articol susținut de

Creditul de refinanțare: soluția de a face economii la bugetul familiei și a obține o sumă suplimentară când ai o urgență

Cu un credit de refinanțare poți comasa credite mai vechi, datoriile de pe carduri de credit și over- drafturi.

Theodora Fintescu, redactor
veniturile familiei
Mai multe credite adunate în unul singur, rata mai mică și chiar o sumă extra sunt principalele avantaje ale creditelor de refinanțare.

În familiile cu copii, unde cheltuielile cresc în același ritm cu vârsta celor mici, economiile sunt, de cele mai multe ori, doar un vis frumos. Existența creditelor îngreunează situația, iar apariția unor cheltuieli neprevăzute sunt motiv de panică în familie. O soluție pe care o propun consultanții financiari, în încercarea de a redresa bugetul unei familii, o reprezintă refinanțarea.

Cum ajunge o familie la concluzia că refinanțarea este varianta câștigătoare? Pe de o parte, se simte împovărată de ratele mari, pe de altă parte, este copleșită de gestionarea mai multor credite. În plus, de multe ori, familiile ajung la această variantă atunci când au o nevoie urgentă de o sumă de bani, care poate fi obținută prin refinanțare. Tot prin refinanțare își pot soluționa datoriile de pe carduri de credit și over-drafturile.

Rata poate ajunge chiar la jumătate

Chiar dacă atunci când a fost accesat fiecare credit în parte rata părea mică și dobânzile bune, suma plătită lunar pentru toate poate fi copleșitoare. O refinanțare pe o perioadă de 10 ani, spre exemplu, poate face ca această sumă să se reducă semnificativ, chiar până la înjumătățire, ceea ce reprezintă o ușurare enormă pentru buget. Consultații financiari te pot ajuta să îți dai seama care sunt opțiunile cele mai potrivite în funcție de nevoile tale: credit cu sau fără obținerea unei sume suplimentare, dobândă fixă sau variabilă, credit cu sau fără asigurare de viață inclusă etc.

Obținerea unei sume suplimentare în cazul unui credit de refinanțare este strâns legată de veniturile încasate de familie și de nivelul de îndatorare. Procedura de obținere a creditului este similară celei parcurse în cazul unui credit clasic, atât în ceea ce privește documentația necesară, cât și timpul de obținere, iar refinanțarea se poate face atât pentru credite anterioare obținute la orice bancă sau alt tip de instituții financiare.

Ce presupune asigurarea de viață atașată unui credit de refinanțare

Atunci când faci un credit de refinanțare, poți opta și pentru obținerea unei asigurări de viață aferente contului. Deși costurile sunt mai mari, această asigurare este o garanție a faptului că în cazul unei situații neprevăzute care te aduce în imposibilitate de plată (cum ar fi boală, accident, spitalizare, șomaj, deces) datoria către bancă nu rămâne pe umerii familiei, ci pe cei ai asiguratorului.

Alte metode de a face economii la bugetul familiei

Când cheltuielile familiei cresc lună de lună, iar salariile încep să fie insuficiente, se impun măsuri pentru o mai bună organizare a bugetului. Este important ca și copiii să fie conștienți de necesitatea de a-și adapta solicitările la puterea reală de achiziții a familiei și să știe că sunt prioritare întotdeauna cheltuielile cu hrana, igiena, sănătatea, educația, utilitățile, datoriile.

Punând veniturile și cheltuielile pe hârtie, vă va fi mai ușor să stabiliți ce procent din venituri puteți cheltui pentru diverse nevoi și care sunt lunile în care vă permiteți mai multe răsfățuri.

O regulă utilă ar fi împărțirea bugetului astfel: 50%- cheltuieli fixe (rate, utilități, carburant), 30%- cheltuieli flexibile (mâncare, haine, distracții etc), 20%- economii. La capitolul cheltuieli fixe, puteți reduce sumele alegând cele mai bune abonamente, asigurându-vă că aparatura din casă nu consumă foarte mult și alegând transportul în comun în detrimentul mașinii personale.

În ceea ce privește cheltuielile flexibile, puteți economisi cumpărând inteligent, produse la ofertă, mergând în magazin cu liste gata făcute și având grijă să nu cumpărați mai mult decât știți că se consumă de obicei. Orice strategie ați alege, disciplina și cumpătarea vă ajută să cheltuiți în acord cu veniturile și chiar să economisiți pentru viitor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa