Ce bunătăți facem de Crăciun?

Delia Grigoroiu

Urmează mai jos a doua parte a listei de bunătăți pe care ne-am propus să le punem anul acesta pe masa de Crăciun.

Atenție: pozele par dificil de reprodus, dar vă garantăm ca rețetele sunt mai simple decât par.

Ceva spectaculos, dar și foarte gustos: căsuța din turtă dulce

Mama unor gemene dulci foc, Carla, bloggerița din spatele Jocului Urban și-a propus anul acesta să le facă fetelor ei o căsuță din turtă dulce. Și chiar a reușit! Iată cum:

Ingrediente pentru turta dulce: 

550 g făină (300 g făină albă + 250 g făină de secară)
1 lingură de cacao
250 g miere
150 g zahăr, preferabil brun
200 g unt
2 ouă
1 plic de amestec de condimente pentru vin fiert: scorțișoară, cuișoare, cardamon, ghimbir, coajă de portocală, anason
1 linguriță de praf de scorțișoară
1 vârf de cuțit de nucșoară
1 vârf de cuțit de piper
1 lingură de bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru „royal icing” (glazură de zahăr):

3 albușuri de ou
1 lingură de suc de lămâie
1 praf de sare
500 g zahăr pudră

Cum se face căsuța din turtă dulce?

Am cernut amestecul din făină și cacao și le-am pregătit în vasul robotului de bucătărie. Într-o crăticioară am topit 3 linguri de zahăr, la foc mic. Zahărul ars obținut l-am „stins” cu 3 linguri de apă și am amestecat până la dizolvare, obținând un sirop aromat de zahăr ars. În acest sirop am adăugat restul de zahăr și untul – pe care le-am topit, tot la foc mic. Am răcorit amestecul obținut și, când a fost suficient de rece încât să poată fi gustat cu lingurița, am adăugat mierea și condimentele râșnite bine, omogenizând totul. Când amestecul s-a răcit aproape complet am adăugat cele 2 ouă întregi, bătute bine în prealabil într-un alt vas.

Casuta turta dulce Totul despre mameMixul de ingrediente lichide l-am turnat peste cele solide și am lăsat robotul să-și facă treaba îndelung, aproximativ 15 minute, până când aluatul a devenit relativ elastic și s-a dezlipit de pe pereții vasului. În ultimele minute se adaugă bicarbonatul stins cu puțin oțet sau zeamă de lămâie, având grijă să se omogenizeze bine în aluat. Dacă nu dispuneți de un robot de bucătărie care să facă treaba aceasta, puteți folosi aparatul de pâine sau frământați aluatul cu mâna, până când se desprinde de pe degete. Nu vă speriați, consistența sa este – deocamdată – moale și lipicioasă, dar o binemeritată odihnă de câteva ore la rece îl va face perfect pentru întins și decupat.

Aluatul se păstrează la frigider peste noapte (dar poate fi păstrat chiar și o săptămână; cu cât mai mult, cu atât mai bine pentru amestecarea aromelor și pentru fermentarea făinii). Pentru decuparea căsuței există o mulțime de șabloane pe internet. Am întins o foaie de aproximativ 3-4 mm grosime, din care am decupat pereții și acoperișul căsuței.

Turta dulce se coace 8-10 minute, în cuptorul preîncălzit la 160 grade. Părțile căsuței se lasă să se răcească minim câteva ore, înainte de ansamblare, preferabil pe un grătar.

Casuta turta dulce Totul despre mameCum se montează și cum se decorează căsuța din turtă dulce

Pentru montarea căsuței am pregătit, inițial, un disc de carton gros, învelit în folie de aluminiu. Se poate folosi orice alt suport, tavă sau planșetă, având grijă să rămână puțin spațiu în jurul căsuței, pentru un decor mai mult sau mai puțin generos.

Pregătirea glazurii de zahăr pentru lipit și ornat (royal icing):

Într-un vas curat se bat spumă cele 3 albușuri, cu un praf de sare. Când s-au întărit se adaugă o lingură de oțet sau zeamă de lămâie, apoi zahărul pudră, treptat, până când se obține o spumă tare, omogenă. Glazura se acoperă cu folie de plastic și se păstrează la rece, altfel se usucă rapid.
Pereții căsuței se lipesc între ei cu puțină glazură de zahăr, apoi se așază acoperișul și se lasă să se lipească, aproximativ o oră.

Decorarea se începe de la acoperiș în jos, având grijă să nu lăsați să se usuce glazura de zahăr, altfel decorațiunile nu se vor mai lipi. La final păstrați căsuța la rece pentru minim o oră, pentru a grăbi uscarea pastei de zahăr.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa