Ruladă de curcan cu prune uscate

Iulia Mirică
rulada-de-curcan-totul-despre-mame

Rețetă de sezon – ruladă de curcan cu prune uscate

Dacă mai aveţi la dispoziţie câteva zile în care să fiţi gazdă sau dacă veţi avea musafiri de Sfântul Ion, vă prezentăm o reţetă foarte bună pentru o masă festivă: ruladă de curcan cu prune uscate. Rezultatul final îi va încânta cu siguranță pe cei dragi care vă vor trece pragul casei în aceste prime zile ale noului an!

Ingrediente pentru ruladă de curcan cu prune uscate:

Pentru umplutură:

1 lingură de unt nesărat
1/3 cană de ceapă tocată mărunt
1/3 cană cu prune uscate, fără sâmburi și mărunțite
1/4 cană de caise uscate, tocate
3 linguri de alune prăjite și tocate
2 linguri de pătrunjel verde proaspăt tocat
2 lingurițe de salvie proaspătă toctă
sare grunjoasă
piper negru proaspăt măcinat

Pentru pieptul de curcan:

jumătate de piept de curcan, fără oase și pieliță
sare grunjoasă
piper negru proaspăt măcinat
2 felii groase de bacon
1 1/2 linguri de măsline extra-virgin
1 1/2 căni cu vin dulce Marsala

8 pași pentru a prepara ruladă de curcan cu prune uscate:

1. Pentru a face umplutura, se topește untul într-o tigaie, la foc mediu. Se adaugă ceapa și se lasă aproximativ 4 minute, amestecând frecvent până se înmoaie și devine translucidă. Se lasă să se răcească.

2. Caisele și prunele uscate se adaugă într-un procesor de alimente și se pasează până când sunt fin tocate. Se adaugă și alunele, pătrunjelul, salvia și ceapa și se mai amestecă, până când obțineți un amestec omogen. Se transferă într-un castron și se asezonează cu sare și piper după gust.

3. Pentru a prepara pieptul de curcan, se încălzește cuptorul la 175 grade Celsius. Se pune pieptul de curcan pe un tocător și se deschide pieptul de curcan pe orizontală, dar nu se taie până la marginea exterioară.

4. Se deschide pieptul de curcan ca o carte și se condimentează cu sare și piper. Se aplică uniform umplutura peste jumătate din pieptul de curcan deschis. Se pliază cealaltă jumătate de piept de curcan peste umplutură, având grijă ca aceasta să nu iasă.

5. Se așază bacon-ul longitudinal, pe partea de sus a pieptului și se leagă pieptul în cruce cu sfoară de bucătărie în 4-5 locuri, pentru a nu se desface. Se asezonează pieptul cu sare și piper pe ambele părți.

6. Se încălzește uleiul într-o tigaie termorezistentă și, începând cu bacon-ul în jos, se rumenește puțin curcanul pe ambele părți, câte 3-4 minute. Se transferă tigaia la cuptor și se lasă aproximativ 20 de minute, după care se întoarce curcanul pe partea cealaltă și se mai lasă încă 20-30 de minute la preparat.

7. Se scoate rulada din cuptor și se lasă acoperită cu o folie de staniol. Între timp, se scurge grăsimea din tigaie și ce a mai rămas și se pune tigaia la foc mare-mediu, adăugându-se vinul de Marsala. Se lasă să atingă punctul de fierbere, după care se adaugă ce sucuri s-au strâng în jurul curcanului cât s-a odihnit pe farfurie, în staniol.

8. Se continuă fierberea până când vinul se reduce la 1/4 de cană, 5-7 minute. Se condimentează cu sare și piper, după gust. Se servește cu rulada de curcan.

Citeşte şi:
Când îi dăm bebelușului carne?
Sosuri pentru fripturi
Vită la cuptor cu sos de roşii
Curcan cu lapte de cocos

Te-ar mai putea interesa