articol susținut de

Cum îl înveți pe copil valoarea banilor. Exemple din viața de zi cu zi despre alfabetizarea financiară

Îndrăznește să-l înveți de mic pe copilul tău valoarea banilor. Îți oferim câteva exemple de activități simple pe care trebuie să le faci constant pentru a încheia cu succes ceea ce experții numesc „alfabetizarea financiară” a celor mici!

Georgiana Mihalcea, redactor
cum îl înveți pe copil valoarea banilor
Află cum îl înveți pe copil valoarea banilor cu exemple concrete ce pot fi aplicate zilnic.

Cum îl înveți pe copil valoarea banilor? Nu-i așa de greu precum pare! Ca părinte, îți dorești ce e mai bun pentru copiii tăi. Acest lucru nu înseamnă neapărat că vrei să aibă cele mai la modă haine, cele mai noi jucării sau cele mai tari gadgeturi. Cel mai probabil, înseamnă că îți dorești ca aceștia să fie în siguranță și să-i pui din copilărie bazele unei personalități independente ca să se poată descurca în viață. Hai să descoperim cum îl poți învăța valoarea banilor!

Banii sunt o parte esențială a vieții și nu este niciodată prea devreme să-ți înveți copiii valoarea și importanța economisirii, astfel încât aceștia să fie pregătiți să cheltuiască cu măsură când vor crește. Învățarea principiilor gestionării responsabile a banilor ar trebui să le ofere multe oportunități de avansare atunci când sunt mai mari, motiv pentru care este esențial ca, chiar și la o vârstă fragedă, copiii să cultive respectul pentru bani.

Cum îl înveți pe copilul tău valoarea banilor prin activități simple

Extinde elementele de bază ale matematicii!

Odată ce copiii tăi încep școala și învață elementele de bază ale matematicii, poți începe să le vorbești despre despre bani și să jucați împreună jocuri care folosesc banii ca recompensă pentru victorii.

Le găsești în librării sau în mediul online (majoritatea pot fi descărcate gratuit din Magazin Play ori AppStore). Jocurile îi învață pe copii cum să utilizeze și cum să aprecieze valoarea banilor.

Cumpără-i copilului tău o pușculiță

Această acțiune simplă îl va ajuta pe copilul tău să descopere importanța economisirii și va genera un sentiment de responsabilitate în ceea ce privește gestionarea banilor. Încurajează-ți copilul să strângă o anumită sumă într-un anumit interval de timp sau sugerează-i să economisească bănuți cu un anumit scop. Fă totul în joacă, pentru că cei mici învață totul mai ușor dacă nu pare o „treabă de oameni mari”, ci un joc pur și simplu!

Familiarizează-ți copiii cu banca

Du-ți copilul la bancă și deschide un cont de economii pe numele său dacă are vârsta potrivită. Lasă-l să vorbească cu casierul și să-și „conducă” singur afacerea.

Asigură-te că înțelege termenii și condițiile și sugerează-i să promită că depună sume regulate săptămânal sau lunar. Pentru servicii bancare mai convenabile, conturile sunt adesea accesibile online. A avea propriul cont bancar îi va oferi copilului un sentiment de realizare care l-ar putea motiva să economisească mai mult.

Încurajează-ți copilul să planifice cum să-și cheltuiască economiile

Planificarea cheltuielilor viitoare îți motivează copilul să-și atingă obiectivele de economii și să înțeleagă mult mai bine valoarea banilor. Amintește-i frecvent că, dacă are suficienți bani, poate cumpăra orice își dorește. Permite-i să viseze în stimulează-l să economisească mai mult, astfel încât să își poată atinge obiectivele mai repede.

Lăsă-ți copilul să își facă propriile cumpărături

Oferă-i copilului bănuți personali atunci când mergeți împreună la cumpărături. Poți observa apoi atitudinea lui față de cheltuirea banilor. Dacă observi că vrea să cheltuie mai mult decât suma stabilită, poți interveni cu câteva sfaturi legate de cumpătare și răbdare! Educă-ți copilul pas cu pas, învață-l să-și stabilească o listă de priorități atunci când merge la shopping.

Amintește-i că, la sfârșitul zilei, cel mai important lucru este ca achizițiile făcute îi sunt de un real folos și le poate utiliza pe temen lung.

Plătește și în numerar

Fiind la vârsta (6-10 ani) la care învățarea are legătură cu elementele concrete, copilul are nevoie să vadă efectiv banii pentru a învăța să-i prețuiască. Așadar, când mergi cu cel mic la cumpărături, folosește bani cash și nu plăti cu cardul. Specialiștii în educație financiară spun că folosirea numerarului este cel mai bun mod de a învăța un copil cum să folosească banii în mod responsabil și cum să le aprecieze valoarea.

Aceste măsuri simple, dar eficiente, îl vor ajuta pe copil să învețe cum să gestioneze banii în mod responsabil și să-l pregătească pentru viața adultă.

Cel mai bun mod de a-ți învăța copilul despre valoarea banilor și despre importanța economisirii este de a da exemplu și de a le permite o anumită responsabilitate. Oferă-i copilului o anumită sumă pentru lucrurile pe care ar vrea să le cumpere și încurajează-l să economisească în diferite moduri.

Familiarizează-l cu evidența simplă și modul în care funcționează conturile de economii.

Ce spun experții despre cum îl înveți pe copilul tău valoarea banilor

La teorie stăm bine, dar, practica arată puțin diferit. Sam X Renick, co-creator al Sammy Rabbit, o inițiativă de educație financiară pentru copii, citat de Forbes, spune că aproape jumătate dintre părinții cu care a discutat de-a lungul timpului nu oferă elemente de educație financiară în mod constant copiilor lor la vârstă mică.

„Banii sunt esențiali în tranzacționarea vieții, zi și zi. Unde trăim, ce mâncăm, hainele pe care le purtăm, mașina pe care o conducem, îngrijirea sănătății, educația, creșterea copiilor, oferirea de cadouri, vacanțe, divertisment, căldură, aer condiționat, asigurare – în toate sunt implicați banii”.

Sam X Renick


Cu toate acestea, mulți părinți nu-și ajută copiii să devină „alfabetizați financiar”. Ultimul sondaj realizat de T. Rowe Price privind părinții, copiii și banii, a arătat că aproape jumătate dintre părinți ratează oportunitățile din viața de zi cu zi de a vorbi cu copiii lor despre bani și finanțe.  Mai mult decât atât, un sfert dintre cei care au răspuns chestionarului au spus că sunt foarte reticenți sau extrem de reticenți în a discuta subiecte financiare cu copiii lor.

Copiii sunt dornici ca părinții să le împărtășească înțelepciunea financiară! Jumătate dintre copiii chestionați au spus că își doresc ca părinții să-i învețe mai multe despre bani. Deci? Facem asta la timp sau nu?

Chiar dacă nu îți înveți copiii, ei vor învăța lecții despre bani într-un fel sau altul. Dacă îți dorești să joci un rol cheie în modelarea sentimentelor, gândirii și valorilor copiilor tăi despre bani, trebuie să le oferi de la o vârstă fragedă darul alfabetizării financiare. Iată cum!

Alfabetizarea financiară trebuie să înceapă la o vârstă fragedă

Renick a învățat copiii despre bani prin intermediul personajului său Sammy Rabbit încă din anul 2001. El a constatat că, cu cât începi mai devreme procesul de educație financiară a unui copil, cu atât este mai bine. Lecțiile ar trebui să înceapă înainte de vârsta de șapte ani, spune el, deoarece cercetările arată că obiceiurile și atitudinile în materie de bani sunt deja formate până atunci.

Odată ce copilul tău a ajuns la vârsta la care știe că nu ar trebui să-și bage bănuți în gură, îi poți prezenta monede și bancnote. Explică-i ce sunt banii și cum sunt folosiți. De fapt, cel mai bine este să-i arăți cum funcționează banii! Deci, lăsă-l să vă vadă cum faci cumpărături cu numerar oriunde ați merge!

Chiar dacă plătești cu un card de debit sau de credit, explică-i copilului tău că te-ai folosit de bani pentru a face cumpărături. Chase Peckham, directorul comunității pentru Centrul de Alfabetizare Financiară din San Diego, a făcut acest lucru împreună cu fiul și fiica sa când erau preșcolari. 

Când cumpărau împreună, Peckham le arăta copiilor chitanțele cu suma plătită. „Făcând asta iar și iar, a devenit un obicei pentru ei”, spune el. „Pe măsură ce creșteau, au început să înțeleagă. Așa am introdus noțiunea de bani, iar ei au învățat valoarea lor. ”

Cum îl înveți pe copil valoarea banilor? Simplu, strângând bani la pușculiță!

Nu uita niciodată acest principiu, necesar atât adulților, cât și copiilor: banii nu însemnă doar cheltuieli, ci și economii. După ce ți-ai familiarizat copilul cu banii și cumpărăturile, poți trece la următoarea etapă în care el trebuie să învețe că, pentru a avea un lucru, este important să economisească în mod regulat.

„A învăța să economisești nu este doar un obicei esențial al banilor. Economisirea îl învață pe om disciplina și satisfacția întârziată, făcând economii învățăm să ne stabilim obiective și descoperim metode din care le putem atinge. Economisirea creează securitate și independență”.

Sam X Renick

Copilul tău va învăța valoarea banilor în timp ce strânge bani la pușculiță pentru a-și împlini visurile. Deci…cumpără-i o pușculiță în care poate economisi bănuți. Apoi, poți folosi din când în când mesaje motivaționale pentru a-l stimula în îndeplinirea obiectivelor. Renick oferă aceste exemple:

Cu copiii mici, totuși, e bine să practici economisirea pe termen scurt, cum ar fi cumpărarea unei jucării pe care și-o dorește din tot sufletul, spune Tim Sheehan, cofondator și CEO al Greenlight, un card de debit pentru copii cu control parental.

Tatăl a patru copii, la rândul său, Sheehan spune că încurajarea copiilor săi să-și stabilească obiective pe termen scurt atunci când erau mici i-a ajutat să învețe valoarea satisfacției întârziate, dar și a banilor în ansamblu.

Pe măsură ce cresc, copiii pot economisi pentru obiective pe termen lung. Atunci este momentul să cauți o bancă ce oferă servicii de „infant banking”, iar copilul tău va putea avea acces la contul său prin intermediul unui card și a unei aplicații, evident sub atenta ta supraveghere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa