Băutura aromată a sezonului – socată

Iulia Mirică

Rețetă răcoritoare de socată

Băutura acestui sezon este bazată pe o rețetă tradițională româneasca, transmisă din generație în generație. Gustul copilăriei poate fi readus la viață aceste zilei datorită unei rețete răcoritoare de socată.

Să nu uităm că, printre beneficiile cele mai cunoscute ale socului se numără combaterea anumitor afecțiuni digestive, dermatologice, respiratorii, cardiace, chiar și reumatice.

Ingrediente pentru socată:

1 kilogram de zahăr alb granulat sau pudră
2 lămâi întregi
15 flori de soc proaspete
zeama de la 2 lămâi
6-7 litri de apă

3 pași pentru a prepara socată:

1. Se pun 6-7 litri de apă și zahărul într-o cratiță. Se încălzește ușor compoziția, fără a ajunge la punctul de fierbere, până când se dzolvă zahărul. Mai amestecați cu o lingură de lemn din când în când. Cele două lămâi întregi se spală bine și se feliază.

2. De îndată ce s-a dizolvat zahărul, se stinge focul și se lasă la răcit. Umpleți un bol cu apă rece și spălați ușor florile de soc, pentru a îndepărta murdăria și insectele. Se scot florile din apă, se scutură ușor și se adaugă siropului răcit, împreună cu zeama de lămâie și feliile de lămâie. Se amestecă bine și se transferă într-un borcan de sticlă, de 6 litri. Se acoperă borcanul cu o farfurie și se lasă la infuzat, la temperatura camerei, pentru 2-3 zile. În acest timp, amestecăm socata o dată pe zi.

3. Cu ajutorul unei strecurători, se toarnă socata într-o oală. Se lasă să se scurgă bine sucul din florile de socată. Se aruncă ceea ce rămâne în strecurătoare. Folosiți o pâlnie și un polonic pentru a umple sticle sterilizate (sticle de sticlă recomandat). Socata este gata pentru a fi băută și se ține în frigider.

Sfaturi:

Această socată poate fi folosită și în cantități foarte mici stropite peste o salată de fructe sau peste un șerbet de lămâie.

Socul înflorește la sfârșitul lui mai și face flori până la mijlocul lunii iunie. Secretul pentru a face o socată aromată este alegerea florilor într-o zi însorită, înainte de prânz și utilizarea acestora cât mai curând posibil. Alegeți florile cele mai proaspete.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa