o rețetă tradițională.

Ingrediente pentru un cozonac pufos cu nucă și cacao:

1 kilogram de făină
5 gălbenușuri de ouă
3 albușuri de ouă
150-200 militri de lapte
100-150 mililitri de ulei
70 de grame de drojdie proaspătă
1 linguriță rasă de sare
300 de grame de zahăr
1 esență de rom
4 pliculețe de zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
2 căni cu miez de nucă
1 lingură de cacao

9 pași pentru prepararea unui cozonac pufos cu nucă și cacao:

1. Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se amestecă împreună cu lingurița de sare, se lasă câteva minute și se bat cu telul, adăugându-se treptat zahărul. Se adaugă o lingură de apă rece în compoziție.

2. Într-un bol se adaugă 3-4 linguri de făină, pe care o amestecăm bine cu o furculiță împreună cu drojdia și cu puțin lapte cald. Mai departe, se adaugă un ou întreg, 1 linguriță de zahăr și 1 linguriță de zeamă de lămâie. Se lasă la crescut maiaua.

3. Se bat 2 albușuri spumă.

4. Se amestecă maiaua cu restul de făină și adăugăm și compoziția de gălbenușuri bătute, laptele, esența de rom și zahărul vanilat, precum și uleiul câte puțin și frământăm. La urmă se pun albușurile bătute spumă și se frământă în continuare.

5. Se lasă aluatul la crescut, acoperit cu un prosop, timp de 1 oră, până își dublează volumul.

6. Se pune aluatul pe un tocător mare de lemn, se taie în două și se întind 2 foi cu ajutorul unui sucitor din întreaga compoziție.

7. Se pregătește umplutura cu nucile, care au fost în prealabil măcinate, și cacao, după care se întinde pe foile de aluat. Se rulează foile de aluat cu umplutura și se pun în 2 tăvi acoperite cu hârtie de copt. Se lasă la crescut în tavă.

8. Se bate un gălbenuș, se adaugă 1/2 linguriță de ulei și se ung cozonacii.

9. Se introduc tăvile în cuptorul preîncălzit la foc mediu și se lasă aproximativ 1 oră. Putem deschide abia după 25 de minute cuptorul pentru a verifica preparatul.

Porții: 2 cozonaci

Sfaturi:

Nuca se amestecă împreună cu puțin lapte fierbinte, drojdie, griș, 1 lingură cu griș și cu 4-5 linguri de zahăr, pentru a se înmuia.

Putem să încercăm cozonacul cu o scobitoare să vedem dacă este făcut, iar dacă iese curată, înseamnă că preparatul este gata.

Când se scot cozonacii din cuptor, îi punem pe o parte. Nu se taie cozonacii calzi, pentru a nu se fărâmița.

Citește și: Cozonac cu stafide și cacao

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa