Monica Roşu: 5 reţete internaţionale recomandate de băieţii mei

TOTUL DESPRE MAME
Monica Roșu

Nu-i așa că gătim, de cele mai multe ori, acele feluri de mâncare preferate ale copiilor noștri? Dar ce-ar fi dacă le-am găti împreună cu ei? Sunt șanse să fie extraordinar de distractiv!

Monica Roșu

În familia Monicăi Roşu, bloggeriţa de la Foodie Family, cei doi băieţi năzdrăvani, Alex (9 ani) şi Filip (7 ani), experimentează cu pasiune şi haz cinci reţete internaţionale special pentru noi, cu supravegherea mamei experimentate în ale gătitului, desigur.

„Mami îmi spune foodie kid pentru că îmi place să mănânc orice, dacă nu e mămăligă. Vă e clar că urăsc mămăliga. Mie cel mai mult îmi place să mă uit la televizor, dar mami nu mă lasă. Când nu mă uit la televizor, ador să stau cu mami în bucătărie. Anul acesta am împlinit 9 ani şi mami a zis că sunt destul de mare ca să gătesc mâncare. Aşa că în fiecare luni eu pregătesc masa de seara”, spune Alex mândru de încrederea cu care l-a investit mama sa.

Alex, Monica și Filip

Filip, mezinul, este şi el pasionat şi atras de diversitatea culinară. „Mami ne-a cumpărat cărţi de gătit pentru copii. Sunt în engleză şi ne pune să citim reţetele acolo. Ea crede că aşa vom învăţa mai multe cuvinte noi, dar mie nu prea îmi place. Şi nici fratelui meu nu-i place. Eu prefer să ştiu de la mami multe lucruri despre reţetele internaţionale. Îmi plac la gust”, spune Filip.

Ei bine, iată ce rețete internaționale recomandă năzdrăvanii din familia Monicăi. Pentru că sunt deja testate de ei, suntem gata să pariem că și copiii voștri, oricât de mofturoși ar fi, le vor gusta cu plăcere:

Curry de pui (specific indian)

Ingrediente: 400 gr piept pui/pulpe pui fără piele, tăiate în bucăţi mici, 400 ml lapte de cocos, 4-5 buchete de broccoli şi o ceapă

Curry de pui

Pentru pasta de curry vom avea nevoie de: 2 căţei de usturoi, o jumătate de linguriță de sare, 2 linguri de ulei, o conservă mică de pastă de rosii, 2 linguri de fulgi de cocos şi 2 linguri de migdale pisate.

Mod de preparare explicat de Alex: „Într-un robot sau blender, ce are fiecare mamă în bucătărie, amestecaţi în vârtej mare toate ingredientele pentru pasta curry. Apoi, într-o cratiţă mama va încălzi puţin ulei în care va căli ceapa cu grijă să nu se ardă. Cu multă grijă, copilul poate adăuga apoi puiul tăiat mic şi bucheţele de broccoli. Este o legumă super bună şi dacă vă place este în regulă să mai adăugaţi. Toate acestea se călesc un minut. Mama va pune şi laptele de cocos şi pasta de curry și va amesteca bine de tot. Apoi eu mă uit la ceas până se împlinesc 15 minute şi verific dacă puiul este bine făcut. Toată familia poate mânca acest fel apoi ca atare sau împreună cu orez.”

 

Kaiserschmarren (specific austriac)

Ingrediente: 100 gr de stafide, 6 mere, 250 ml lapte, 4 ouă (separate), o lingură de zahăr, extract de vanilie, 120 gr de făină, 50 gr de zahăr

Kaiserschmarren

Mod de preparare explicat de Filip: „Prima dată trebuie să apăsaţi pe butonul care arată cuptorul la 200 de grade. Aşezaţi stafidele într-un bol cu puţină apă ca să se înmoaie. Daca nu faceţi asta, veţi simţi stafidele tari în gură şi e neplăcut. Mama curăţă apoi de coajă merele şi le coace sau le fierbe ca să iasa un piure când le pui la blender. Într-un vas separat, mami amestecă laptele cu 4 gălbenuşuri, lingura de zahăr, extractul de vanilie şi făina. Mami zice că amestecă până se face ceva omogen, dar eu nu ştiu ce înseamnă asta. În realitate, ingredientele se unesc între ele şi devin ca un aluat. Tot separat, în altă oală, trebuie să bateţi cele 4 albuşuri cu 50 gr de zahăr şi apoi le puneţi în amestecul cu făina. Asta trebuie să faceţi foarte uşor, adică cu grijă. Mami apoi alege untul de pe masă şi-l topeşte puţin într-o tigaie mare şi toarnă jumătate din aluat, peste care mai pune şi stafidele moi, da? Apoi coace 4-5 minute pe o parte şi încă 3-4 minute pe cealaltă parte. Mami ia apoi tigaia şi o bagă în cuptor, după care repetă totul pentru a doua jumătate de aluat. Cele două bucăţi obţinute pe o tavă sunt tăiate în bucăţi mari şi mici, peste care puteţi să puneţi zahăr şi să mai prăjiţi puţin ca să se caramelizeze. Noi mâncăm asta împreună cu piureul de mere.”

 

Biscuiți cu migdale și ovăz (specific american)

Ingrediente: 90 gr de migdale crude, 2 linguri de fulgi de ovăz, 85 gr de unt, 6 linguri de zahăr alb, 2 linguri de zahăr brun, o lingură de miere şi una de făină şi o ciocolată neagră (opţional).

Biscuiți cu migdale și ovăz

Mod de preparare explicat de Alex: „Tot într-un robot sau blender puneţi la pisat migdalele şi fulgii de ovăz până se fac ca un pesmet. Cuptorul îl aranjează mami la 180 de grade. Tot ea, după ce pregăteşte biscuiţii va topi untul într-o crăticioară şi va pune şi zahărul şi mierea. Trebuie să amestecaţi până se topesc toate, apoi luaţi de pe foc şi adăugaţi migdalele pisate, făina şi un praf de sare. Aluatul format îl va pune mama cu o lingură pe o tavă învelită cu hârtie de copt. Distanţa de 5 cm între biscuiţi să o respectaţi, vă rog, pentru că aluatul se mai întinde. Biscuiţii se coc în cuptor cam 20 de minute. Apoi mama ia cu grijă din tavă biscuiţii, să nu-i fărâme că la copii nu le plac biscuiţii despărţiţi. Dacă vreţi să fie şi mai delicioşi, topiţi ciocolata neagră şi puneţi-o peste biscuiţi folosind o pensula. Când se răcesc sunt gata de luat la pachet.”

 

Clafoutis de cireșe

Clafoutis de cireșe (specific franţuzesc)

Ingrediente: 500 gr de cireșe (proaspete sau congelate), 250 gr de smântână lichidă, 250 gr de ricotta, 100 gr de făină, 3 linguri de zahăr şi două ouă

Mod de preparare explicat de Filip: Să daţi drumul la cuptor la 190 de grade. Luaţi cireşele şi le curăţaţi de sâmburi, să nu dea copiii peste ceva tare în gură şi să-şi strice dinţii. Într-un castron amestecaţi smântâna, brânza ricotta, făina, zahărul şi ouăle. Amestecaţi bine, da? Apoi mami este gata să toarne compoziţia într-o formă şi copiii presară deasupra cireşele. Este chiar distractiv! Se coace timp de 45 de minute şi când e gata se pudrează cu zahăr.

 

Tartă cu dovleac şi seminţe zaharisite (specific american)

Ingrediente: 400 gr de piure de dovleac, 3 ouă, 120 ml de smântână lichidă, 110 gr de zahăr, o linguriţă scorţişoară, un blat de tartă, 200 gr de seminţe de dovleac crude, un albuş de ou şi 6 linguri de zahăr

Tartă cu dovleac

Mod de preparare explicat de Alex: „Mamele vor curăţa dovleacul de coajă şi de sâmburi, apoi îl vor coace la cuptor. Când este gata, mamele folosesc blenderul pentru a obţine 400 de ml de piure de dovleac pentru această tartă. Dacă aţi făcut mai mult piure, îl puteţi da copiilor în loc de desert când doriţi dumneavoastră. Aluatul îl coaceţi la cuptor fără să-i adăugaţi nimic cam 15 minute. Apoi, trebuie să amestecaţi piureul de dovleac cu ouăle, smântâna, zahărul, scorţişoara şi un vârf de cuţit de sare. Ce aţi obţinut, vă rog să turnaţi peste blat şi să băgaţi iar la cuptorul pregătit la 180 de grade. Timpul de coacere este de 30 de minute, dar mami spune că este gata atunci când umplutura pare închegată dar mai tremură puţin. Urmează ce este mai greu, să aşteptăm să se răcească. Puteţi în timpul acesta să zaharisiţi seminţele de dovleac. Le amestecaţi cu albuşul nebătut şi cele 6 linguri de zahăr şi le coaceţi în cuptor aproximativ 15 minute. Și acum iar trebuie să aşteptăm să se răcească, ca să le putem presăra peste tartă.”

Monica, Filip și Alex ne dau cele mai inspirate, gustoase și simpatice rețete pentru pachețelele de prânz în emisiunea Totul despe mame, în fiecare marți de la ora 15.30 pe Prima TV, în cadrul rubricii Operațiunea Pachețelul!

Foto: Uncle Jeb Studio și arhivă personală

Machiaj: Claudia Livadaru/La Bibliothèque

Coafură: Cristian Chiurtu/La Bibliothèque

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa