Cum să-ți ascuți cuțitele de bucătărie

Iulia Mirică
ascuti-cutitele-totul-despre-mame

  Trucuri ca să-ți ascuți cuțitele de bucătărie, utile mai ales acum, de sărbători!

  Cuțitele de bucătărie neascuțite sunt cel mai mare dușman al unui bucătar, precum puteți avea și cel mai periculos instrument din casă în bucătărie. Din fericire, păstrând cuțitele în stare bună de utilizare nu este foarte dificil și probabil ai deja instrumentele necesare ca să-ți ascuți cuțitele de bucătărie. Dar ascuțitul unui cuțit nu reprezintă o știință. Există diferite modalități simple, pe care le poți repeta și care nu ridică riscul rănirii atunci când sunt aplicate. Iată ce instrumente poți folosi ca să-ți ascuți cuțitele de bucătărie și cum trebuie să le folosești!

  Instrumente ca să-ți ascuți cuțitele

  Cel mai comun instrument este pila de ascuțit, aceasta fiind ideală pentru folosirea și întreținerea regulată. Pila de ascuțit aliniază lama cuțitului, astfel încât acesta să taie bine de fiecare dată. Cele mai multe seturi de cuțite au așa ceva în compoziție, iar în majoritatea magazinelor se găsesc aceste cuțite. De asemenea, puteți folosi o piatră de ascuțit, care este de obicei o piatră plată, dreptunghiulară, cu o textură grosieră sau fină, în funcție de cuțitul pe care vrei să ascuți și cât de tare vrei să-l ascuți. Există și seturi de pietre de ascuțit, care au mai multe pietre cu diferite texturi.

  Sunt și alte tipuri de instrumente de ascuțit manuale sau automate, care se găsesc în magazine. Acestea pot varia foarte mult în funcție de prețuri și producători, însă nu sunt un substitut real al pilei de ascuțit, pe care probabil o aveţi deja. În plus, unele instrumente de ascuțit pot face mai mult rău decât bine cuțitelor. Este recomandat să le evitați, să economisiți niște bani și să ascuțiți singuri cuțitele de bucătărie.

  Cum să-ți ascuți cuțitele

  Pila de ascuțit, cunoscută și sub numele de masat, se ține vertical în mână. Cuțitul se ține perpendicular (la un unghi de 90 grade) pe centrul pilei de ascuțit. Cuțitul se freacă de pila de ascuțit, la un unghi de 45 grade, pe ambele părți ale lamei, până când aceasta se centrează. Dacă folosiți o piatră de ascuțit, regula se aplică în continuare: unghiul de ascuțire este important, chiar dacă metoda de ascuțire va fi diferită. Puteți repeta procesul de 4-5 ori de fiecare dată când simțiți că unele cuțite nu mai taie bine, pentru a recentra lama și pentru a vă asigura că este un instrument sigur de folosit.

  Dacă folosiți o piatră pentru ascuțit, este recomandat să așezați pe masă, pe un prosop, pentru a nu aluneca atunci când o folosiți. Se umezește puțin cu apă, nu se folosește niciodată uscată. Cuțitul se pune la un unghi de 20 de grade pe piatră, iar degetele de la mâna stângă se țin pe lama cuțitului. Se mișcă lama cuțitului înainte și înapoi pe piatra de ascuțit, aplicând o presiune medie pe aceasta în timpul procesului. Se repetă de 7 ori pe o parte, după care pe cealaltă parte.

  Citeşte şi:
  Elimină pericolele din casă!
  Dragi taţi, iată ce puteţi face după naşterea bebeluşului!
  Să punem copiii la treabă!
  Planificarea și organizarea, cuvinte cheie în existența mea de mamă

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa