5 rețete de dulciuri sănătoase pentru copii

Anca Lupescu
Cele mai bune deserturi sunt cele pregatite acasa cu ingrediente naturale
„Gustos și sănătos”- refrenul părinților când vine vorba de dulciurile pe care le prepară pentru cei mici. Foto: Shutterstock

Când vine vorba de dulciuri pentru copii, este important să găsim opțiuni care să fie atât delicioase, cât și sănătoase. De multe ori, deserturile din comerț au un conținut foarte mare de zahăr și ingrediente procesate, dar există alternative care pot fi la fel de gustoase, fără să le pună copiilor sănătatea în pericol.

Aceste 5 rețete de dulciuri sănătoase pentru copii nu doar că vor satisface pofta de ceva bun a celor mici, dar vor adăuga și nutrienți esențiali în dieta lor. De la brioșe pufoase la deserturi din fructe, încearcă aceste rețete ușoare, pentru a le oferi o gustare sănătoasă, fără compromisuri.

5 rețete de dulciuri sănătoase pentru copii

Rețetă de clătite cu lapte bătut și fructe

Ingrediente:

  • 150g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 2 ouă medii
  • 2 linguri miere
  • 150ml lapte bătut
  • 1 lingură unt topit sau ulei, plus extra pentru prăjit
  • 100g afine sau zmeură proaspătă

Pune făina într-un bol mare. Bate ouăle cu mierea, apoi încorporează treptat laptele bătut și 1 lingură de ulei pentru a forma un aluat gros. Adaugă fructele. Încălzește puțin ulei sau unt într-o tigaie și, folosind o lingură, pune câte puțin aluat în tigaie pentru a face 4 clătite. Gătește-le ușor timp de 1-2 minute pe fiecare parte până devin aurii și coapte. Repetă pentru a face 12 clătite.
Sfat: Pentru o opțiune extra sănătoasă, folosește făină integrală. Ideal pentru a fi stropite cu miere sau sirop de arțar și presărate cu fructe proaspete.

Rețetă de budincă de orez cu migdale

Ingrediente:

  • 750ml lapte de migdale
  • 250ml smântână lichidă
  • 1 păstaie de vanilie, tăiată și semințele extrase
  • 100g orez pentru cu bob scurt
  • 25g zahăr fin
  • 50g migdale decojite

Preîncălzește cuptorul la 140°C. Unge ușor un vas termorezistent de 1 litru cu unt. Amestecă laptele, smântâna, orezul spălat și scurs, zahărul și păstaia de vanilie, apoi toarnă totul în vasul pregătit. Pune-l la cuptor și coace timp de 30 de minute. Amestecă bine și mai coace încă 30 de minute. Când îl scoți din cuptor, va părea destul de lichid, dar lasă-l 5-10 minute pentru a se îngroșa. În timp ce budinca de orez se gătește, pune migdalele decojite pe o tavă de copt și coace-le timp de 10 minute sau până devin aurii, toacă-le grosier și presară-le deasupra budincii de orez înainte de a o servi.

Rețetă de brioșe vegane cu banane și ovăz

Ingrediente:

  • 1 lingură semințe de in măcinate
  • 250g banane foarte coapte (dacă se poate, cu coajă neagră)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 30ml ulei de floarea-soarelui
  • 120ml lapte de migdale
  • ¾ lingură oțet de mere
  • 2 linguri sirop de arțar
  • 1 lingură semințe de chia
  • 1 linguriță sare de mare
  • 1¼ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 100g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 145g făină integrală
  • 75g ovăz
  • 75g zahăr brun moale

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Așază hârtii pentru brioșe într-o tavă de 12 locuri. Amestecă semințele de in cu 3 linguri de apă, apoi pune-le într-un procesor de alimente împreună cu bananele, extractul de vanilie, uleiul, laptele de migdale, oțetul și siropul de arțar. Amestecă până devine un amestec fin. Pune restul ingredientelor într-un alt bol, păstrând ½ lingură de ovăz și 1 linguriță de zahăr pentru topping. Toarnă amestecul de banane în bolul cu ingrediente uscate și amestecă ușor cu o lingură mare de metal până se combină. Fii atent să nu amesteci prea mult, pentru a nu obține brioșe prea tari. Împarte amestecul în formele de brioșe (vor fi destul de pline) și presară deasupra ovăzul și zahărul rezervate. Coace-le timp de 25 de minute, până devin aurii și se umflă.

Sfat: Semințele de in pot părea un ingredient neobișnuit, dar când sunt amestecate cu apă, acționează ca un agent de legătură în locul ouălor, care sunt de obicei folosite în coacere.

Dacă vrei să le congelezi pentru a le folosi pe tot parcursul săptămânii, lasă brioșele să se răcească complet. Împachetează-le bine în folie de plastic și folie de aluminiu și congelează-le până la 3 luni. Dezgheață-le la temperatura camerei timp de câteva ore înainte de a le servi. Dacă dorești să le servești calde, pune-le pe o tavă de copt pentru 10 minute într-un cuptor la foc mediu.

Înghețată de banane

Ingrediente

  • 4 banane foarte coapte
  • O mână de fistic decojit și nesărat
  • O mână de fructe de pădure

Curăță și taie bananele în bucăți mari sau felii. Pune-le într-un recipient care rezistă la congelare (sau într-o pungă de congelator) și lasă-le la congelat pentru cel puțin 8 ore sau peste noapte. Când sunt complet înghețate, pune-le într-un procesor de alimente și mixează la viteză mare timp de 1-2 minute. Poate fi necesar să adaugi câteva linguri de apă pentru a ajuta bananele să se rupă și să se amestece. Când este gata, amestecul trebuie să fie cremos și aproape ca un mousse. Servește imediat ca o înghețată. Sau, pentru o textură mai fermă, transferă într-un recipient care rezistă la congelare, acoperă și pune-l din nou la congelator pentru cel puțin 1-2 ore, pentru a obține o înghețată mai ușor de porționat. De fiecare dată când ai banane coapte sau prea coapte, taie-le și pune-le la congelator pentru a putea face această înghețată delicioasă oricând dorești.

Idei de arome de încercat:

  • Banane cu zmeură– Adaugă 100g de zmeură congelată în procesorul de alimente împreună cu bananele și mixează ca mai sus.
  • Banane cu mango– Adaugă 100g de mango sau ananas tăiate și congelate în procesorul de alimente cu bananele și mixează ca mai sus.
  • Înghețată cu unt de arahide– După ce ai amestecat și ai obținut o consistență moale, adaugă 4 linguri de unt de nuci înainte de a servi sau de a pune din nou la congelator pentru un gust cu note de arahide. Presară arahide tocate pentru servire.
  • Banane și ciocolată– După ce ai amestecat și ai obținut o consistență moale, adaugă 50g de chipsuri de ciocolată înainte de a servi sau de a pune din nou la congelator.

Rețetă de terci de ovăz cu unt de arahide și zmeură

Ingrediente

  • 30 g fulgi de ovăz
  • 180ml lapte semi-degresat
  • 1 lingură de unt de arahide crocant
  • 50g de zmeură congelată
  • ½ lingură de semințe de chia
  • Sirop de curmale după gust

Amestecă ovăzul cu chia și laptele și pune totul pe foc. Adaugă siropul de curmale și încorporează zmeura. Când ai obținut consistența dorită, ia de pe foc și adaugă o lingură de unt de arahide. Poate fi atât un desert hrănitor, cât și un mic dejun dulce și perfect pentru ca cel mic să fie gata de toate activitățile zilei.

CITEȘTE ȘI: Deserturi gustoase pentru copiii cu exces de greutate. Cum înlocuiești zahărul

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa