Rețetă tradițională românească – varză cu ciolan
Această rețetă de varză cu ciolan afumat este printre preparatele tradiționale românești sau, cu alte cuvinte, unul dintre gusturile copilăriei noastre.
Nu este deloc greu de preparat și va trebui să-ți petreci aproximativ o oră în bucătărie.
Iată ce pași trebuie să urmezi pentru varza cu ciolan afumat!
Ingrediente pentru varză cu ciolan:
1 varză românească mică
1 bucată de ciolan afumat
1 morcov mediu
1/2 ardei gras
1 ceapă medie
2 roșii mari
2 linguri de ulei
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat
boia de ardei iute/dulce, după preferințe
mărar verde proaspăt tocat
cimbru
5 pași pentru a prepara varză cu ciolan:
1. Varza se spală și se sterge bine cu prosoape de hârtie. Se taie în sferturi egale, pentru a fi mai ușor să o toci ulterior. Fiecare bucată se pune pe un tocător și, cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit, se toacă mărunt, dinspre vârf spre cotor, după care se adaugă într-un bol mare și se asezonează cu sare, amestecând bine cu mâinile.
2. Ceapa și morcovul se curăță bine de coajă, iar ardeiul se curăță de cotor și de semințe. Legumele se taie mărunt sau, dacă preferi, le poți da și pe răzătoare. Ciolanul se taie în bucăți mai mari.
3. Într-o tigaie mare, se adaugă puțin ulei și se lasă ceapa la călit, până când devine translucidă. Se adaugă și morcovul și ardeiul mărunțit, alături de varză și bucățelele de ciolan. Se condimentează cu sare de mare, piper negru proaspăt măcinat, boia de ardei și cimbru. Se mai adaugă și o cană cu apă și se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când.
4. După ce a fiert compoziția pentru 20 de minute, varza cu ciolan se dă la cuptor, la foc mediu, pentru alte 20 de minute. Se verifică din când în când dacă preparatul are destulă apă, adăugându-se dacă e nevoie.
5. Roșiile se dau pe răzătoare, iar sucul rezultat se adaugă în varza cu ciolan din cuptor și se amestecă bine. Se lasă să scadă puțin, după care se închide focul și se presară mărar proaspăt tocat.