Cataif cu brânză, un desert oriental ce cucerește toată familia

Raluca Dumitrică
Cataif cu brânză în farfurie
Cataif cu brânză: o prăjitură aromata și foaaaarte gustoasă!

Gustul copilăriei: rețetă de cataif cu brânză

Cataif cu brânză! Iată un desert oriental la fel de faimos ca baclavaua: a ajuns in Romania pe filieră turco-greacă și are toate şansele să îi cucerească pe toţi membrii familiei. Iar dacă reţeta sa este îmbogăţită cu brânză şi fistic sau nucă, încântarea celor care primesc o porţie de cataif va fi şi mai mare!

O ieşire recentă în oraş cu prietenele mi-a adus aminte de cataiful din copilărie, prăjitura parfumată pe care o mâncam cândva la cofetăria de lângă casă şi pe care am savurat-o acum într-un restaurant turcesc din centrul Bucureştiului. Ce a fost deosebit la această variantă actuală de cataif a fost că era făcută cu brânză, iar gustul dulce nu era atât de pregnant ca în cazul unui cataif clasic, în care siropul de zahăr dominăreţeta. Pentru că mi-am dorit să repet minunata experienţă culinară, am făcut acasă propriul cataif cu brânză, iar ceea ce a ieşit a fost foarte, dar foarte gustos. Iată cum puteţi prepara şi voi un cataif cu brânză, spre încântarea întregii familii!

Ingrediente pentru 8-10 porţii de cataif cu brânză

Compoziţie: 500 de grame de brânză dulce de vaci sau ricotta, 150 de grame de brânză telemea, 2 pachete de fidea specială pentru cataif (care se poate găsi la magazinele/raioanele din supermarket cu produse orientale) sau fidea foarte subţire pentru supă – adică 400 sau 500 de grame – , 300 de grame de unt, 100 de grame de fistic măcinat sau nucă.

Sirop: 300 de grame de zahăr, 400 de ml de apă, zeama de la o jumătate de lămâie şi coaja de la o lămâie întreagă, 4 esenţe de vanilie.

Cataif cu brânză – cum se prepară

Cataif cu brânză – Compoziţia: Punem untul într-o crăticioară şi-l topim la bain-marie. După ce s-a făcut lichid (atenţie, să nu fiarbă!), îl turnăm într-un castron mai mare în care am pus deja fideaua şi pe care am mărunţit-o cu ajutorul unei furculiţe sau chiar cu mâna. Untul fierbinte trebuie să acopere cât mai mult din fidea, iar pentru a fi siguri de acest lucru îl amestecăm foarte bine. Într-o tavă emailată sau din sticlă termorezistentă, cu dimensiunea aproximativă de 34 cm/24 cm şi cu pereţii mai înalţi, punem pe fund jumătate din tăiţeii înmuiaţi în unt, având grijă să acopere perfect toată suprafaţa tăvii. Vă puteţi folosi de mână pentru a-i apăsa în tavă şi pentru a crea un strat compact.

Deasupra acestui strat se adaugă uniform brânza dulce, peste care se presară telemeaua rasă, după care se aşază fisticul sau nuca măcinată şi restul de tăiţei, presând din nou cu mâna pentru acoperirea completă a stratului de brânză. Se introduce tava în cuptorul încălzit în prealabil la 175 de grade şi se lasă la copt pentru aproximativ 30 de minute, respectiv până când stratul superior s-a rumenit frumos.

Siropul: Zahărul se pune împreună cu apa la fiert pe aragaz, într-o crăticioară, şi, după ce se topeşte, se pune zeama de la lămâie şi se mai lasă încă zece minute să fiarbă, până se îngroaşă. La final se adaugă coaja de lămâie şi esenţele de vanilie. Când fideaua din cuptor a căpătat o culoare rumenă, se scoate tava şi se toarnă siropul de zahăr peste tot, având grijă să se repartizeze uniform şi să acopere toţi tăiţeii. Tava se reintroduce în cuptorul stins şi se mai lasă la cald încă 10-15 minute.

Cataif cu brânză. Tipsuri: în locul combinaţiei de brânză dulce – brânză telemea se poate folosi cu succes mozzarella. Pentru un plus de aromă se poate adăuga în siropul de zahăr nişte apă de trandafiri, care conferă un parfum aparte întregii prăjituri. Iar dacă vă doriţi o prăjitură mai dulce, creșteți cantitatea de zahăr din sirop. Pentru design, cataiful se poate servi alături de o linguriţă de smântână dulce sau de mascarpone.

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa