Când vine vorba despre masa de Crăciun în România, toată lumea știe că porcul este vedetă. De la pomana porcului, la sarmale, tobă, șorici, caltaboși, cârnați, etc. Tot ce se pregătește din porc este acceptat, iar apoi este urmat de tradiționalul cozonac, scrie telegraph.co.uk.
În restul lumii însă, oamenii se răsfață cu tot felul de preparate delicioase, specifice fiecărei regiuni. În Europa, de exemplu, curcanul nu se află în niciun meniu de Crăciun, cu excepția Marii Britanii, unde curcanul este preferatul, cu garniturile și umpluturile aferente. Acesta este urmat de un munte de budincă.
În Polonia, cetățenii organizează banchete de amploare, numite Wiglia, în care este servit borș și găluște.
În Italia, majoritatea familiilor evită să mănânce carne în Ajunul Crăciunului în favoarea festinului celor 7 pești, unde delicatese precum țiparul prăjit sunt în centrul atenției (a doua zi sunt serviți cârnații).
În Germania, gâsca la cuptor cu varză roșie este regina meselor de Crăciun. Există și o legendă care spune că dacă nu mănânci bine în seara de Ajun vei fi bântuit de demoni – așa că nu există scuze pentru a doua porție.
”Rudolph” pe farfurie și supă de varză murată
Însă, una dintre cele mai ciudate mâncăruri de Crăciun vine din Islanda, unde nu este neobișnuit să fie servit la masă carne de ren, ceva ce în mod sigur creează multe discuții cu copiii în privința lui Rudolph. În orice caz, sună mult mai bine decât meniul zilei de 23 decembrie: în care sunt serviți cartofi fierți și calcani fermentați.
Nici Slovacia nu este mai prejos, cu supa lor de varză murată și crap prăjit. O tradiție interesantă este faptul că multe familii preferă să cumpere crapul viu și să-l țină acasă până în momentul pregătirii.
Mult mai apetisantă este tradiția franceză din regiunea Provence, unde sunt pregătite 13 tipuri de deserturi pentru Iisus Hristos și cei 12 apostoli. Acestea trebuie să ajungă timp de 3 zile.
Părăsind Europa, tradițiile de Crăciun sunt din ce în ce mai diverse. În Japonia de exemplu, Crăciunul nu este sărbătoare națională, mai puțin de 1% din populație fiind creștină. La mare căutare este însă lanțul de fast food KFC, pentru care japonezii au dezvoltat o adevărată plăcere vinovată în luna decembrie.
În Egipt, creștinii se ghiftuiesc în Ajun, de cele mai multe ori după slujbă. Însă, pentru că Egiptul se ghidează după un calendar diferit, acest lucru nu are loc mai devreme de 6 ianuarie. Mulți gătesc un fel de mâncare special cunoscut sub numele de „fata”, un fel de tocăniță de miel cu orez, pâine și usturoi pentru a-i introduce în atmosfera de sărbători.
În ciuda căldurii, australienii adoră un Crăciun tradițional englezesc. Dar un picnic sau un grătar sunt la fel de comune și da – adaugă din când în când câțiva creveți pe grătar. Pavlova este un desert popular, deși budinca este de asemenea tradițională.
În America, friptura este la putere. Deși ținând cont de faptul că Ziua Recunoștinței este atât de apropiată de Crăciun, aceștia tind să aleagă altă carne în afară curcan. Un desert tipic american este reprezentat de plăcinta de mere sau de dovleac.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.