Crăciunul este o perioadă magică, plină de mirosuri îmbietoare și mese festive, dar când vine vorba de copii, alegerea unui meniu potrivit poate fi o adevărată provocare. Știm cu toții că cei mici sunt uneori foarte pretențioși când vine vorba de mâncare, iar preparatele tradiționale de sărbători, deși delicioase, pot fi cam grele pentru stomacul lor. Așadar, dacă te întrebi de meniu festiv poți să pregătești de Crăciun pentru copii, aceste idei îți vor veni în ajutor.
De la fursecuri colorate și ușor de mâncat, până la feluri principale adaptate mai ales pentru stomăcelul lor, e important să găsim rețete care să fie nu doar delicioase, dar și ușor de savurat de către cei mici.
Cum poate să arate un meniu festiv de Crăciun
Dacă ai început să te gândești la un meniu festiv pentru copii, poate că îți faci griji din cauza mofturilor. De aceea, ți-am pregătit 20 de idei ușoare și delicioase pentru mâncarea de Crăciun pentru copii. De la sandvișuri în formă de pom de Crăciun până la reni din brânză și ciorapi de Crăciun din hotdog, cu siguranță vei găsi câteva idei pe care copiii tăi le vor iubi.
Aperitive prietenoase pentru copii
Reni din brânză ușor de făcut
Acesta este un aperitiv incredibil de simplu pe care copiii cu siguranță vor dori să-l mănânce din nou și din nou.
- Brânza lor preferată tăiată în triunghiuri
- Un pachet de covrigei
- Măsline negre, tăiate felii
- 1 ardei roșu, tăiat fin
Aranjează triunghiurile de brânză pe o farfurie. Pune câte un covrig pe fiecare margine a feliilor de brânză pentru a forma urechile renului. Folosește două bucăți mici de măsline pentru ochi. Pune o feliuță de ardei roșu pe marginea rămasă a brânzei pentru a crea nasul.
Chifteluțe festive cu pește
- 2 ouă
- 340g de somon
- ½ cană de pesmet
- ¼ linguriță fiecare de oregano, cimbru, busuioc
- ¼ cană de maioneză cu conținut redus de grăsime
- 2 linguri de ulei de măsline și suc de lămâie
- Un praf de sare și piper
Amestecă oul, pesmetul, o lingură de ulei și somonul. Adaugă sucul de lămâie și condimentele și amestecă bine. Pune pesmet suplimentar într-un castron. Formează chifteluțe plate din amestecul de somon și pune-le în pesmet, acoperindu-le bine pe ambele părți. Pune-le într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline. Gătește-le la foc mediu pentru 4-5 minute pe fiecare parte, sau până devin ușor rumenite. Servește chifteluțele cu sosul preferat. O variantă mai potrivită pentru copii, pentru a evita prăjirea, este să le coci la cuptor, întorcându-le, pentru a se prepara uniform (În cazul în care alegi să le coci, poți suplimenta compoziția cu o lingură de ulei, pentru a nu ieși uscate).
Sandvișuri în forme distractive
Dacă ai un mic mofturos care nu este prea încântat de sarmale sau friptură, poți să pregătești câteva dintre aceste sandvișuri delicioase.
- 4 felii de pâine proaspătă,
- 2 felii de brânză cheddar
- 1 linguriță de cremă de brânză
- avocado
- Forme de biscuiți de Crăciun
- Unt de arahide
- 1 banană
Unge o felie de pâine cu unt de arahide și adaugă banana pasată. Pune o altă felie de pâine deasupra și taie sandvișul în forme cu ajutorul formei pentru biscuiți. Continuă la fel cu brânza cheddar, șuncă, crema de brânză și avocado. Aranjează sandvișurile pe un platou.
Frittata festivă
- ¾ cană de smântână pentru gătit
- 6 ouă
- ½ ceapă medie, tăiată mărunt
- 1 cartof mare, curățat, prefiert și tăiat cuburi
- 1/3 cană de amestec de brânză
- 3 căni de spanac proaspăt
- 10 roșii uscate
- Pătrunjel
Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și unge o tavă pentru frittata sau o tavă mică de copt. Bate toate ingredientele într-un bol, mai puțin roșiile, și toarnă amestecul în tava de copt. Aranjează roșiile făcând un brăduleț și decorează-l cu frunze de pătrunjel. Coace aproximativ 40 de minute. Folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia frittata în triunghiuri care seamănă cu brăduți de Crăciun și aranjează-le pe un platou. Decorează cu ketchup.
- CITEȘTE ȘI: Masa de Crăciun a copiilor. Preparate tradiționale adaptate și dulciuri delicioase și sănătoase
Fursecuri și prăjituri de Crăciun pentru copii
De la fursecuri cu ciocolată crăpate până la cel mai delicios tort de Crăciun, aceste idei festive vor bucura gusturile tuturor copiilor.
Fursecuri de ciocolată crăpate
- 60g pudră de cacao (cernută)
- 200g zahăr fin
- 60ml ulei vegetal
- 2 ouă mari
- 180g făină simplă
- 1 linguriță praf de copt
- 2 portocale (coajă rasă)
- 2 lingurițe condimente amestecate
- 1 linguriță scorțișoară
- 50g zahăr pudră
Amestecă pudra de cacao, zahărul și uleiul. Adaugă ouăle pe rând, bătând până se combină complet. Combină făina, praful de copt, coaja de portocală, condimentele amestecate, scorțișoara și un praf de sare într-un bol separat, apoi pune-le la amestecul de cacao și amestecă până se formează un aluat moale. Dacă este prea moale, pune-l la frigider pentru 1 oră.
Preîncălzește cuptorul la 190°C (170°C ventilat/gaz 5) și pune zahărul pudră într-un vas. Ia cu lingura puțin aluat și formează biluțe (aproximativ 20g fiecare), apoi le rostogolești în zahărul pudră pentru a le acoperi. Pune biluțele pe o tavă mare sau două tăvi medii tapetate cu hârtie de copt, având grijă să lași spațiu între ele. Coace timp de 10 minute, apoi transferă-le pe un grătar pentru a se răci. Ele se vor întări pe măsură ce se răcesc, dar vor rămâne cremoase în centru. Se păstrează până la patru zile într-un recipient ermetic.
Biscuiți cu portocale și ciocolată
- 225g unt (la temperatura camerei)
- 80g zahăr pudră
- 1 portocală (coajă rasă și ½ suc)
- 300g făină cu agenți de creștere
- 40g pudră de cacao
- 175g ciocolată neagră sau cu lapte (tăiată mărunt)
- 40g coajă de portocală confiată tăiată mărunt
- 5 fâșii de coajă de portocală confiată zaharisită (tăiată în 5 bucăți)
- 1-2 linguri de lapte
Bate untul cu un mixer electric până devine pufos, apoi încorporează treptat zahărul pudră, adăugând coaja de portocală și 1 lingură de suc de portocală. Încorporează treptat făina și cacao, apoi amestecă cu ciocolata și coaja de portocală confiată, adăugând 1-2 linguri de lapte. Împarte aluatul în două și formează fiecare parte într-un buștean de aproximativ de 15 cm lungime pe o bucată de folie sau hârtie de copt. Folosește folie pentru a ajuta la formarea fiecărui buștean. Lasă la frigider până devine ferm, aproximativ 2 ore.
Preîncălzește cuptorul la 180°C (160°C ventilat/gaz 4). Tapetează două tăvi taie fursecuri de ½ cm grosime din aluat și așează-le în tavă, lăsând spațiu între ele pentru a se umfla. Pune o bucată de coajă de portocală confiată zaharisită deasupra fiecăruia. Coace timp de 10-15 minute sau până când fursecurile se umflă. Lasă-le să se răcească pe tăvi câteva minute. Se păstrează două până la trei zile într-un recipient ermetic.
Tort festiv de Crăciun
- 1kg fructe uscate amestecate (stafide, coajă confiată de citrice, merișoare uscate, cireșe confiate, caise uscate, smochine uscate sau ananas uscat)
- 150ml ceai
- Coajă și suc de la 2 portocale și 2 lămâi sau 4 clementine
- 250g unt nesărat (la temperatura camerei)
- 250g zahăr brun deschis
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 4 ouă
- 200g făină
- 2 lingurițe condimente amestecate
- 100g migdale întregi sau feliate
- Nuci mărunțite, alune sau nuci braziliene (ori mix de nucil)
Pune fructele uscate într-un bol mare și adaugă ceaiul, coaja și sucul de citrice. Amestecă bine, acoperă și lasă peste noapte. Preîncălzește cuptorul la 160°C (140°C ventilat/gaz 3). Unge și tapetează o tavă adâncă de tort – rotundă de 20 cm sau pătrată de 18 cm – cu hârtie de copt, lăsând să iasă câțiva centimetri deasupra.
Bate untul, zahărul și vanilia până devin cremoase, apoi adaugă ouăle pe rând. Adaugă făina, condimentele, fructele uscate înmuiate și orice lichid rămas în bol, plus nucile. Amestecă totul și pune-l în tavă. Cu partea din spate a lingurii, fă o adâncitură ușoară în mijlocul amestecului și pune la copt timp de 1½ ore. Redu temperatura cuptorului la 140°C, acoperă ușor cu folie sau hârtie de copt și coace încă 2½ – 3 ore sau până când o scobitoare introdusă până la fund iese curată. Lasă să se răcească în tavă, apoi scoate tortul din tavă și învelește-l în hârtie de copt sau folie. Păstrează-l într-o cutie de tort cu capac ermetic sau învelit într-o folie mare într-un loc răcoros și întunecat timp de până la 6 luni. Tortul trebuie umezit constant până la servire cu ceai, ca să fie delicios. Îl poți servi cu în înghețată sau frișcă bătută.
CITEȘTE ȘI: Rețeta veche de prăjitură Albă ca zăpada. Cum faci desertul copilăriei simplu și ușor
Idei de mâncare sănătoasă pentru copii de Sărbători
Brioșe de Crăciun cu dovleac
Ingrediente:
- 200g dovleac copt și pasat
- 100g făină integrală
- 1 ou
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 1 lingură de ulei de cocos
Preîncălzește cuptorul la 180°C și unge o tavă de brioșe. Amestecă ingredientele uscate într-un bol (făina, scorțișoara, praful de copt). Adaugă dovleacul pasat, oul și uleiul de cocos și amestecă bine. Toarnă compoziția în formele de brioșe și coace-le pentru aproximativ 20-25 de minute.
Mini pizza
Ingrediente:
- 4 tortilla de grâu integral
- 1/2 cană sos de roșii
- 1/2 cană brânză mozzarella rasă
- Legume (ardei gras, roșii, măsline, ciuperci)
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Taie tortilla în cercuri mai mici, formând mini-bazele de pizza. Unge fiecare bază cu sos de roșii, adaugă brânza și legumele tăiate. Coace-le în cuptor pentru 10-12 minute, până când brânza se topește și legumele sunt gătite.
De Crăciun, poți pregăti pentru copii mese sănătoase și festive, folosind ingrediente de sezon și preparate creative. Pentru gustări festive, fă sandvișuri sănătoase în forme de brăduți sau stele, cu umpluturi din brânză, legume sau unt de arahide. Fripturile de pui sau curcan la cuptor, servite cu piureuri de legume sau orez brun sunt variante perfecte pentru cei mici de Crăciun. Lasă-ți imaginația să zburde cu decorarea fursecurilor de Crăciun și tăiatul legumelor în tot felul de forme festive.