Știţi care sunt beneficiile smochinelor?

Iulia Mirică

Despre beneficiile smochinelor + rețetă de dulceață de smochine

Smochinele proaspete sunt delicate și perisabile, așa că de cele mai multe ori sunt uscate pentru a fi conservate. Astfel, vă veți putea bucura de fructe uscate dulci și hrănitoare, care pot fi savurate pe parcursul tuturor sezoanelor. Printre beneficiile smochinelor se numără sănătatea intestinelor, deoarece aceste fructe acționează ca un laxativ natural, din cauza conținutului lor ridicat de fibre.

Cu un conținut ridicat de fibre alimentare, smochinele pot fi un aliment ideal de inclus în dieta celor care vor să slăbească. Smochinele oferă sentimentul de sațietate, ajutând la reducerea foamei și poftelor alimentare. Smochinele conțin, de asemenea, și prebiotice, care ajută bacteriile bune existente din intestin, îmbunătățind procesul digestiv. Aceste fructe sunt și o sursă importantă de calciu, un mineral care este implicat în densitatea oaselor. Conținutul lor ridicat de potasiu poate împiedica excreția urinară a calciului cauzată de dietele bogate în sare. În acest fel, este stimulată menținerea calciului în oase și diminuat riscul apariției osteoporozei.

Este important de menționat că o porție de 100 grame de smochine uscate are aproximativ 249 calorii, pe când aceeași cantitate de smochine proaspete are aproximativ 80 calorii. Dar, când smochinele crude nu sunt disponibile, vă puteți delecta cu dulceață de smochine. Iată cum se prepară:

Rețetă de dulceață de smochine

Ingrediente pentru dulceață de smochine:

2 kilograme de smochine
1 kilogram de zahăr
200 mililitri de apă
zeama de la 1 lămâie
100 grame de zahăr vanilat

2 pași pentru a prepara dulceață de smochine:

1. Cât timp spălăm smochinele sub un jet de apă rece, punem apa și zahărul pe foc și amestecăm până când se dizolvă tot zahărul. Smochinele se taie în bucăți mici și se pun în siropul care a dat deja de două ori în clocot.

2. Se curăță spuma care se formează, se adaugă zeama de la o lămâie și zahărul vanilat și se lasă la fiert, până când dulceața are consistența dorită. Puteți testa punând puțină dulceață pe o farfurie. Dacă se scurge, înseamnă că mai trebuie lăsată puțin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa