Mâncare de praz

Iulia Mirică

  Preparatul sănătos perfect pentru vară – mâncare de praz

  Prazul este un membru al familiei din care fac parte ceapa, usturoiul și arpagicul. Are un gust dulce și delicat. Când alegeți firele perfecte pentru o mâncare de praz, trebuie să le căutați pe cele de culoare verde închis, nu moi și uscate. Capetele ar trebui să aibă rădăcinile mici încă atașate, preferabil fiind să evitați bulbii divizați sau moi. Puteți păstra prazul la frigider, dacă faceți piața în weekend, pentru maxim o săptămână, însă tăiați-le vârfurile și rădăcinile doar în momentul în care gătiți firele de praz. Iată cum puteți face acasă o mâncare de praz fără prea multă bătaie de cap, fiind pe gustul tuturor din familie!

  Ingrediente pentru mâncare de praz:

  1 kilogram de piept de pui
  2 cești de apă (sau vin alb)
  zeama de la o supă de pui (sau apa în care a fiert acesta separat de mâncare)
  2 țeline mari
  1 morcov mare
  2 cătei de usturoi
  6 fire de praz
  1/2 cană de orz
  1/2 cană de pătrunjel proaspăt tocat fin

  3 pași pentru a prepara mâncare de praz:

  1. Pieptul de pui se pune la fiert într-o oală cu apă, până când spălăm toate legumele și curățăm țelina, morcovul, iar usturoiul și prazul se toacă mărunt. Țelina se taie în bucăți mai mari, iar morcovul se taie felii foarte subțiri. Dacă celor mici le place țelina, o puteți tăia mărunt și pe aceasta. Prazul se taie pe lungime, după care se taie în felii foarte subțiri.

  2. Într-o altă cratiță, se adaugă cele 2 pahare de apă (opțional vin), țelina, morcovul, usturoiul si 2-3 căni din zeama în care a fiert puiul. Se aduce la punctul de fierbere, se adaugă pieptul de pui tăiat mărunt, focul se lasă mic și se fierbe pentru aproximativ o oră.

  3. Se adaugă prazul și orzul, se aduce iar la fierbere, se reduce focul și se fierbe până când se îngroașă compoziția, aproximativ 40 de minute.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa