Desert cu lapte. 3 reţete perfecte pentru sărbători (P)

Raluca Dumitrică
desert cu lapte cozonac cu fructe confiate | Totul despre mame
Desert cu lapte: Cozonacul cu fructe confiate este o varianta apetisanta la clasicul cozonac
Tort cu crema de lapte si lapte bio Olympus desert cu lapte
Un desert cu lapte delicios: Despre tortul de ciocolată cu cremă de lapte se va vorbi mult timp după sărbători

Desert cu lapte – Tort de ciocolată şi cremă de lapte

Pentru a vă năuci complet familia, dar şi musafirii, vă sugerez să încercaţi această reţetă de tort de cicolată şi cremă de lapte, care vă va încorona drept regina deserturilor în sezonul de iarnă 2014-2015. Tortul se poate face atât pentru ziua de Crăciun, cât şi pentru seara de Revelion, când va putea fi savurat linguriţă cu linguriţă alături de o şampanie demidulce sau un vin spumant demisec, după preferințe.

Ingrediente pentru 6-8 porții

Blat

2 ouă
2 linguri cu zahăr
2 linguri cu făină
0,5 linguriţă praf de copt
1, 5 lingură de cacao
2 linguri apă caldă

Crema de lapte

700 ml de lapte de consum Olympus Bio
70 de grame de amidon de porumb
2,5 linguri de zahăr
70 de grame de ciocolată albă
170 g de unt la temperatura camerei
100 de grame de zahăr pudră

Glazura

140 de grame de ciocolată cu lapte
3 linguri de lapte de consum Olympus Bio
3 linguri de zahăr
100 de grame de unt

Cum se prepară tortul cu cremă de lapte

Olympus Lapte Bio de Consum desert cu lapte
Desert cu lapte. Olympus Lapte Bio de Consum, perfect pentru crema de lapte a tortului

Blatul: Ouăle se bat bine cu zahărul până cand acesta se topeşte, iar amestecul e cremos și usor albicios. Peste el se adauga în ploaie faina, cacaoa și praful de copt, în prealabil cernute separat într-un vas, dar și apa calduță, astfel încat amestecul final sa fie foarte omogen. Jumătate din compoziție se pune într-o tavă de tort rotundă, cu diametru de 20 de cm și cu pereții detașabili, tapetată cu hârtie pergamentată, dupa care se introduce în cuptorul preîncălzit la 180°C si se lasă acolo timp de 15 minute. Facem testul scobitorii pentru a vedea dacă blatul este copt, îl scoatem din cuptor și repetam operațiunea cu cealaltă jumătate de compoziție.

Crema de lapte: 100 ml de lapte se amestecă bine cu zahărul şi cu amidonul de porumb, în timp ce restul de lapte se pune într-o oală împreună cu ciocolata albă şi se așază la foc mic pe aragaz până dă în clocot. Dăm focul la minim și punem și compoziția de amidon, având grijă să amestecăm mereu până când se îngroaşă, dar cu mare atenție să nu se lipească de fundul vasului. Oprim focul când compoziția e închegată, lăsăm să se răcească, iar mai apoi turnăm untul mixat în prealabil cu zahărul pudră şi îl răsturnăm peste crema de lapte.

Glazura: Toate ingredientele se pun pe foc la bain-marie şi se încălzesc până devin o cremă, care se dă mai apoi de pe foc pentru a se răci. Se mixeaza până devine spumoasă.

Asamblare

Tortul se asamblează pe un platou în ce ordine se doreşte, noi am ales varianta următoare: 1 jumătate din primul blat, o jumătate de glazură, crema de lapte, cealaltă jumătate de blat, restul de glazură, al doilea blat. Se pune în frigider și se poate orna pe laterale, dupa preferință, cu fulgi de migdale sau cu o ciocolată întreagă topită la bain-marie.
Poftă bună și sărbători fericite!

Te-ar mai putea interesa