Desert cu lapte. 3 reţete perfecte pentru sărbători (P)

Raluca Dumitrică
desert cu lapte cozonac cu fructe confiate | Totul despre mame
Desert cu lapte: Cozonacul cu fructe confiate este o varianta apetisanta la clasicul cozonac
desert cu lapte cozonac cu fructe confiate și lapte bio Olympus
Desert cu lapte: Cozonacul cu fructe confiate este o alternativă apetisantă la clasicul cozonac

Desert cu lapte – 3 rețete delicioase care vor îndulci sărbătorile întregii familii

Sărbătorile de iarnă înseamnă bucurie, regăsire, mai mult timp petrecut în familie sau cu prietenii, cadouri minunate şi mese atent pregătite, la care poveştile se deapănă mult mai uşor. Ce-ar fi toate astea fără un desert cu lapte care să mai adauge un aer dulce zilelor frumoase de vacanţă? Iată trei reţete testate de desert cu lapte, care au lapte de consum Olympus BIO în compoziţie şi care sunt potrivite atât pentru cei care apreciază un dulce tradiţional, cât şi pentru cei cărora le surâd încercările unor gusturi noi în bucătărie. Află cum se prepară cozonacul cu fructe confiate, panna cotta cu fructe de padure și tortul de ciocolată cu cremă de lapte:

Desert cu lapte – Cozonac cu fructe confiate

Poate că multe dintre voi lasă pregătirea tradiţionalului cozonac în seama mamelor sau a soacrelor, a căror reţetă testată de zeci de ani nu dă niciodată greş. Dar ce-ar fi să faceţi chiar voi în acest an o reţetă delicioasă de cozonac cu fructe confiate, care va arăta festiv şi care va fi apreciat de întreaga familie? Asemănător prin ingrediente cu faimosul panettone italian, acest cozonac va fi o alternativă foarte bună la clasicul cozonac cu nucă sau rahat, pe care îl ştim atât de bine cu toţii. Iar dacă vă sperie gândul că veţi avea de frământat o noapte întreagă la el, aflaţi că se poate face manual într-un timp mult mai rapid, foarte uşor, ba chiar şi cu ajutorul telului de la mixer sau de la robotul de bucătărie, expert la fel ca mâinile voastre şi în pregătirea unui astfel de aluat.

Ingrediente pentru doi cozonaci cu fructe confiate

550 de grame de făină
100 de grame de zahăr
un praf de sare
250 ml de lapte de consum Olympus BIO
50 de ml de ulei
50 de grame de unt
4 gălbenuşuri
1 ou pentru uns cozonacul înainte de a-l pune în cuptor
25 de grame de drojdie proaspătă
2 fiole cu esenţă de vanilie
2 fiole cu esenţă de lămâie
4 linguri de rom sau de coniac
50 de grame de stafide brune
50 de grame de stafide galbene
50 de de grame de lămâie confiată
50 de grame de portocală confiată
50 de grame de merişoare confiate

Cum se prepară cozonacul cu fructe confiate

Olympus Lapte Bio de Consum desert cu lapte
Desert cu lapte: Olympus Lapte Bio de consum face cozonacul pufos de tot!

Cu două ore înainte de a ne apuca de cozonac, trebuie să punem într-un vas romul sau coniacul împreună cu stafidele şi merişoarele confiate. Mai apoi, aproape de expirarea acestui timp, zdrobim drojdia într-un castron împreună cu 50 de ml lapte şi trei linguri cu făină şi o lăsăm deoparte, la cald, ca să crească şi să îşi dubleze volumul. În aşteptarea creşterii punem restul de lapte pe aragaz într-o crăticioară, cu esenţele de vanilie şi cu zahărul, până dă în clocot şi se topeşte zahărul, iar la final adăugăm şi esenţa de lămâie. În paralel, topim şi cele 50 de grame de unt.

Mixăm bine gălbenuşurile cu sarea, iar într-un vas mare punem făina peste care turnam în ordine drojdia, gălbenuşurile, laptele din crăticioară şi untul topit. Compoziţia se omogenizează aproximativ 15 minute fie cu mâna, fie cu telul de la mixerul ori de la robotul de bucătărie, timp în care adăugăm puţin câte puţin şi uleiul. După ce aluatul capătă o consistenţă elastică, îl punem la căldură şi aşteptăm în jur de 40 de minute să crească.

Împărţim aluatul în două părţi egale după ce acesta a crescut frumos şi îl întindem pe blatul de lucru peste care am presărat făină. Stafidele scurse şi amestecate cu restul fructelor confiate se presară pe fiecare foaie şi, fie se frământă din nou aluatul, pentru a se omogeniza foarte bine fructele în aluat, fie se rulează fiecare foaie după care se aşază în tava de copt, în care s-a pus hârtie pergamentată. Îi lăsăm să stea aşa încă 15 minute timp în care se încălzeşte cuptorul la 180 de grade.

Ungem cozonacii cu ou bătut, îi introducem în cuptorul încălzit şi îi lăsăm aproxmativ 45-55 de minute până se rumenesc. Îi luăm din cuptor când sunt gata, se lasă puţin să se răcească şi se scot din tavă, gata pentru a fi mâncaţi calzi şi pufoşi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa