Mâncăruri rapide de seară. Mămicile ocupate nu au mereu atât de mult timp la dispoziție precum și-ar dori. Trebuie să își folosească creativitatea culinară și rapiditatea în bucătărie pentru a le satisface pofta de mâncare pofticioșilor familiei.
Îți prezentăm șapte idei pentru o cină gata în 15 minute, care îți va oferi și timpul necesar relaxării după o zi ocupată. În plus, preparatele prezentate sunt perfecte și pentru a doua zi pentru masa de prânz de la birou. Nu ezita să pui ce rămâne într-o caserolă și să te bucuri de o mâncare delicioasă și la serviciu.
Poți folosi timpul de gătit pentru a petrece timp cu restul membrilor familiei. Implică-i chiar și pe copii, cu sarcini adaptate vârstei lor. Pot spăla legume, pot pune farfuriile și tacâmurile pe masă, îți pot aduce câte o ustensilă. Între timp, vă puteți povesti ce ați făcut peste zi, făcând din acest moment unul special de conexiune.
Iată de ce ingrediente ai nevoie și ce pași ușori stau la baza acestor preparate rapide!
Mâncăruri rapide de seară. Spaghete cu sos
Ingrediente
- 450 g spaghete
- sare
- 1 ceapă medie, curățată și tăiată în sferturi
- 2 căței de usturoi, curățați
- 1 tulpină de țelină, curățată și tăiată în 4
- 1 morcov mic, curățat și tăiat în patru
- 2 linguri de ulei de măsline
- 230 g de carne tocată de vită
- 230 g de carne tocată de porc
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 linguriță de oregano uscat
- piper negru proapăt măcinat
- 1/4 cană de vin roșu
- 140 g de sos de tomate
- 2 linguri de unt
- parmezan proaspăt ras (pentru servire)
- CITEȘTE ȘI: Top 5 rețete cu paste pentru întreaga familie
Mod de preparare
Se pune o oală cu apă cu sare la fiert, iar când atinge punctul de fierbere se adaugă pastele. Se gătesc până când devin al dente, se scurg bine și se transferă într-un castron mare.
Între timp, se curăță ceapa, țelina, morcovul și usturoiul și se toacă mărunt.
Se încălzește uleiul într-o tigaie mare. Se adaugă legumele tocate, carnea de vită și de porc și se fierbe compoziția, amestecând cu o spatulă, până când carnea începe să devină maro, pentru aproximativ 3 minute.
Se adaugă pasta de tomate, oregano, 3/4 linguriță de sare, 1/2 linguriță de piper și se gătește sosul, amestecând ocazional, pentru aproximativ 1 minut. Se adaugă vinul și se fierbe, amestecând constant, până când scade la jumătate, pentru aproximativ 1 minut. Se adaugă și sosul de tomate, se reduce focul la mediu și se fierbe compoziția până când sosul este ușor îngroșat, pentru aproximativ 4 minute.
Se închide focul și se încorporează untul. Se amestecă și sosul de carne cu pastele, se adaugă parmezanul și se asezonează cu piper. Se lasă sosul să se răcească, după care poate fi păstrat la cuptor într-un vas etanș, timp de 3 zile.
Mâncăruri rapide de seară. Cartofi cu ciuperci la cuptor
Ingrediente
- 4 cartofi roșii mari, perforați de 5-6 ori cu o furculiță
- 1 lingură de unt nesărat
- 280 g de ciuperci cremini, curățate și tocate
- 1 cățel de usturoi, curățat și tocat mărunt
- 2 lingurițe de cimbru proaspăt, tocat fin
- 2 lingurițe de rozmarin proaspăt, tocat fin
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 200g brânză Cheddar rasă
- 50 ml smântână
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1 lingură de arpagic proaspăt feliat subțire
Mod de preparare
Cuptorul se preîncălzește la 200 grade Celsius. Cartofii se pun pe o tavă și se dau la cuptor, punându-se în centrul cuptorului. Se coc până când sunt moi, pentru aproximativ 1 oră și 10 minute. Se verifică din când în când cu o furculiță.
După ce s-au copt, se scot și se lasă să se răcească. Se topește untul într-o tigaie medie, la foc potrivit. Se adaugă ciupercile, usturoiul, cimbrul și rozmarinul și 1/4 linguriță de sare și se gătește, amestecând, până când ciupercile devin maronii, iar lichidul se evaporă, pentru aproximativ 8 minute.
Cartofii se scobesc, se scoate pulpa care se amestecă cu unt, 3/4 linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper, pasând bine. Se amestecă și ciupercile, smântâna și jumătate din cantitatea de brânză.
Cartofii se umplu cu compoziția de ciuperci, apoi se unge exteriorul cu ulei și se mai lasă la cuptor, pentru 25-30 de minute. Se presară restul de brânză și se mai lasă pentru 2-3 minute la cuptor, până când se topește brânza. Se presară și arpagicul pe cartofi și se lasă 5-10 minute să se răcească și să devină cartofii mai aromați.
Mâncăruri rapide de seară. Salată couscous
Ingrediente
- 100 g couscous
- 200 ml zeamă fierbinte de legume
- 2 fire de ceapă verde
- 1 ardei roșu
- 1/2 castravete
- 50 g brânză feta
- 2 linguri de sos pesto
- 2 linguri de muguri de pin, rumeniți
Mod de preparare
Brânza feta se mărunțește. Firele de ceapă se toacă mărunt. Ardeiul se spală, se curăță cotorul și semințele și se toacă mărunt. Castravetele se spală și se taie cubulețe.
Couscousul se adaugă într-un bol mare și se toarnă zeama fierbinte de supă peste acesta. Se acoperă și se lasă pentru aproximativ 10 minute sau până când couscousul devine moale, iar zeama a fost absorbită.
Se adaugă ceapa tocată mărunt, ardeiul mărunțit și cubulețele de castravete. Se adaugă și sosul de pesto, bucățelele de brânză feta, se amestecă, după care se presară mugurii de pin.
Mâncăruri rapide de seară. Conopidă gratinată
Ingrediente
- 1 conopidă mare
- 3 lingurițe de ulei de măsline
- 1 praf de sare
- 1 praf de piper
- 100 ml sos de roșii
- 150 g parmezan răzuit
- 150 g mozzarella sfărâmată
- busuioc proaspăt tocat
- fulgi de ardei iute – opțional
- CITEȘTE ȘI: Ardei umpluți cu orez din conopidă
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Conopida se spală foarte bine, se rupe în mici buchețele și se așază pe o tavă pe care a fost pusă hârtie de copt. Se stropește cu ulei de măsline. Se presară sare și piper. Se dă la cuptor pentru 35 de minute. Se scote când este aurie. Deasupra se întinde sosul de roșii și se presară mozzarella și jumătate din cantitatea de parmezan.
Se mai dă la cuptor pentru 3 minute. Se scoate, se presară și restul de parmezan și se servește cu busuioc și fulgi de ardei iute.
Mâncăruri rapide de seară. Tocană de vită
Ingrediente
- 1 lingură de ulei vegetal
- 1 kg de carne de vită tăiată cubulețe
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 morcovi tocați rondele
- 2 bucăți de țelină
- 1 praf de sare
- piper
- 3 căței de usturoi
- 100 ml sos de tomate
- 2 l supă de vită
- 1 linguriță de sos Worcestershire
- 1 linguriță de mărar uscat
- 2 frunze de dafin
- 450 g cartofi curățați, tăiați cuburi
- 150 g mazăre congelată
- pătrunjel tocat mărunt
- CITEȘTE ȘI: Crochete din carne de vită cu legume
Mod de preparare
Într-o oală mare se pune uleiul și se lasă să se încingă. Se adaugă carnea de vită și se lasă până se rumenește pe toate părțile, în jur de 10 minute. Când este gata, carnea se scoate pe o farfurie.
În aceeași oală se pun ceapa, morcovii și țelina și se lasă 5 minute. Se asezonează cu sare și piper. se adaugă apoi usturoiul, sosul de roșii și se mai lasă 2 minute.
Se pune din nou carnea de vită în oală și se adaugă si supa. Se adaugă sosul Worcestershire, mărarul și frunzele de dafin. Se lasă să fiarbă și apoi se dă focul mic. Se acoperă vasul și se mai lasă să fiarbă 30 de minute. Apoi, se și cartofii și se mai lasă până se înmoaie. Când sunt gata, se pune mazărea, se mai fierbe 2-3 minute. La final se adaugă pătrunjelul.
Mâncăruri rapide de seară. Frigărui italienești
Ingrediente
- 500 g piept de pui fără os, tăiat cubulețe mari
- sare
- piper
- 2 linguri de pastă de tomate
- 50 ml ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel tocat fin
- 8 bețe pentru frigărui
- 1 baghetă tăiată cuburi
Mod de preparare
Asezonați carnea de pui cu sare și piper. Pentru marinadă se amestecă pasta de tomate, uleiul de măsline, cățeii de usturoi și pătrunjelul într-un bol mare. Se pune carnea de pui, având grijă să fie acoperite toate bucățile și se dă la rece pentru 30 de minute.
Se preîncălzește grătarul. Pe bețele de frigărui se pun alternat bucăți de carne și de pâine. Se stropesc cu ulei de măsline. Se pun pe grătar și se lasă 10 minute pe fiecare parte.
Mâncăruri rapide de seară. Supă de ciuperci și pui
Ingrediente
- 3 linguri de unt
- 3 căței de usturoi pisați
- 250 g ciuperci feliate
- 1 ceapă tocată mărunt
- 3 morcovi
- 2 tije de țelină tocate mărunt
- mărar proaspăt tocat
- 40 g făină
- 1 l supă de pui
- 250 ml lapte
- 100 g orez
- 2 bucăți de piept de pui
Mod de preparare
Untul se topește într-o oală mare. Se adaugă ciupercile, ceapa, morcovii și leina. Se amestecă constant și se lasă până legumele se înmoaie. Se pune carnea de pui și se mai lasă 3 minute. Când devine auriu se adaugă usturoiul, mărarul. Se asezonează cu sare și piper.
Se adaugă făina și se amestecă. Se toarnă supa de pui, laptele, un praf de sare și piper. După aceea, se pune orezul și se lasă să fiarbă până când acesta este gata.
Dacă ți-am făcut poftă de mâncăruri rapide de seară, îți mai recomandăm și alte preparate delicioase:
- Mâncăruri preferate de copii. 5 rețete care salvează orice mamă
- Cină sănătoasă pentru copii. Rețete rapide și gustoase
- Ciorba pentru copii. 5 rețete clasice pe care orice mamă trebuie să le știe
- Mâncare pentru copii mofturoși. 5 idei din care să te inspiri
- Rețetă ușoară de pâine de casă cu semințe