Fie că ne place sau nu, copiii adoră cartofii prăjiți și, de cele mai multe ori, preferă această variantă și devin mofturoși când le propunem opțiunea de cartofi pai la cuptor, pregătiți fără ulei. Trebuie să admitem că și noi, în copilărie, ne dădeam în vânt după acest fel de mâncare. Cu toate acestea, știm preabine că – oricât de gustoși, apetisanți, ușor de preparat sunt cartofii prăjiți – aceștia nu sunt nici pe departe cea mai mai sănătoasă opțiune din meniul unui copil.
Sigur, cartofii preparați în tigaia de acasă sunt mai puțin nocivi decât cei de la fast-food, însă există și alternativa 100% sănătoasă. Iată cum să pregătești cartofi pai la cuptor, fără ulei, dar la fel de delicioși ca cei prăjiți.
Cum poți să faci cartofi pai la cuptor
Cartofii prăjiți sunt gustarea preferată a celor mici (și a celor mari deopotrivă), însă ea vine la pachet cu o mulțime de grăsimi, sare, aditivi sau conservanți. Însă există câteva alternative sănătoase și cel puțin la fel de gustoase. Rețeta cartofilor pai la cuptor nu e deloc complicată. Niște brânză rasă deasupra, câteva boluri cu sosurile preferate pe masă, poate și câțiva castraveciori murați – și obținem o masă gustoasă, sățioasă și apreciată de întreaga familie.
Există câteva trucuri pe care trebuie să le știți pentru a obține cartofi crocanți. Poate cel mai important dintre ele este legat de apa rece: după ce îi tăiem (cât de subțiri ne plac nouă) trebuie să îi lăsăm să stea în apă rece pentru cca. 10-20 de minute, pentru a ieși amidonul, care împiedică rumenirea cartofilor. Desigur, pentru a obține o porție de cartofi crocanți mult mai rapid și cu același efect, puteți oricând apela la un aparat de gătit cu aer cald.
Și încă un lucru bine de știut: asigurați-vă că folosiți cartofi albi, special pentru prăjit. Aceștia conțin o cantitate redusă de amidon și sunt diferiți față de cartofii pentru salată, de exemplu. De regulă, cartofii cu coajă roșie vor ieși crocanți, însă dacă preferați cartofi tăiați mai groși și pufoși în interior, trebuie să-i alegeți pe cei cu coaja albă și subțire.
Rețetă de cartofi pai la cuptor, fără ulei
Ingrediente
- 3-4 cartofi albi medii;
- 1 lingură de făină;
- 1 linguriță de usturoi pudră;
- 1 linguriță de ceapă pudră;
- 1 linguriță de boia;
- 1 linguriță de ulei de măsline;
- 1 linguriță de pudră de chili (dacă nu sunt pentru copii);
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare
Pentru a face cartofi pai, buni și crocanți, la cuptor există câteva tehnici care garantează succesul. Puneți apă rece într-o oală mare și pe măsură ce tăiați cartofii, scufundați-i în apă. Îi puteți tăia oricât de groși sau de subțiri vă plac, rezultatele vor fi aceleași. După ce toți cartofii sunt în cratița cu apă rece, puneți oala pe foc mare și aduceți cartofii la punctul de fierbere. Când apa începe să fiarbă, setați un cronometru la 5 minute și porniți cuptorul la 220°C. Acum e momentul să luați tava de cuptor și să întindeți hârtie de copt. Când timpul a expirat, scurgeți cartofii și puneți-i înapoi în oală. Presărați uleiul, condimentele și făina deasupra cartofilor și amestecați-i ușor, astfel încât fiecare pai să fie acoperit de mirodenii. Apoi, așezați-i pe tavă și băgați-i la cuptorul încins la 200°C. Îi puteți servi ca atare, cu brânză rasă deasupra, cu sosuri, sau alături de un piept de pui sau orice altă carne. Sunt crocanți, sunt delicioși, sunt cea mai bune opțiune atunci când copiilor le e poftă de cartofi prăjiți.
Idei de mâncare cu care poți servi cartofii pai
Alegem cartofii pai atunci când ni se face puțin foame sau îi gătim, ca garnitură, pentru felul principal de la cină. Sunt sățioși, gustoși și se potrivesc atât cu preparatele pe bază de carne, cât și cu cele vegetariene. Desigur, ca și în cazul cartofilor prăjiți, putem alege oricând un sos de roșii, cu ketchup, însă există multe alte combinații delicioase.
Cartofii pai se potrivesc perfect cu diverse sosuri, fie pe bază de maioneză, roșii sau iaurt. Puteți prepara rapid, pentru „dipping” un sos de usturoi, un sos cu muștar, un sos de iaurt cu mărar sau celebrul tzatziki. Pentru a diversifica variantele de asezonare îi puteți servi alături de ceapă caramelizată – fie ca atare, fie împreună cu alte sosuri. Aroma intensă a cepei și textura crocantă a cartofilor creează o combinație delicioasă. Limitați-vă așteptările, gusturile noi nu sunt neapărat pe placul copiilor. Cei mici vor gusturi familiare și sunt reticenți la a încerca noi combinații.
Cartofii pai cu brânză și carne sunt o altă variantă gustoasă. Presărați brânză rasă peste cartofii fierbinți, fie că aveți la îndemână telemea, cheddar, parmezan sau mozzarella. Dacă vreți să adăugați și carne, optați pentru preparatele preferate de cei mici: fie că vorbim despre șnițel sau fripturi.
Cartofii pai la cuptor se potrivesc de minune sandvișurile, se pot adăuga în quesadilla, lângă omletă, ouă ochiuri, salată coleslaw, șnițele de pui sau de porc, aripioare la cuptor, cârnăciori, nuggets de pui, friptură de pui, de porc sau chiar alături de o porți de mâncărică de spanac cu pui (sai în orice combinație vă ajută să îi ademeniți mai bine pe copii). Pentru o porție de sănătate curată, pe lângă cartofii pai puteți pune la cuptor și alte legume: cartof dulce, păstârnac, morcov și alte rădăcinoase din care puteți face paie crocante asemănătoare cartofilor. Dacă radeți brânzădeasupra și adăugați un sos la masă, aceste legume vor trece „neobservate”.