3 rețete de friptură de porc pentru sărbători

Daniela Ghiorghe
friptură de porc

De fiecare dată când ne pregătim pentru Crăciun, ne gândim la bunătățurile pe care le vom mânca. Mai jos găsești 3 rețete de friptură de porc pentru sărbători, dacă anul acesta vrei să schimbi puțin rețetele dar în același timp să păstrezi tradiția, scrie foodandwine.com.

Condimentele tradiționale pentru friptura de porc pot include usturoi, boia dulce, cimbru, rozmarin, piper negru măcinat și sare. Acestea pot fi folosite pentru a masa și a marină carnea, oferindu-i arome delicioase. Dacă ai timp, poți lăsa carnea de porc să se marineze în condimente și puțin ulei de măsline sau alte ingrediente pentru câteva ore sau chiar peste noapte, pentru a intensifica aromele și a obține o friptură mai gustoasă.

Friptura de porc poate fi gătită la cuptor la temperaturi moderate pentru un timp adecvat, astfel încât să se păstreze suculența și să se formeze o crustă frumoasă. Poți pregăti friptura de porc pe grătar sau în tigaie, folosind aceleași condimente și metode pentru a obține o crustă crocantă și o carne suculentă.

Friptură de porc în stil roman

Friptură de porc în stil roman se servește cu garnitură de cartofi/ Shutterstock

Ingrediente

  • 70 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă galbenă, tăiată subțire
  • 1 bulb de fenicul, fără sâmburi și tăiat în felii subțiri (plus frunzele, tăiate)
  • 900 g de cârnați groși
  • 2 linguri de semințe de fenicul
  • 2 linguri de rozmarin tocat
  • 6 căței de usturoi, tăiați subțire
  • 1 lingură de piper, și în plus pentru asezonat
  • sare
  • 2 ouă, bătute
  • 4 cepe roșii medii, curățate și tăiate în jumătate
  • 2 kg pulpă de porc fără os

Mod de preparare

Într-o tigaie încălzește 2 linguri cu ulei de măsline, adaugă ceapa galbenă și feniculul feliat și lasă-le pe foc până se înmoaie, aproximativ 10 minute. Apoi pune și cârnații (fără maț, doar compoziția), semințele de fenicul, rozmarinul, usturoiul și o lingură de piper. Amestecă compoziția până când carnea se face maro, în jur de 5 minute. Asezonează cu sare. Transferă amestecul într-un bol și lasă-l să se răcească. Apoi amestecă ouăle și frunzele de fenicul.

Încălzește cuptorul la 175° C. Așează cepele roșii într-o tavă mare pentru cuptor. Pe un tocător, asezonează carnea de porc cu sare și piper. Împrăștie amestecul cu cârnați peste carne, lăsând o margine de 1-2 centimetri. Apoi rulează carnea și leag-o cu frânghii, la distanțe de 1-2 centimetri. Unge-l cu uleiul de măsline rămas și adaugă cepele roșii peste, în tavă. Bagă tava la cuptor și las-o acolo 2 ore jumătate, iar din când în când unge carnea cu sucul propriu care se lasă în tavă. După 2 ore și jumătate, scoate carnea și las-o să se odihnească timp de 15 minute.

Pentru a servi, scoate frânghiile. Taie porcul în felii groase de 2-3 centimetri, cu ceapa lângă. Ca garnitură, poți folosi cartofii copți la cuptor.

Coaste de porc cu crustă de piper și sos de ciuperci și coniac

Coastele de porc cu crustă de piper și sos de ciuperci și coniac se servesc fierbinți/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de boabe de piper negru
  • 2 linguri de boabe de piper alb
  • 2-3 kg coaste de porc
  • sare
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 250 g unt nesărat, tăiat în bucăți
  • 6 crenguțe de cimbru
  • 4 frunze de dafin
  • 4 crenguțe de maghiran sau oregano
  • 5 căței de usturoi, striviți
  • 4 cepe roșii mari, feliate gros

Pentru sos

  • 500 g ciuperci deshidratate
  • 400 ml apă fierbinte
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 200 g ciuperci albe, feliate
  • 2 cepe roșii medii, feliate
  • 2 căței de usturoi, striviți
  • 3 crenguțe de cimbru
  • 200 ml coniac
  • 120 ml vin alb sec
  • 500 ml supă de vită
  • 60 g unt nesărat
  • Sare și piper

Mod de preparare

Încălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Într-un mojar, macină boabele de piper. Transferă compoziția într-un bol mic și asezonează carnea cu sare și mixtura de piper.

Într-o tavă mare pentru cuptor încălzește uleiul, pe aragaz. Adaugă coastele, cu partea cu grăsime în jos și lasă-le pe foc mediu până se fac maro, în jur de 5 minute. Întoarce carnea și fă același lucru pentru fiecare parte, în jur de 13 minute. Așează friptura, cu partea cu grăsime în sus și adaugă untul, cimbrul, frunzele de dafin și maghiranul și lasă tava la cuptor timp de o oră.

Adaugă usturoiul și cepele în tavă și lasă tava la cuptor pentru încă 45 de minute – 1 oră, în funcție de cât de bine făcută vrei să fie carnea.

Într-un bol acoperă ciupercile uscate cu apă fierbinte și lasă-le să o absoarbă timp de 20 de minute. Într-o tigaie mare încălzește uleiul de măsline. Apoi adaugă ciupercile albe, cepele roșii, usturoiul și cimbrul și lasă la foc mediu, amestecând ocazional, până când ciupercile și cepele se fac maro, în jur de 8 minute. Toarnă coniacul și vinul alb peste amestec și lasă la foc mare până se reduce sosul la jumătate.

Ia ciupercile din apă și păstrează zeama. Trece-le prin răzătoare sau toacă-le mărunt. Zeama rămasă se pune în tigaie. Fierbe sosul până se reduce la trei sferturi, cam 8 minute. Adaugă supa de vită și lasă pe foc până se reduce la o cană și jumătate, în jur de 8 minute. Strecoară sosul și apoi adaugă ciupercile hidratate.

Când carnea s-a copt, transfer-o pe un tocător și las-o să se odihnească timp de 20 de minute. Sosul se pune iar pe foc ca să se încălzească apoi se pune deoparte. Se integrează untul, puțin câte puțin și asezonează cu sare și piper.

Cotlet de porc la cuptor cu glazură de muștar și lămâie și legume coapte

Cotlet de porc la cuptor cu glazură de muștar și lămâie și legume coapte se pot servi cu salată/ Shutterstock

Ingrediente

  • 80 g muștar Dijon
  • 60 g muștar din cereale integrale
  • coajă răzuită de la o lămâie
  • 1 lingură de cimbru tocat
  • 30 g unt nesărat, la temperatura camerei
  • 1-1.5 kg cotlet de porc, fără grăsime
  • sare
  • piper
  • 450 g de morcovi baby, decojiți
  • 16 cepe roșii mari, decojite
  • 120 ml vin alb
  • 12 căței de usturoi, cu coajă
  • 1/4 linguriță de piper roșu
  • 400 ml supă de pui
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 lingură de oțet din vin roșu

Mod de preparare

Într-un castron mic, amestecă muștarul Dijon cu cel din cereale integrale, coaja de lămâie, cimbrul și untul. Lasă deoparte 2 linguri de amestec. Asezonează porcul cu sare și piper și unge carnea cu amestecul de muștar. Lasă carnea să stea la temperatura camerei pentru 2 ore sau la frigider peste noapte.

Încălzește cuptorul la 175 de grade Celsius. Într-o oală medie pune la fiert apă cu sare și lasă morcovii în ea timp de 2 minute. Scoate morcovii și adaugă cepele. Lasă-le timp de 4 minute și apoi taie-le în jumătate și răstoarnă-le peste morcovi. Adaugă vinul, usturoiul, piperul roșu, un sfert de cană de supă de pui și o lingură de ulei de măsline peste legume și amestecă bine. Transferă legumele la marginea tăvii pentru cuptor, cât să lași destul loc pentru carnea de porc.

Într-o tigaie încălzește restul uleiului de măsline. Apoi adaugă cotletul de porc și gătește-l la foc mediu pe ambele părți, până carnea se face maronie, cam 6 minute în total. Așază porcul lângă legume și bagă tava la cuptor pentru 45 de minute. După acest timp, adaugă supa de pui și mai lasă tava pentru încă 20 de minute la cuptor. Dacă vrei să fie mai făcută carnea, las-o o jumătate de oră.

Transferă carnea pe un tocător. Legumele le mai poți lăsa la cuptor pentru încă 15 minute, la foc mic. Apoi transferă-le într-un bol și păstrează-le calde. Pune tava în care au fost legumele și carnea pe foc mare, adaugă restul de supă și răzuiește resturile. Adaugă oțetul și lasă-l până dă în fiert. După ce iei tava de pe foc, adaugă cele 2 linguri de muștar păstrate și asezonează cu sare și piper. Feliază porcul și servește cu legumele și sosul.

Dacă ți aceste rețete ți s-au părut interesante îți recomandăm și:

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa