Brioșe cu dovleac, delicii de sezon care încântă copii și adulți
Tarta cu dovleac este delicioasă, dar la fel sunt şi niște brioşe cu dovleac. Acestea sunt un desert excelent, de sezon, care merge atât la un prânz sau la o cină în familie, dar şi dacă ai nişte musafiri mai mici sau mai mari!
Dovleacul este un ingredient foarte versatil, dar şi unul plin de proprietăţi (conţine vitamine, antioxidanţi, betacaroten şi ajută la imunitatea organismului). Cea mai simplă combinaţie, dar şi una extrem de delicioasă, este cea de dovleac cu scorţişoară, aşa că ţi-am pregătit o reţeta de brioșe cu dovleac uşoară, dar savuroasă, pe care o poţi încerca şi tu şi cu care vei bifa două lucruri: un gust deosebit şi un ajutor pentru sănătatea organismului tău!
Ingrediente pentru 12-14 brioşe cu dovleac
220 grame de făină
1 linguriţă de praf de copt
1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
½ linguriţă de sare
1 ½ linguriţă de scorţişoară
½ ceaşcă de miere
2 ouă
225 grame de piure de dovleac (dovleacul trebuie să fie bine copt, pentru un plus de aromă)
120 ml ulei vegetal
80 ml lapte
1 linguriţă extract de vanilie
Brioșe cu dovleac – Cum se prepară?
Porneşte cuptorul şi setează-l la o temperatura de 175 de grade C. Pregăteşte o tavă de brioşe în care încap 12-14 brioşe cu dovleac şi pune în fiecare spaţiu câte o formă din hârtie special făcută pentru acest preparat. Amestecă într-un castron făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea şi scorţişoară, iar într-un alt castron bate ouăle cu mierea. Pune peste acestea din urmă piureul de dovleac, uleiul, laptele şi vanilia şi amestecă până se încorporează bine. Ingredientele umede se toarnă peste cele uscate şi se amestecă, nu prea mult, însă, cu un tel ca să nu se formeze cocoloaşe.
Pune aluatul cu atenție în formele de brioşe, având grijă să nu se umple perfect fiecare formă cu această compoziție, pentru că ea va creşte în cuptor şi va da mult pe-afară în căzul în care faceți acest lucru. Brioşele trebuie coapte 17-18 minute, iar după ce sunt gata (încearcă-le cu o scobitoare, iar când iese curată, înseamnă că s-au copt), scoate-le din cuptor, lasă-le puţin să se răcească şi serveşte-i pe cei dragi!
Dacă vrei să faci nişte brioşe cu dovleac mai sofisticate, înainte de a pune aluatul în forme poţi să adaugi o mână de ciocolată de bună calitate în compoziţia finală. Aspectul final al brioşelor va fi şi mai simpatic, cu puncte mici de ciocolată, dar şi mai atractiv pentru cei de-ai casei sau pentru musafiri!
Andreea Marinescu/andreearaicu.ro