Termenul de „educație financiară” a intrat relativ recent în vocabularul adulților. Odată cu el, mulți dintre noi am devenit conștienți că ne-ar fi prins bine dacă am fi deținut informații de bază despre bani și economisire încă din copilărie. De aceea, să înveți un copil să facă economii nu este o tendință fără fundament, ci chiar o necesitate și un instrument de supraviețuire pe viitor.
Într-o lume cu multe posibilități și tentații, ca părinți, ne vedem în situația de a-i învăța pe copii încă de mici că ”Banii nu cresc în copaci”, iar bancomatul eliberează doar atâția bani câți ai în cont. De pe la 3-4 ani, copiii încep să ceară diverse lucruri care le fac cu ochiul, în magazine, în reclame sau la alți copii. Acesta este și momentul potrivit de a deschide prima discuție despre bani.
„Odată ce copiii tăi sunt suficient de mari pentru a înțelege că nu ar trebui să-și bage monede în gură, este bine să începeți cu ei educația financiară. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Lecțiile ar trebui să înceapă înainte de vârsta de șapte ani, deoarece cercetările arată că obiceiurile și atitudinile în materie de bani sunt deja formate până atunci”.
Sam X Renick, pionier în domeniul educației financiare și autor de cărți de educație financiară pentru copii
Ce îi spunem despre bani unui copil de 3-4 ani
Vârsta la care copilul începe să numere este cel mai bun moment pentru a începe să îl învățați și despre bani. Să numere monedele, să le sorteze după mărime, culoare, apoi să le identifice sunt acele mici exerciții de inițiere. Principala informație pe care trebuie să o rețină copilul la această vârstă este că bunurile se cumpără cu bani.
Să le arătăm cum funcționează banii este mai eficient decât să le explicăm despre bani, spune Sam X Renick într-un articol din Forbes despre educația financiară pentru copii. De aceea, este mereu o idee bună să faceți cumpărături împreună cu copiii. Să vadă ce se întâmplă la casă, să fie lângă părinți când aceștia scot banii de la ATM. Tot de la această vârstă puteți începe jocuri de-a cumpăratul: la magazin, la casa de marcat.
Cum să înveți un copil să facă economii la vârsta preșcolară
Un studiu făcut de o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge, despre etapele de dezvoltare a copilului și informațiile despre bani pe care să le oferim în funcție de vârstă, arată că la 5-6 ani un copil este capabil să înțeleagă valoarea bunurilor și de ce prețurile pentru diverse mărfuri diferă. De aceea, la această vârstă jocul ”de-a magazinul” poate deveni mai complex. Puteți pune prețuri diferite pentru fiecare produs (folosiți numere întregi, pentru a fi ușor de înțeles pentru un copil).
Și tot acum este oportun să învețe că banii nu sunt doar pentru a fi cheltuiți, ci și pentru a fi economisiți. Așa că e un bun prilej de a căuta împreună o pușculiță potrivită pentru primele economii. Și cum lecțiile practice sunt cele mai valoroase, este bine să primească săptămânal o sumă mică, pe care să o gestioneze. Din acest moment, discuțiile cu copilul despre amânarea unor cumpărături, sau punerea banilor deoparte pentru a cumpăra ceva mai valoros trebuie să devină o temă obișnuită și constantă.
„A învăța să economisească nu este doar un obicei esențial, ci înseamnă și disciplină, și amânarea satisfacerii imediate a dorințelor”.
Sam X Renick, autor de cărți de educație financiară pentru copii
Nu obligați copilul să strângă bani pe termen lung, ci să învețe să se abțină de la cumpărături mai întâi pe o perioadă scurtă, pentru a cumpăra o jucărie, de exemplu. Apoi prelungiți perioada de economisire câte puțin de fiecare dată, pentru cumpărături de valori mai mari.
- CITEȘTE MAI MULT: Educația financiară pentru copii. Cum îi creștem responsabili de mici
La 7-8 ani, copiii pot deosebi dorințele de nevoi
După 7 ani, copiii înțeleg deja că reclamele sunt menite să-i convingă și să le creeze dorințe pentru produse de care nu au neapărat nevoie. De aceea, este oportun să faceți o analiză critică pe înțelesul lor despre ce tactici de influențare apar în reclame și cum încearcă acestea să ne convingă.
Frumusețea, puterea, bogăția, fericirea toate sunt valori care apar în reclame cu promisiunea că le poți obține odată ce cumperi un anume produs. Dacă un copil învață din timp să recunoască aceste trucuri, va fi mai puțin influențat de reclame, se arată într-un articol din Fatherly, pe tema educației financiare în funcție de vârstă.
Tot la 7-8 ani este momentul să stabiliți împreună regulile de cheltuire a banilor pe baza valorilor familiei. Astfel, dacă aveți ca valoare alimentația sănătoasă, atunci când copilul vrea să cumpere alimente nesănătoase, reamintim această regulă. Criteriile foarte clare de cheltuire a banilor vor aduce mai multă predictibilitate și vor fi un argument puternic atunci când luați anumite decizii la cumpărături. Nu exagerați însă, rigiditatea va duce doar la proteste din partea copilului. Stabiliți împreună zile de excepții de la regulă. În acest mod, va accepta mai ușor zilele în care regula trebuie respectată.
Este de asemenea o vârstă potrivită pentru a deschide un cont de economii al copilului, în care să depuneți bani împreună. Pentru a-i da curaj să economisească, spuneți-i că veți dubla fiecare sumă pe care o depune copilul pe contul lui.
- CITEȘTE ȘI: Cum îl înveți pe copil valoarea banilor. Exemple din viața de zi cu zi despre alfabetizarea financiară
Ce pot învăța despre bani preadolescenții și adolescenții
De la 9-10 ani este potrivit să implicați copiii în deciziile financiare ale familiei. Desigur, nu este vorba despre ipoteci, împrumuturi sau rate, ci mai degrabă despre bugetarea unei vacanțe, unei excursii sau a unui weekend prelungit petrecut în afara localității.
Odată cu preadolescența, puteți purta discuții mai complexe la cumpărături. De exemplu, spuneți-i pe ce criterii vă bazați când faceți anumite alegeri. Gradul de necesitate, calitatea, prețul, valoarea – toate deciziile de cumpărare sunt analizate după cel puțin aceste patru criterii. Cereți-i și lui să facă un asemenea exercițiu înaintea unei cumpărături.
De asemenea, discuția despre cum ne influențează reclamele și ce trucuri sunt folosite pentru a ne convinge că avem nevoie de un obiect anume, este în continuare de actualitate. Mai ales că la această vârstă părerea semenilor începe să conteze foarte mult și să influențeze dorințele copilului. Așa că mesajele influencerilor din social media trebuie de asemenea dezbătute în familie
După 12 ani, copiii pot avea acces la sume mai mari de bani pe care să le gestioneze. Vor dori să cumpere haine de marcă mai scumpe. Pentru aceste situații sau unele asemănătoare este bine să împărțiți cheltuiala. Dacă vrea un articol care depășește bugetul alocat va trebui să contribuie din banii proprii.
De asemenea, puteți că-i faceți un card de debit cu posibilitatea de a accesa contul online. Un asemenea serviciu îl va învăța să-și monitorizeze cheltuielile și să nu depășească suma pe care o deține.
Un ultim gând despre cum să înveți un copil să facă economii
Scopul final al tuturor acestor exerciții de economisire a banilor nu este să vă învățați copiii că banii sunt cel mai important lucru, ci că pot fi folosiți pentru a-și atinge obiectivele și a-și susține valorile.
Cu banii nu cumpără doar obiecte, ci și experiențe, educație, pot sprijini afaceri sau organizații caritabile. Cu cât învață mai multe despre varietatea de destinații ale banilor cu atât vor fi mai bine echipați pentru a-i folosi acolo unde contează cel mai mult.