Plăcintă cu cartofi

Iulia Mirică
placinta-cu-cartofi-totul-despre-mame

    Preparatul perfect pentru o cină ușoară – plăcintă cu cartofi

    Dacă nu mai știți ce să preparați la cină, mai ales în perioadele în care țineți post sau vreți să mâncați puțin mai ușor, puteți încerca această rețetă de plăcintă cu cartofi. Sigur vă va aduce aminte și de copilărie.

    Ingrediente pentru plăcintă cu cartofi:

    pentru aluat:

    1 pahar cu apă
    1 lingură de drojdie usctă
    1/2 lingură de zahăr alb granulat
    2 linguri de ulei de floarea-soarelui
    1/2 linguriță de sare
    500 grame de făină

    pentru umplutură:

    500 grame de cartofi
    2 cepe albe mici
    50 mililitri de ulei de floarea soarelui
    1 vârf de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
    1/2 linguriță de sare

    6 pași pentru a prepara plăcintă cu cartofi:

    1. Pentru a face aluatul, se adaugă într-un bol mare apa călduță, drojdia, zahărul și 1/2 pahar cu făină. Se lasă pentru 10-15 minute, după care se amestecă bine uleiul și sarea în compoziție.

    2. Se adaugă făina și se frământă aluatul, mai presărând făină dacă este nevoie, până când nu se mai lipește de mâini și este moale. Se acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și se lasă să crească pentru jumătate de oră.

    3. Cartofii se curăță de coajă și se spală bine sub un jet de apă rece. Se taie cubulețe mărunte. Ceapa se curăță, se spală bine și se toacă mărunt, tot cubulețe. Se condimentează compoziția cu 1/2 linguriță de sare, piper negru proaspăt măcinat, ulei și se amestecă bine.

    4. Se iau șase bucăți de aluat cam cât mărimea pumnului și se mai frământă puțin. După 10 minute, se întind cu ajutorul unui sucitor, astfel încât să aibă grosimea de aproximativ trei milimetri.

    5. În mijloc, se unge cu o pensulă puțin ulei, se adaugă umplutură de cartofi, apoi se unesc pe rând marginile opuse. Se presează aluatul puțin pe margini, pentru a nu ieși umplutura din aluat și se pun pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt.

    6. Se lasă la cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius, pentru aproximativ 40-50 de minute. Se scot din cuptor, se ung cu puțin ulei și se întorc cu baza în sus, lăsându-se 10 minute astfel. Se pot servi.

    Dacă ți-a plăcut această rețetă, sunt șanse mari să îți placă și această rețetă de cartofi dulci cu brânză la cuptor.

    Și dă-ne un like pe Facebook pentru a fi la curent cu ce publicăm (dacă nu ne-a dat deja, bineînțeles).

    Îți recomandăm și

    Te-ar mai putea interesa