Cum faci turtă dulce după rețeta bunicii. Desertul care îi va cuceri pe cei mici 

Anca Lupescu
Copil si tatic decupeaza forme din aluat de turta dulce
Desertul care aminteste de Craciun: turta dulce Foto: Shutterstock

Cine nu iubește turta dulce, mai ales în perioada sărbătorilor? Dar ce ai zice să o faci acasă și să miroasă peste tot a condimente, Crăciun și bunătăți? Este desertul care îi va cuceri pe cei mici și nu numai, iar aroma sa de miere și condimente îți va umple casa de căldură.

Iată cum să faci turtă dulce după rețeta tradițională, cu ingrediente de calitate, perfectă pentru copii. În plus, poți ajusta condimentele după bunul și când e gata, te poți distra alături de cei mici decorând-o cu tot felul de glazuri și bombonele.

Cum se prepară turta dulce

Turta dulce are un gust specific datorită combinației de ingrediente: scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele și nucșoara sunt cele care dau aroma caracteristică, iar mierea sau zahărul brun completează mixul prin dulceața lor intensă. Aluatul, făcut cu unt pentru frăgezime și un agent de creștere precum praful de copt, are o textură care se păstrează moale la interior și ușor crocantă la exterior.

Mierea joacă un rol important nu doar pentru gust, ci și pentru felul în care aluatul devine ușor de modelat. În unele rețete, poți găsi adaosuri precum coajă de portocală sau o esență de rom, care ajustează puțin aroma, dar fără să schimbe gustul. Totul depinde de preferințele fiecăruia, dar baza rămâne aceeași: un aluat simplu, aromat, care se coace rapid.

În funcție de preferințe, poți glazura turta dulce cu ciocolată sau cu o glazură simplă din lapte și zahăr pudră pentru a obține luciul acela care oferă și un plus de textură. O altă variantă este să folosești ciocolată albă pentru glazură și apoi bombonele pentru un decor festiv. Este o activitate ideală pentru copii, care se vor bucura să își pună la treabă creativitatea.

Turta dulce se face foarte ușor, amestecând ingredientele umede, apoi cele uscate cernute. Vei obține un aluat ca de fursecuri, pe care îl întinzi cu un sucitor și îl tai în formele dorite. Apoi, pui turta dulce în cuptor pentru câteva minute, o lași la răcit și o decorezi după bunul plac.

Turtă dulce după rețeta bunicii

Ingrediente

  • 320 de grame de făină
  • 100 grame de unt
  • 1 ou
  • 200 de grame de miere
  • 200 grame de zahăr brun cu melasă
  • Condimente pentru turtă dulce: scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • Ciocolată și bombonele pentru decor

Mod de preparare

Pentru început, pune mixul de condimente într-un bol mare, apoi adaugă făina cernută, praful de sare și bicarbonatul de sodiu. Separat, mixează untul cu zahărul, apoi adaugă oul și mierea și încorporează bine până totul este omogen. Amestecul se adaugă peste făina cu bicarbonat și condimente și se frământă câteva minute. Ulterior, aluatul trebuie format într-o bilă, învelit într-o folie alimentară și răcit la frigider cel puțin o oră. Acest pas este esențial pentru a putea rula aluatul, pentru că untul trebuie să se răcească, iar aluatul să fie ferm. Dacă nu lași aluatul la frigider măcar o oră, nu îl vei putea rula și se va lipi de blatul de lucru.

După ce ai lăsat aluatul la rece, întinde o foaie pe masă folosindu-te de sucitor. Apoi, taie forme pentru turta dulce și pune-le pe o tavă pe care ai pus foaie de copt. Coace turta dulce în cuptorul preîncălzit la 170 de grade până se rumenește, aproximativ 10 minute. După ce scoți turta dulce, las-o să se răcească complet înainte de a o decora.

Sfaturi pentru o turtă dulce fragedă

În timp ce prepararea turtei dulce este destul de ușoară, procesul nu este tocmai rapid. Acești biscuiți necesită puțină răbdare și cel mai bine este să îi faci în trei etape separate, împărțite pe parcursul a una sau două zile: pregătirea aluatului și răcirea, coacerea și răcirea acestora, și decorarea.

Răcește aluatul înainte de a-l întinde și tăia. După ce ai făcut aluatul, este recomandat să-l lași cel puțin două ore (sau chiar peste noapte) în frigider pentru a se răci înainte de a-l întinde. Aluatul devine mult mai ușor de lucrat după ce a stat câteva ore în frigider, ceea ce reduce șansele ca acesta să se lipească de sucitor sau de blatul de lucru.

Congelarea aluatului pentru până la o lună (dacă dorești). Nu trebuie să coci tot aluatul dintr-o dată. Păstrează aluatul învelit în folie de plastic într-o pungă de congelator și congelat până la o lună, având grijă să etichetezi cu temperatura și timpul de coacere. Când ești gata să coci, lasă aluatul să se dezghețe peste noapte în frigider înainte de a-l întinde, tăia și coace. 

Asigură-te că nu lucrezi prea mult aluatul. Biscuiții de turtă dulce cu adevărat buni sunt fragezi, cu margini ferme și crocante și un mijloc moale. Poți obține un astfel de biscuit doar dacă nu lucrezi prea mult aluatul. Când este amestecat excesiv și întins de mai multe ori, aluatul tinde să-și piardă fragilitatea și biscuiții devin mai rigizi.

Nu folosi căldură prea mare. Deși 170°C este temperatura universală pentru majoritatea biscuiților, turtă dulce se coace mai bine la o temperatură ușor mai mică. Deoarece principalii îndulcitori ai biscuiților de turtă dulce sunt melasa și zahărul brun, aceștia tind să se ardă mai repede decât cei făcuți cu zahăr alb rafinat. Pentru cele mai bune rezultate, coace biscuiții de turtă dulce la 160°C pentru o coacere uniformă, cu margini crocante și un mijloc moale.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa