Pui la cuptor cu lămâie

Iulia Mirică
usturoi, cartofi noi

Rețetă de cină pentru mămicile grăbite – pui la cuptor cu lămâie și cartofi

Friptura de pui este sănătoasă datorită beneficiilor cărnii albe, precum conținutul bogat de fier, vitamina B12, magneziu și fier – în special dacă vorbim de pui crescuți natural. Însă, pentru a pregăti corect un preparat al cărei vedetă să fie puiul, trebuie să urmăm câțiva pași pentru a nu face o cină fadă. Una dintre modalitățile ideale de a găti puiul este cu lămâie, care îi dă cărnii un gust delicios și o ajută să se gătească puțin mai repede.

Ingrediente pentru 6 porții de pui la cuptor cu lămâie:

1 pui (de aproximativ 2 kilograme)
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat
1,5 kilograme de cartofi noi
1 lămâie mare
1 căpățână de usturoi
1 mână de cimbru proaspăt
1 pumn de crenguțe de rozmarin proaspăt
ulei de măsline

6 pași pentru a prepara pui la cuptor cu lămâie:

1. Puiul se spală, se scurge și se condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat pe interior și pe exterior. Preferabil este să faceți acest lucru dimineața, dacă este posibil, după care se acoperă puiul și se lasă în frigider până îl gătiți la cină.

2. Se încălzește cuptorul la 190ºC / treapta 5 pe gaz. Între timp, se fierbe apă într-o tigaie, cu sare. Cartofii se curăță cu ajutorul unui burete nou de vase și se taie în jumătăți, după are se pun în apa din tigaie, cu lămâia întreagă și cățeii de usturoi curățați, gătind pentru aproximativ 12 minute.

3. Se scurge apa din tigaie și se mai lasă un minut tigaia pe foc, fără usturoi și lămâie. Acest procedeu va face cartofii mai gustoși.

4. În timp ce lămâia este încă fierbinte, se înțeapă cu atenție de aproximativ 10 ori, se scoate puiul din frigider, se așază într-o tavă pe hârtie de copt și se unge cu ulei de măsline. Cățeii de usturoi, lămâia întreagă și cimbrul se introduc în interior, iar tava se introduce în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 de minute.

5. Se scoate puiul pe un platou, iar cartofii se pun în tava în care a rămas puțină grăsime de la pui împreună cu frunzele de rozmarin. Se face o gară în mijlocul fiecărei jumătăți de cartof, se adaugă iar puiul în tavă și se mai dă la cuptor pentru înca 45 de minute sau până când se gătește puiul, iar cartofii sunt aurii.

6. Se scot lămâia și usturoiul din pui, se fărâmițează usturoiul și se unge puiul pe dinafară cu el.

Sfat:

Vă puteți da seama că puiul este gătit în momentul când carnea se desface cu ușurință de pe os.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa