articol sponsorizat de

De ce trebuie să consume copiii ton? 4 rețete care o să-i facă să mănânce pește

De ce trebuie să consume copiii ton? Iată beneficiile și patru rețete gustoase și rapide care o să-i facă să mănânce pește cu plăcere.

Cristina Călin, redactor
farfurie cu salata de ton rio mare

Alimentația sănătoasă este unul dintre aspectele care îi preocupă cel mai mult pe părinți. De ea depinde nu doar starea de sănătate a copiilor, dar influențează și creșterea fizică armonioasă, ca și dezvoltarea psihică și cognitivă.

Unul dintre alimentele care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată este peștele, în special tonul. Este una dintre cele mai valoroase surse de proteine, cu un aport important de vitamine, minerale și acizi grași Omega-3.

Beneficiile consumului de ton pentru sănătate

Indiferent dacă îl consumi proaspăt sau conservat, tonul oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Iată câteva moduri în care tonul îți poate susține sănătatea.

– Ajută la prevenirea anemiei

Tonul conține acid folic, fier și vitamina B12. Deficiență oricăruia dintre acești micronutrienți poate duce la diferite tipuri de anemie. Simptomele anemiei includ slăbiciune musculară, tulburări de vedere, oboseală extremă, împreună cu o serie de complicații mai grave, cum ar fi infertilitatea. Tonul ajută la asigurarea unei bune baze nutriționale pentru prevenirea anemiei rezultate din deficiențe nutriționale.

– Promovează sănătatea inimii

Tonul este o sursă de acizi grași omega-3, inclusiv DHA și EPA. S-a demonstrat că suplimentele cu ulei de pește pe bază de ton scad trigliceridele fără a crește alte tipuri de colesterol. Aceste rezultate sugerează că aportul de ton sau suplimentele cu ulei de pește ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

– Poate reduce riscul de demență

Accidentele vasculare cerebrale și alte leziuni vasculare cerebrale provoacă modificări ale memoriei, comportamentului și funcției cognitive. Echilibrarea aportului de acizi grași omega-6 cu mai mulți acizi grași omega-3 (din ton, de exemplu) poate ajuta la încetinirea dezvoltării progresive a demenței. 

– Sprijină controlul zahărului din sânge

Tonul nu conține carbohidrați și oferă nutrienți benefici pentru gestionarea diabetului. Asociația Americană de Diabet a inclus peștele cu conținut ridicat de omega-3, inclusiv tonul, pe o listă de 10 super-alimente. Ne recomandă să măncăm ton de două ori pe săptămână pentru a ajuta la gestionarea diabetului. 

Tonul, un pește ușor tolerat de copii

Tonul este unul dintre tipurile de pește care are un gust pe care copiii îl tolerează ușor, dar care poate fi și ușor inclus în tot felul de combinații alimentare. Una dintre cele mai simple soluții este să alegi ton la conservă asigurându-te că are pește din surse sigure.

Tonul RIO Mare nu conține țesut conjunctiv și este ușor de digerat, el putand sa fie consumat fără probleme de către adulți și copii deopotrivă. De asemenea, tonul RIO Mare contine proteine „nobile”, acestea fiind esențiale în construirea și repararea țesuturilor precum si în asigurarea unei bune condiții fizice. Conține mai puțin de 10% grăsimi și nu are carbohidrați, furnizând o energie totală cuprinsă între 100 și 190 de kilocalorii.

Gama RIO Mare oferă opțiuni pentru toate preferințele în materie de gust, principalele sortimente fiind:

Ton în ulei de măsline

Tonul RIO Mare în ulei de măsline este renumit pentru culoarea sa roz specifică și pentru calitatea superioară. Acestea sunt asigurate de un proces riguros de selecție a fileurilor de ton și de controalele stricte la care sunt supuse pe tot parcursul lanțului de aprovizionare. Este conservat adăugând doar ulei de măsline şi un vârf de cuţit de sare de mare. Uleiul de măsline folosit este de calitate premium și poate fi consumat împreună cu tonul, sau poate sa fie utilizat la salate sau alte preparate, oferind un plus de savoare.

Tonul în ulei de măsline Rio Mare este perfect la gustare, în vacanțe, la picnic sau oricând copiii tăi simt nevoia unei mese hrănitoare.

Ton Leggero

Pentru părinții care sunt atenți la siluetă există Ton Leggero în ulei de măsline extravirgin. Are același gust de ton, dar cu 60% mai puține grăsimi decât Rio Mare ton în ulei de măsline. O porție de 60 g are 102 calorii. Pe lângă faptul că aduce un aport mai mic de lipide, are 25 de grame de proteine la 100 g produs întreg.

Textura sa este fragedă, fiind ideal în salate, cu legume crude sau gătite la cuptor sau pe grătar, în preparate cu paste, orez, quinoa sau linte.

Ton în suc propriu

Tonul RIO Mare în suc propriu asigură un echilibru într aportul de nutrienți și cel caloric, fără să facă rabat de la gustul proaspăt al tonului. Este preparat doar cu apă, sare și condimente, asigurând un echilibru perfect între minerale, proteine şi vitamine, cu mai puţin de 1% grăsime. Are doar 101 kcal per 100 g produs întreg.

Tu și copiii tăi îl puteți consuma simplu sau în salate, alături de orez, paste sau quinoa.

Rețete cu ton RioMare

Salată cu ton, năut, avocado și portocală

Ingrediente (4 porții)

  • 320 g Ton Rio Mare în ulei de măsline
  • 300 g năut gătit
  • 1 avocado copt
  • 1 portocală
  • 100 g spanac proaspăt
  • 40 ml ulei de măsline extravirgin
  • 20 g semințe de pin
  • sare după gust

Mod de preparare

Rumeniți semințele de pin la foc mare într-o tigaie mică, antiaderentă, timp de câteva minute, până devin aurii. Curățați portocala, scoateți sâmburii și tăiați-le în bucăți. Tăiați avocado în jumătate, scoateți sâmburele, decojiți și tăiați în bucăți. Așezați năutul, avocado, bucățile de portocală și spanacul într-un castron. Se face un dressing cu uleiul de măsline și un praf de sare. Amestecați salata și aranjați-o pe 4 farfurii individuale. Adăugați tonul bine scurs, fulgi și garnisiți cu semințe de pin.

Omletă cu ton RIO Mare

Ingrediente (4 porții)

  • 320 g Rio Mare în ulei de măsline
  • 5 ouă
  • 2 cepe albe dulci sau 3 cepe de primăvară
  • un buchețel mic de pătrunjel
  • 2 linguri de parmezan ras
  • 1 frunză de dafin
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Spălați și tăiați mărunt ceapa. Așezați într-o tigaie antiaderentă cu frunza de dafin, 30 ml ulei de măsline și un praf de sare și piper. Acoperiți cu un capac și gătiți la foc mediu, amestecând des, până când devine moale și transparentă, dar nu se rumenește. Tocați pătrunjelul și scoateți frunza de dafin din ceapă. Bateți ouăle într-un castron cu parmezanul și un praf de sare. Adăugați la ouă tonul bine scurs, pătrunjelul și ceapa.

Încălziți un strop de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă cu diametru de 24 cm. Când tigaia este fierbinte, adăugați amestecul de ou bătut și amestecați ușor cu o furculiță, astfel încât să se gătească uniform. Când amestecul pare întărit, întoarceți și gătiți pe cealaltă parte, acoperindu-l cu un capac, dacă este necesar.

Focaccia cu ton RIO Mare și dovlecei la grătar

Ingrediente (4 porții)

  • 1 focaccia de grosime medie, rotundă sau pătrată, sau mai multe focaccia mici
  • 320 g de Ton Rio Mare în Ulei de Măsline
  • 100 g de roșii cherry
  • 100 g dovlecei la grătar
  • 200 g mozzarella
  • 30 ml de ulei de măsline extra virgin
  • 1 cățel de usturoi
  • puțin oregano
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Pre-încălziți cuptorul la 200°C. Tăiați în jumătate roșiile cherry, faceți sauté din usturoiul zdrobit și uleiul de măsline într-o tigaie non-aderentă mică și adăugați roșiile cherry când usturoiul începe să devină auriu-maro. Asezonați cu sare, piper și puțin oregano și gătiți timp de 6 minute la foc mare. Scoateți usturoiul.

Tăiați focaccia în jumătate pe orizontală și umpleți cu mozzarella feliată, roșiile și sucul lor, dovleceii și tonul mărunțit. Coaceți focaccia în cuptor timp de maxim 5 minute până când devine crocantă și mozzarella este ușor topită. Tăiați în bucăți și serviți fierbinte.

Salată cu ton RIO mare si paste

Ingrediente (4 porții)

  • 350 g de paste scurte (fusilli sau penne)
  • 160 g de Ton Rio Mare în Ulei de Măsline
  • 150 g de roșii cherry
  • 150 g mozzarella sau un alt tip de brânză proaspătă și tare
  • 1 castravete de dimensiune medie
  • 100 g de rucola
  • 20 g măsline negre fără sâmburi
  • 20 g semințe pentru salată amestecate
  • 50 ml ulei de măsline extra virgin
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

Fierbeți o oală mare de apă, apoi adăugați o mână de sare, adăugați pastele și gătiți „al dente”. În timp ce se gătesc pastele, tăiați roșiile cherry în cuburi, tăiați brânza în cuburi, mărunțiți rucola, curățați și tăiați fin castravetele. Plasați toate ingredientele într-un bol mare și adăugați tonul scurs și mărunțit, măslinele și apoi asezonați cu ulei de măsline. Asezonați cu mult piper proaspăt măcinat.

Scurgeți pastele, clătiți-le rapid în apă rece de la robinet pentru a opri procesul de gătire și scurgeți-le bine. Adăugați pastele peste ingredientele rămase, amestecați cu atenție, garnisiți cu semințele pentru salată și serviți.

Te-ar mai putea interesa