articol sustinut de

Cum echilibrezi veniturile și cheltuielile și cum înveți copilul să o facă

Cine spune că banii nu contează, nu este, desigur, părinte! Mai mult ca oricine altcineva, mămicile şi tăticii ştiu că pentru a creşte un pui şi a-i îndeplini dorinţele copilăreşti, buzunarele ar trebui să fie mari cât sacii. Şi, eventual, fără fund! Dar gata cu visarea! Priveşte realitatea „drept în ochi” şi pregăteşte-i câteva „surprize” cu bătaie lungă. Vei vedea că peste puţină vreme vei reuşi s-o înfrunţi, fluturându-i mândră micile tale economii.

Georgiana Mihalcea, redactor
cum echilibrezi veniturile și cheltuielile
Cum echilibrezi veniturile și cheltuielile- tructuri simple pentru efecte imense!

Vom învăța împreună, cum să echilibrăm veniturile și cheltuielile, pe scurt, cum se face o gestionare corectă a banilor în familie. Conversațiile sincere cu partenerul vă vor ajuta să evitați conflictele legate de bani. Iar implicarea copiilor în planificarea și bugetarea cheltuielilor ușurează atingerea obiectivelor de economisire împreună.

Echilibrarea veniturilor și cheltuielilor se referă la satisfacerea cheltuielilor zilnice alte familiei tale, gestionarea facturilor neașteptate, dar și economisirea pentru „zile negre”. Sunt câteva trucuri simple care te vor ajuta să ai un control eficient asupra bugetului familiei și să te simți în siguranță din punct de vedere financiar.

Stabilirea bugetului familiei

Calculează împreună cu partenerul tău toți banii care vă intră în casă, din orice sursă posibilă. Aceștia vor fi banii de care dispuneți lunar pentru plățile curente, dar și pentru cele neprevăzute, după o anumită vârstă și cei mici pot participa la „ședințele de familie” cu scop financiar!

O stabilire realistă a bugetului, conform www.moneyadviceservice.org, te va ajuta să:

  • Cheltuiești banii cu înțelepciune pentru lucrurile pe care trebuie să le ai- acestea sunt nevoile familiei tale.
  • Economisești bani pentru lucrurile care îți plac, dar fără de care poți trăi – acestea sunt dorințele voastre.
  • Aloci bani pentru cheltuielile neprevăzute – cum ar fi necesitatea unei reparații la mașină.
  • Oprești cheltuielile excesive accidentale.

Calculând câți bani aveți nevoie pentru elementele esențiale de zi cu zi, cum ar fi hrana, ratele la casă (dacă e cazul), utilitățile precum: gazul, electricitatea, telefonul și apa, transportul și serviciile medicale vă poate ajuta să vă asigurați că aveți destui pentru cheltuieli neașteptate și situații de urgență.

Bugetarea te poate ajuta pe tine și familia ta să faceți primul pas către controlul banilor. De asemenea, vă poate ajuta să evitați datoriile. Și vă permite să continuați să vă bucurați de viața de familie, mai degrabă, decât să petreceți prea mult timp îngrijorându-vă de finanțele voastre. Cam asta e cheia, pe scurt, la întrebarea ta: cum echilibrezi veniturile și cheltuielile și cum îți înveți copilul să o facă?

Noțiuni introductive despre bugetare. Echilibru între venituri și cheltuieli

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să alcătuiești o listă cu ceea ce câștigi, cheltuielile obligatorii și datoriile lunare. Păstrează și analizează facturile, extrasele bancare, extrasele de card de cretit. Dacă ai și alte surse de venit, nu uita să le iei în calcul și pe acestea.

Încearcă să analizezi suficiente facturi și extrase din anul trecut pentru a-ți înțelege obiceiurile obișnuite de câștig și de cheltuieli. Este bine să analizăm modul în care unele facturi sunt mai mari în diferite perioade ale anului. De exemplu, facturile la energie sunt adesea mai mari în timpul iernii din cauza încălzirii.

După ce ați luat în calcul elementele esențiale și situațiile de urgență, scopul vostru este să rămâneți cu bani pentru a cheltui pe lucrurile dorite.

Planificatoarele de buget și calculatoarele de economii te pot ajuta să gestionezi eficient bugetul familiei și, de asemenea, te ajută să înveți cum să echilibrezi veniturile și cheltuielile. Poți găsi online multe planificatoare de buget simple și gratuite sau aceste aplicații utile pot fi în pachetul oferit de banca la care tu ai contul curent.

Află ce cheltui: primul pas către un echilibru financiar

Unul dintre cele mai dificile lucruri legate de realizarea unui buget și gestionarea banilor poate fi urmărirea a ceea ce cheltuiți. Cheltuielile pot fi regulate (cheltuieli fixe) sau neregulate sau o singură dată (cheltuieli variabile).

Iată câteva dintre cheltuielile fixe pe care trebuie să le incluzi în bugetul familiei:

  • rambursări ipotecare sau chirie
  • utilități – gaz, electricitate, apă, telefon și internet
  • taxe și impozite funciare
  • asigurări de sănătate, auto și gospodărie
  • costurile transportului public
  • rambursări ale cardului de credit și ale împrumutului personal.

Iată câteva dintre cheltuielile variabile pe care trebuie să le incluzi în bugetul familiei:

  • alimente
  • întreținerea locuinței și bunuri de uz casnic
  • uniforme școlare (haine pentru școală), manuale și papetărie
  • taxe medicale (analize, dentist, alte investigații)
  • reparații auto și benzină
  • obiecte personale precum îmbrăcămintea
  • tuns, vopsit, coafat, cosmetică
  • taxe pentru programe de sport, muzică sau dans
  • sărbători din luna respectivă
  • divertisment
  • cadouri – de exemplu, pentru zile de naștere sau nunți
  • alte lucruri, cum ar fi „delicii” speciale pentru tine și familia ta.

Dacă veniturile voastre vă permit, supraestimarea deliberată a banilor de care aveți nevoie pentru facturi vă poate ajuta să găsiți bani cheltuiți în plus.

Cum realizezi un plan de economii

Realizarea corectă a bugetului de familie îți va spune cu exactitate dacă, în clipa de față, voi cheltuiți mai mult sau mai puțin decât câștigați. Dacă, în prezent, cheltuiți mai mult, ar trebuie să vă așezați împreună, ca o familie, și să vă gândiți unde puteți economisi bani. Și dacă cheltuiți deja mai puțin decât câștigați, puteți vedea cum să economisiți.

Iată câteva sfaturi pentru realizarea unui plan de economii:

Examinați-vă cheltuielile. Aflați dacă economisiți exact cât ar trebui.  Ați putea cheltui mai puțin pe anumite articole? Aveți carduri de credit cu dobândă mare sau alte împrumuturi? Ați putea să le achitați cât mai curând posibil și să căutați opțiuni de credit sau de împrumut mai potrivite? Este o idee bună să faceți acest lucru în mod regulat. Da, chiar și cei mici ar trebui să învețe să analizeze alături de mami și tati dacă banii de buzunar sunt cheltuiți în mod corect și eficient!

Construiți un tampon de economii. Înainte de a începe să economisiți pentru dorințele voastre, este foarte important să păstrați economii suplimentare pentru situații de urgență financiară. De exemplu, puteți să păstrați niște bani într-un cont de economii separat pentru situații de urgență, cum este acest tip de cont de la UniCredit.

Decideți pentru ce economisiți. Care sunt obiectivele voastre? Cât trebuie să economisiți pentru a le atinge?

Stabiliți un termen pentru obiectivul vostru. Acordați-vă mult timp – economisirea poate părea uneori că durează prea mult. Dar fiți realiști și nu puneți prea multă presiune pe voi.

Deschideți un cont bancar, separat de contul  principal. Puteți utiliza acest cont numai pentru a vă atinge obiectivul. Puteți configura un debit direct din contul principal pentru a transfera în mod regulat o sumă de economii stabilită.

Discutați cu banca, instituția financiară sau consilierul financiar dacă doriți mai multe sfaturi despre cum să echilibrați veniturile și cheltuielile pentru a vă atinge scopurile propuse.

Nu te îndatora!

Banii de împrumut sunt cel mai uşor de cheltuit, dar şi cel mai greu de returnat. Când iei bani pe datorie, principalul motiv pentru care ai făcut-o devine unul secundar. Uite-aşa, în loc să cumperi maşina de spălat automată, îi iei copilului role, soţului – un nou telefon, ţie farduri şi, bineînţeles, haine… pe care le vei spăla tot manual. E drept că „obrazul subţire cu cheltuială se ţine”, dar şi cu returnarea banilor împrumutaţi.

Dacă „plapuma” bugetului familial n-a fost îndeajuns de largă încât să acopere ea însăşi contravaloarea obiectului dorit, cum va putea, să se întindă pentru a-ţi plăti şi datoriile? Fă-le, dacă este absolut necesar, la o bancă, utilizând instrumentele ei de credit specifice şi ştiindu-te, astfel, obligată să restitui împrumutul. Pe prieteni însă menajează-i, ar fi păcat să-şi piardă încrederea în tine, din cauza infinitelor amânări de la plată, mai mult sau mai puţin justificate!

Cum echilibrezi veniturile și 
cheltuielile: reguli simple pentru cei mari și cei mici

N-ai idee câţi bani se risipesc degeaba şi cât de uşor îi poţi păstra în pușculița casei, doar făcând câteva gesturi simple:

  • Nu deschide frigiderul doar pentru a privi îndelung în interiorul lui. Gândeşte-te dinainte ce anume vrei să scoţi de-acolo şi nu repeta mişcarea pentru orice fleac.
  • Aspiră, cu regularitate, praful strâns pe condensatorul din spatele frigiderului (dacă ai unul de acest tip) şi ai grijă ca nici una dintre laturile aparatului casnic să nu fie lipită de perete. Eviţi, astfel, consumarea unui surplus de energie şi, în acelaşi timp, defectarea „depozitului” frigorific.
  • Stinge lumina în încăperile nefolosite. Cărţile din bibliotecă n-au nevoie să fie luminate, dacă nu stă nimeni acolo să le citească.
  • Cumpără becuri economice: dai un ban, dar îi scazi pe cei din factura de energie electrică. Şterge becurile şi lustrele de praf, cât mai des. Prin pâcla creată de el, lumina este slabă şi simţindu-te nemulţumită de vizibilitatea oferită de ea, eşti tentată să aprinzi mai multe becuri în acelaşi timp.
  • Nu pune fierul de călcat în priză doar pentru a netezi o batistă. Aşteaptă să se strângă mai multe rufe şi rezervă-ţi o oră, două, pentru astfel de îndeletniciri gospodăreşti.
  • Evită conversaţiile telefonice prelungite. E mult mai plăcut şi mult mai puţin costisitor să bârfeşti cu prietena ta, având-o alături de tine.
  • Nu-i cumpăra copilului hăinuţe şi ghetuţe care crezi că-i vor fi bune peste un an. Poţi avea surpriza ca atunci să-i fie deja mici!
  • Curăţă filtrul maşinii de spălat ca să te foloseşti de ea mulţi ani de-acum încolo.
  • Înainte de a pleca la cumpărături fă-ţi o listă cu ceea ce vrei să achiziţionezi, întreabă și copiii de ce au nevoie! De mici pot fi obișnuiți să-și planifice cheltuielile înainte de a pleca de acasă.
  • Nu te repezi să alegi primele mărfuri care-ţi atrag privirea. Politica comercianţilor este să expună cele mai scumpe produse cât mai aproape de intrarea în magazin, pentru a lua ochii şi… banii cumpărătorilor.
  • Izolează ferestrele pentru a nu lăsa căldura casei să se risipească şi pentru a nu fi nevoită să foloseşti sistemul de încălzire mai mult decât este cazul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa