articol susținut de

Educația financiară pentru copii. 5 reguli care îl vor ajuta să nu fie un adult stresat de bani

Cristina Călin, redactor
educație financiară pentru copii
Poți începe să faci educație financiară pentru copii încă de când sunt foarte mici.

Pentru mulți oameni, banii sunt o sursă de stres. Fie că nu au suficienți și atunci se străduie să găsească soluții ca să îi drămuiască pentru a le ajunge de la o lună la alta, fie că au mulți și trebuie să îi gestioneze, banii dau dureri de cap. Nu ar trebuie să fie așa și cu o bună organizare putem să ne gândim la ei într-o manieră mai relaxată. Dacă noi nu am primit lecțiile potrivite, le putem da copiilor o educație financiară chiar de foarte mici.

Iată ce îi putem învăța pe copii legat de bani pentru ca la vârsta adultă să nu îi privească ca pe niște probleme care le provoacă neliniște.

Investiți devreme și des

Economisirea pentru viitor, indiferent dacă este vorba despre o mașină, o casă sau o pensie, pare probabil cel mai îndepărtat lucru din mintea unui copil. Totuși, dacă le explicăm încă de sunt mici, pe înțelesul lor, conceptul de economisire, când vor fi mari vor avea răbdarea și deprinderea de a pune bani deoparte.

Când copiii economisesc și investesc devreme și des, pot realiza pe deplin beneficiile pe termen lung.

Dacă copilul are sub 18 ani, unul dintre părinți poate să cumpere în numele celui mic, din economiile lui, titluri și operațiuni de stat, sau îi poate deschide un cont Junior. Mai există și alte variante pentru investiții. Puteți chiar să cumpărați acțiuni în numele copilului, dacă știți cum funcționează piața.

Împrumută cu înțelepciune

Va veni un moment în care copiii tăi trebuie să se împrumute și este important să-i înveți cum să o facă cu înțelepciune. Un scor bun de credit îi va ajuta să obțină o rată mai bună și să plătească mai puține dobânzi pe parcursul împrumutului. 

Ar fi bine să le explici diferența dintre o datorie „bună” , care este o investiție în viitorul lui (un credit imobiliar, un împrumut pentru studii sau pentru dezvoltarea unei mici afaceri) și o datorie „rea” (un credit pentru un telefon performant sau alte gadgeturi). Evident, ar trebui ca în primul rând tu să nu faci acest lucru, ci să economisești pentru a-ți putea achiziționa acele obiecte.

Când vă împrumutați, verificați ratele dobânzilor înainte de a cumpăra. Anunțați-i că nu ar trebui să depășească niciodată ceea ce pot finanța cu ideea că vor obține o majorare mare sau un alt loc de muncă.

Planificarea bugetului

Controlul cheltuielilor lor înseamnă evaluarea destinației banilor. Încă de sunt mici învață-i pe copii să își urmărească cheltuielile prin construirea unui buget. În felul acesta le pot reduce pentru a începe să economisească și să investească. Pot face acest lucru având un card numai al lor. În fiecare lună puteți arunca un ochi pe extrasul de cont. Puteți sublinia cu markere de diferite culori cheltuielile legate de școală, distracție, vacanțe sau ce alte categorii mai găsiți acolo. Când se face mai mare, poate folosi un fișier excel sau chiar o aplicație specială pentru gestionarea bugetelor.  

Ajutați-i să alcătuiască un buget simplu, astfel încât să poată afla singuri cum este mai eficient să împartă banii. Încurajați-i să stabilească obiective de economii pentru lucruri precum un joc video nou sau o bicicletă nouă.

Răsfățul este bun, dar nu atunci când depășește posibilitățile financiare

Există o mulțime de lucruri pe care copiii cheltuiesc bani fără să-și dea seama: de la telefoane mobile noi, la haine de designer, jocuri online, ieșiri în oraș. Asigură-te că toate aceste cheltuieli nu le controlează viața. Cel mai simplu este să le aloci o sumă de bani lunar din care să plătească mofturile.

Dacă o depășesc îi poți chiar împrumuta, dar luna viitoare scazi suma cheltuită în plus din alocație, eventual le iei și dobândă. În felul acesta vor înțelege de mici să se întindă cât le este plapuma.  

Să ai mereu un fond de urgență

După cum ne-a arătat pandemia, nu știm niciodată ce ne rezervă viitorul. Milioane de oameni și-au pierdut slujbele și au petrecut luni întregi căutând altele noi. Copiii tăi ar trebui să învețe cât de important este să aibă un fond separat care să acopere șase luni de cheltuieli. În curând vor deveni tineri adulți cu cheltuieli precum cardurile lor de credit, facturile și chiria care toate au o dată scadentă. Deținerea unui fond de urgență va servi drept plasă de siguranță. 

Pune-i să pună deoparte niște bani pentru cheltuielile zilnice de viață și achizițiile viitoare mai mari. Mergi cu copiii la bancă și deschide un cont de economii. De fiecare dată când primesc bani pentru o vacanță sau o zi de naștere recomandați-le să o depună în acest cont. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa