Cadouri comestibile de Crăciun făcute în casă. Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și tu nu ai încă idee ce să pui sub bradul împodobit? Te-ai gândit la cadouri comestibile de Crăciun? Iată câteva rețete clasice – biscuiți de Crăciun, brioșe, macaron, torturi – de care se vor bucura atât copiii, cât și adulții.
Cadouri comestibile de Crăciun: Inimioare din acadele
Pe hârtie de copt pregătiți „cofrajul” în formă de inimă din două acadele. În interiorul formei puneți ciocolată alba sau ciocolată cu lapte. Peste cele umplute cu ciocolată alba, puneți câteva firicele de ciocolată amăruie și, cu ajutorul unui bețișor, trasați apoi dungi ca să formați un model ca în imaginea de mai sus. Pe cele cu ciocolată cu lapte le puteți orna cu bucățele din acadea, bomboane cips sau orice alte decorațiuni comestibile pentru prăjituri. Așezați-le frumos într-o cutie legată cu fundă și gata cadoul!
Cadouri comestibile de Crăciun: Biscuiți de Crăciun
Biscuiții de Crăciun sunt un cadou amuzant numai bun de oferit de Crăciun profesorilor, vecinilor sau prietenilor. Iată rețeta clasică pentru biscuiți cu glazură:
Ingrediente
275 gr. făină, plus o pic pentru pudrat masa de lucru
200 gr. unt, plus un pic pentru uns forma
100 gr. glazură din zahăr
2 gălbenușuri de ou
2 lingurițe extract de vanilie
200 gr. glazură din zahăr regală
2 lingurițe suc de lămâie
biluțe comestibile aurii
Mod de preparare
Se pune făina în robotul de bucătărie și se adaugă untul tăiat bucățele mici. Se amestecă până când compoziția seamănă cu pesmetul mare. Se adaugă gălbenușurile vanilia și glazura din zahăr și se mai amestecă puțin până se omogenizează. Dacă nu aveți robot de bucătărie, aceste operațiuni se pot face foarte ușor cu ajutorul unui bol și a telului. Împachetați aluatul obținut în folie și lăsați-l la frigider cel puțin o oră.
Încălziți cuptorul la 190 de grade și ungeți cu unt două foi de copt. Presărați făină pe masa de lucru și întindeți foi de 5 mm grosime. Decupați figurine de Crăciun cu ajutorul formelor speciale și așezați-le la mică distanță pe foaia de copt. Se țin la cuptor aproximativ 10-12 minute până când capătă o culoare aurie pe deasupra. Lăsați-le în tavă încă două minute, după care transferați biscuții pe un grătar ca să se răcească. Le puteți orna cum doriți cu glazură peste care presărați biluțe aurii.
Cadouri comestibile de Crăciun: Figurine din turtă dulce
Poți face turtă dulce în formă de om de zăpadă sau brad de Crăciun și obții cadouri comestibile minunate. Decorează-le cu glazură cu o zi înainte să le împachetezi și să le dăruiești. Folosește o pensulă subțire și creează cu ajutorul glazurii figurine personalizate. Iată o rețetă pentru turtă dulce:
Ingrediente
500 g făină
4 ouă
9 linguri miere
200 g zahăr pudră
1 linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason.
1 linguriță bicarbonat
1 lingură zeamă de lamiae
Mod de peparare
Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, pe focul mic. Dă de pe foc după ce s-a omogenizat și lasă la răcit. Între timp, amestecă ingredientele uscate (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste. Frământă lent, dar ferm, aluatul de turtă dulce până la omogenizare. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că îi mai trebuie făină. Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute. Încinge cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească. Dă-le la cuptor 10-20 de minute (în funcție de cât de mari ai format biluțele), verificând din când în când să nu se ardă.
Cadouri comestibile de Crăciun: Gemuri și dulcețuri parfumate
Geamurile făcute în casă reprezintă un cadou ideal pentru cunoscuți. Nu uita să sterilizezi borcanele înainte! Iată rețeta pentru dulceața de coacăze negre:
Ingrediente
2 kg coacăze negre
1 kg zahăr
1 l apă
Zeama de o lămâie
Mod de preparare
Fructele se spală bine cu apă rece și apoi se lasă la scurs. Într-o oală de 4-5 litri se pun la fier apa, zahărul și zeama de lămâie. Când începe să dea în clocot se adaugă fructele și se lasă focul mic. Se amestecă ușor din când în când cu o lingură din lemn. După cel puțin o oră se verifică dacă se încheagă dulceața (se pun 2-3 picături pe o farfurie, care se înclină ușor. Dacă bobițele nu curg, atunci e gata și oprim focul). Dulceața se pune caldă în borcane care, fără capac, se țin în o jumătate de oră în cuptorul încins la 80 e grade, ca să se formeze crustă.
Cadouri comestibile de Crăciun: Biscuiți decorați cu oameni de zăpadă topiți
Cât de simpatici sunt acești oameni de zăpadă? Folosiți biscuit rotunzi făcuți în casă sau cumpărați o biluță din ciocolată, jeleu sau rahat, peste care turnați glazură, ornati cu biluțe comestibile și… gata cadoul!
Cadouri comestibile de Crăciun: Tort de Crăciun
Un tort aromat, nins cu fulgi de cocos. Ce poate fi mai potrivit pentru cadoul de Crăciun destinat părinților? Iată rețeta Laurei Sava.
Ingrediente
1 blat de pandișpan din 10 oua (diam. 24 cm sau 26 cm)
2 linguri gem de caise
2 linguri gem de căpșuni
Crema
6 foi gelatină sau 10 g gelatină
250 g brânză de vaci
250 g mascarpone
150 g zahar (pudră)
200 g piureu de piersici
200 ml smântână pentru frișcă
200 g piersici tăiate
Decor
20 g zahar pudră
200 ml smântână pentru frișcă
100 g fulgi de cocos
cacao
sâmburi de la 1/2 rodie
stele decorative din marțipan
Mod de preparare
Se coace blatul, se lasă la răcit și se taie pe trei niveluri (sau se folosește unul din comerț, gata feliat). Se amestecă mascarpone cu brânza de vaci, zahărul și piureul de piersici. Se dizolvă gelatina astfel: dacă e sub formă de foițe, se pune în multă apă rece, se lasă cca. 10 minute, timp în care se umflă puțin, se scurge de apă. Dacă e sub forma de granule, se toarnă apă cât să treacă peste granule cu două degete. Se lasă la înmuiat până se absoarbe (aproape) toată apa. Se topește apoi la microunde sau la bain-marie (nu are voie sa clocotească!). Se înglobează în fir subțire în crema și se dă la frigider. Când începe să se întărească putin, adică după cca. 30 de minute, se înglobează în cremă 200 ml frișcă bătută.
Se pun bucățelele de piersici și se amesteca bine. Se așază o foaie de blat pe platou și se unge cu gem de caise. Urmează jumătate din cremă, care se acoperă cu blatul al doilea, uns cu gem de căpșuni. Se așază deasupra restul de cremă și se suprapune blatul superior. Blaturile se însiropează cu zeama din compot sau cu sirop din zahar ars. Se dă la rece minimum 4 ore, dar e mai bine să stea la frigider o noapte întreagă.
Se bate restul de frișcă împreună cu zahăr pudra. Se acoperă tortul peste care se presară fulgi de cocos și cacao. Se presară sâmburii de rodie și se ornează cu brazi de Crăciun și steluțe din zahăr peste care se presară nucă de cocos.
Cadouri comestibile de Crăciun: Macarons cu fulgi de zăpadă
Macarons roșii împachetate în celofan și legate cu fundițe… Iată un cadou șic care vă scoate în evidență calitățile de bucătar.
Ingrediente
70 g zahăr vanilat
230 g zahăr pudră
120 g făină de migdale
2 g sare
colorant alimentar
Umplutura
230 g smântână dulce pentru frișcă
4 ouă mari
260 g ciocolată neagră
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 150 grade Celsius. Puneți albușurile într-un bol mediu spălat și uscat bine în prealabil. Pudrați zahărul vanilat printr-o sită, încet. Amestecați cu mixerul electric până în momentul în care compoziția devine atât de tare încât nu curge dacă întoarceți bolul cu gura în jos. Mai amestecați încă 1-2 minute, în funcție de performanța mixerului. Adăugați colorantul (în cazul în care doriți să puneți) și mai amestecați circa 20-30 secunde. Într-un castronel separat, cerneți prin sită făina de migdale, zahărul pudră și sarea – pentru o compoziție cât mai fină. Apoi, prin aceiași sită presărați pudra obținută peste compoziția de albușuri. Amestecați încet cu o spatulă (de aproximativ 40-50 de ori) până amestecul devine mătăsos și vâscos.
Turnați compoziția într-un poș – fără să lăsați goluri de aer în el. Puneți o hârtie de copt care nu lipește pe o tavă. Cu poșul turnați mixtura, la distanță de 2-3 cm pentru că macarons-urile își vor mări diametrul. Când turnați, să o faceți cu fermitate, pentru că astfel preveniți eventualele crăpături. După ce umpleți tava, loviți-o încet de masă de 3 ori, pentru a lăți „mingiuțele”, dând-le astfel binecunoscuta formă. Le băgați la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Umplutura se face simplu. Smântâna dulce se dă la fiert, se pune ciocolata în ea la topit și se amestecă încet până se formează crema. Când se răcește și crema și macarons-urile, cu ajutorul unui poș se toarnă crema pe un macaron și se lipește, încet, de alt macaron.
Se decorează cu glazură în formă de fulg de nea.
Cadouri comestibile de Crăciun: Acadele om de zăpadă
Iată o sugestie minunată pentru un cadou de Crăciun. Faceți din salam de biscuit biluțe de două dimensiuni diferite (una mica și una mai mare). Acoperiți-le cu glazură alba sau ciocolată albă topită și cu ajutorul cremelor de diferite culori pictați nasul, ochii și gura omului de zăpadă.
Cadouri comestibile de Crăciun: Fagure de miere cu ciocolată
Fagurii de miere cu ciocolată sunt gustoși și arătoși. Ei pot fi foarte bine cadoul perfect de Crăciun.
Ingrediente
3 ouă
50 g zahăr
60 g ulei
50 g lapte
200 g făină
vanilie
sare
Umplutura
200-220 g crema de ciocolată sau gem
Mod de preparare
Se bat ouăle cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă uleiul și laptele, vanilia și în final făina. Se mai amesteca până se omogenizează. Nu este nevoie de praf de copt. Consistenta trebuie să fie ca a unui aluat gros de clătite. Se încinge aparatul pentru goffre la treapta 6 din 8. Se ung ușor plăcile cu o pensulă înmuiată în puțin ulei (doar prima dată). Cu o lingură se pun porții mici din compoziție pe placa aparatului, apoi se închide repede capacul și se ține așa 3-4 minute.
Se scot fagurii pe o farfurie. După ce s-au răcit complet, se fac perechi și se umplu cu crema de ciocolată.
Cadouri comestibile de Crăciun: Oameni de zăpadă și reni din ciocolată
Făcuți din ciocolată topită, decorațiuni comestibile și covrigei pentru coarnele renilor, aceste dulciuri reprezintă un cadou perfect de Crăciun.
Decorațiuni comestibile pentru bradul De Crăciun
Din turtă dulce putem crea decorațiuni minunate pentru pomul de Crăciun care, mai mult, sunt comestibile! Nu uitați ca înainte să puneți figurinele de turtă dulce la cuptor să faceți o gaură prin care să treceți fundiță.
Cadouri comestibile de Crăciun: Mixuri de cereale și semințe
Așezați într-un borcan fructe confiate, deshidratate, nici, alune și semințe de tot felul. După ce puneți capacul, acoperiți cu hârtie colorată pe care o legați cu o panglică sau cu fire de rafie.
Cadouri comestibile de Crăciun: Căsuță din turtă dulce
Aproape toți copiii visează la o căsuță din turtă dulce. Dacă nu vreți să o cumpărați din magazine, atunci puneți-vă imaginația la lucru și pregătiți-o singure. Aveți nevoie de un blat de lemn acoperit cu folie, foi de turtă dulce, glazură și ciocolată topită și, desigur, răbdare și imaginație. Zâmbetul copilului vă va răsplăti însă efortul!
Cadouri comestibile de Crăciun: Brioșe fermecătoare de iarnă
Brioșele sunt pe gustul tuturor și se pregătesc după numeroase rețete. Dar dacă le ornăm cu elemente specific Crăciunului, devin cadoul ideal. Iată una dintre rețete, pentru 12 brioșe:
Ingrediente
300 g făină
1 pliculeț praf de copt
100 g zahăr
un praf de sare
150 g ciocolată amăruie
250 ml lapte
2 ouă
75 g unt
Se amestecă într-un castron făina, praful de copt, praful de sare și ciocolata ruptă bucățele. Separat, se bat ouăle cu zahărul, se adaugă laptele și untul topit. Amestecul
obținut se toarnă peste făină și se frământă un aluat omogen, ca o smântână groasă. Cu ajutorul unei linguri, se umplu formele de brioșe, unse cu unt și tapetate cu hârtie specială
pentru copt. Se introduc la cuptor, la foc potrivit, pentru 30 de minute. Se scot din forme după ce se răcesc complet și se ornează.