FOTO: 7 idei de pachețel sănătos de școală pentru copilul tău

Georgiana Mihalcea, redactor
idei pachet școală
Iată cum îi poți oferi copilului tău un prânz sănătos, gustos și aspectuos! FOTO: Shutterstock

Cauți idei de pachețel sănătos de școală pentru copilul tău? Crezi că s-a plictisit de eternul sandviș și știi că nu e sănătos să-i dai bani să cumpere ceva plin de chimicale de la magazin? Îți venim în ajutor cu 7 sugestii de combinații inedite, proaspete și sănătoase care, cu siguranță, vor fi pe gustul celui mai mofturos copil. În plus, prin intermediul fotografiilor, vei vedea cum le poți aranja în cutia de depozitare, pentru un plus de impresie…artistică!

Nutriționiștii recomandă ca grupe principale de alimente ideale pentru un pachețel sănătos de școală pentru copilul tău următoarele grupe alimentare:

  • Alimente bogate în amidon precum: pâinea, orezul, cartofii sau pastele.
  • Alimente proteice precum: carnea, peștele, ouăle sau fasolea
  • Un produs lactat, cum ar fi brânză sau iaurt
  • Legume sau salată și o porție de fructe.

Sandviș rapid cu garnitură

Ingrediente

  • două felii de pâine integrală
  • o roșie tăiată felii
  • salată verde
  • o felie de cașcaval
  • o felie de șuncă de pui
  • broccoli
  • 1 morcov

Mod de preparare:

  • Frige cele două felii de pâine.
  • Adaugă celelalte ingrediente.
  • Gătește la abur sau fierbe câteva minute broccoli și morcovul, pe care le poți tăia cât mai mărunt înainte de a le pune în cutiuța de prânz.

Ce mai poți adăuga: o sticlă de apă plată, câteva fructe de pădure (zmeură, afine) și 1-2 banane mici (în funcție de cât de lung este programul copilului tău din ziua respectivă).

Salată de paste cu mazăre

Ingrediente:

  • 220 g paste tip penne
  • sare
  • piper proaspăt măcinat
  • 100 g iaurt
  • 70 g maioneză (de casă)
  • 100 g sunca slabă
  • 130 g mazăre fiartă
  • 1/4 legătură de pătrunjel verde
  • 3 ouă fierte de consistență tare
  • 50 g parmezan

Mod de preparare:

  • Se pun ouăle la fiert.
  • Se pun la fiert 2 l de apă cu puțină sare și, când apa e clocotită se pun pastele în ea. După fierbere se lasă la răcit.
  • Dressingul se face amestecând maioneza cu iaurt, sare și piper proaspat macinat. Acesta va fi pus peste pastele fierte și scurse.
  • Se taie șunca cubulețe, apoi se adaugă ceapa roșie tăiată julien, mazărea, parmezanul ras fin și pătrunjelul verde tocat mărunt.
  • La final se amestecă și omogenizează toate ingredientele.

Ce mai poți adăuga: câteva feliuțe de măr, o chifteluță rămasă de la cină și mici baghețele făcute din morcov proaspăt.

Piept de pui cu legume la grătar

Ingrediente:

  • 1 piept de pui
  • broccoli
  • 1 ceapă roșie
  • 1 roșie mare
  • 1 dovlecel

Mod de preparare:

  • Cu 30 de minute înainte de preparare macerează carnea de pui într-un amestec făcut din: ulei de măsline, sare și puțină zeamă de lămâine proaspăt stoarsă.
  • Gătește legumele aldente pe grătar, apoi asezonează-le cu ulei de măsline.

Ce mai poți adăuga: 100 de grame de fructe de pădure (afine și coacăze).

Gustare rapidă și sănătoasă

Ingrediente:

  • două felii de pâine integrală
  • 2 felii de cașcaval
  • 2 felii de șuncă
  • câteva frunze de salată verde
  • 2 castraveți mici
  • 1 morcov

Mod de preparare:

Asamblează sandvișul din pâinea integrală, șuncă, salată vedre și cașcaval.
Taie morcocul și catraveții în felii subțiri, egale și atrăgătoare.

Ce mai poți adăuga: o mână de mixt de nuci și alte fructe uscate (caju, alune, migdale etc.)

Chifteluțe de pui pe pat de orez

Ingrediente:

  • 700 g carne de pui fără os (pulpe, piept)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 2 felii de pâine
  • 1 ou
  • 1 ceapă
  • pătrunjel sau mărar
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • pesmet

Mod de preparare:

  • Dă carnea de pui prin mașina de tocat, însă mare atenție să folosești găurile mai mari, pentru că nu vrei să faci o pastă.
  • Curăță cățeii de usturoi și zdrobește-i, iar apoi pune-i peste carnea tocată de pui. Totodată, toacă și verdeața și pune-o tot în acel castron.
  • Taie coaja și apoi înmoaie cele două felii de pâine în puțina apă rece. Stoarce foarte bine miezul de apă și apoi pune-l peste restul ingredientelor necesare pentru această rețetă.
  • Adaugă și oul, iar apoi frământă foarte bine compoziția până ce se omogenizează. Acoperă castronul folosind o folie alimentară și lasă compoziția pentru chiftele să stea la rece timp de 10-15 minute.
  • Următorul pas va fi să formezi aceste chiftele de pui. Le poți face biluțe, le poti face plate, în funcție de preferințe.
  • După ce ai format chiftelele, va trebui să le dai prin pesmet și să le bagi la cuptor, la 180 de grade timp de 20 de minute.

Ce mai poți adăuga: orez gătit cât mai simplu, frunze de spanac proaspăt și 2-3 ridichi tăiate feliuțe.

Prânz poznaș cu fețe de animăluțe

Ingrediente:

  • 1 ou fiert tare
  • pâine feliată integrală
  • roșii
  • castraveți
  • piept de pui la grătar
  • o felie de cașcaval

Mod de preparare:

  • Fierbe oul tare și lasă-l la răcit înainte de a-l curăța de coajă (întreg).
  • Prepară un sandviș din pâinea integrală, pieptul de pui fript și o felie de cașcaval.
  • Asezonează cu roșii și castraveți.
  • Decorează sandvișul și oul ca în imaginea de prezentare.

Ce mai poți adăuga:

  • Un suc proaspăt de portocale.
  • O brioșă făcută în casă. Vezi rețeta aici.
  • O banană.
  • Câteva fructe de pădure.

Burger de casă

Ingrediente:

  • 150 gr carne tocată porc
  • 250 carne tocată vită
  • 1 lingură muștar
  • 1 lingură ketchup
  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapă mare
  • după gust sare, piper
  • mini chifle cumpărate
  • brânză

Mod de preparare:

  • Pune într-un castron carnea, ceapa, sarea și piperul și amestecă totul foarte bine.
  • Punem pe foc tigaia grill și unge-o cu puțin ulei.
  • Frige burgerii la foc mediu, întorcându-i pe ambele părți până sunt făcuți.
  • Taie chiflele și îngrălzește-le și pe ele într-o tigaie.
  • Peste partea de jos pune felii de brânză, bugetul prăjit, ketchup, felia de brânză și o frunză de salată verde, apoi capacul de chifle.

Ce mai poți adăuga: câteva roșii și castraveți, o portocală desfăcută în felii, un măr, o banană mică, un iaurt.

Cum să ambalezi pachetul pentru ca mâncarea să rămână proaspătă

Achiziționează recipiente pentru prânz de tip caserolă, pungi care se închid ermetic, sticlă tip termos pentru apă. Cumpără cutii cu mai multe compartimente, care îți vor permite să combini cât mai eficient toate grupele alimentare recomandate de nutriționiști. Iată de ce spunem asta:

  • Fac împachetarea prânzului mai ușoară. Împachetarea prânzului este mai ușoară atunci când pui totul într-un singur recipient și să alege alimente care să se potrivească în fiecare compartiment. Majoritatea cutiilor bento vin cu 3-5 compartimente, ceea ce încurajează o varietate de alimente precum amidon, proteine, legume, fructe și lactate care pot fi consumate la intervale diferite de timp.
  • Sunt prietenoase cu mediul. Cutiile de tip Bento ajută la scăderea risipei alimentare prin încurajarea porțiilor mai mici, potrivite copiilor. Designul compartimentului încurajează, de asemenea, un prânz fără gunoi prin faptul că poți pune au mâncare gata preparată sau fără ambalaje. Astfel, unele produse le poți cumpăra vrac și vei face și economie la bugetul familiei.
  • Are grijă de siguranța alimentelor. Acest tip de cutii se închide foarte bine, iar mâncarea copilului tău va fi în completă siguranță. În plus, există variante cu închidere separată pentru fiecare compatiment, aspect care împiedică scurgerile, amestecul de gustuiri și mirosuri și permit ambalarea laolaltă a tuturor grupelor alimentare. Copilul care posibilitatea de a alege ce să mănânce în fiecare recreație, păstrând prospețimea celorlalte alimente pentru mai târziu.

Alte sfaturi utile:

  • În primul rând, trebuie să te gândești la siguranța alimentelor. A avea o gentuță de prânz izolată este un prim pas grozav. Există pungi de prânz congelabile și recipiente care se fixează pe o pungă de gheață, precum și dispozitive de gheață subțiri sau distractive. Ambalând alimentele deja reci cu un dispozitiv de gheață, va ajuta la prevenirea creșterii bacteriilor.
  • Oferă-i copilului tău două variante de gustări și pune-l să aleagă pe care vrea să o împacheteze.
  • Lasă-l să decidă ce legume sau fructe vrea să consume a doua zi.
  • Lasă-l să-și împacheteze ghiozdanul și, odată ce prânzul este gata, este responsabilitatea lui să-și pună cutia cu provizii și sticla de apă în rucsac (aceasta este o responsabilitate pe care i-o putem atribui copilului încă de la 5 ani).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa