articol susținut de

Tu ai un cont de studii pentru copilul tău? Nu se folosește doar pentru facultate!

Un cont de economii de studii nu ar trebui să acopere doar plata efectivă a unei școli private, ci și cursuri extra-școlare, cărți sau altele adiacente.

Cristina Călin, redactor-șef
cont de studii
Poți deschide un cont de studii pentru copilul tău oricând.

  În filmele americane se discută mereu despre contul de studii al copiilor, iar subiectul este atins uneori încă de când femeia este însărcinată.

  În cultura noastră acest lucru nu este obișnuit, mai ales că majoritatea copiilor urmează sistemul de învățământ de stat care, în principiu, este gratuit. Totuși, un cont de economii de studii nu ar trebui să acopere doar plata efectivă a unei școli private, ci și cursuri extra-școlare, cărți sau altele adiacente.

  Când e momentul să deschizi un cont de studii pentru copil?

  Un cont de studii poate fi deschis oricând. Nu trebuie să te stresezi să depui bani imediat ce ai aflat că ești însărcinată. Până la urmă orice sumă s-ar strânge este mai bună decât nimic. Totuși, cu cât te apuci mai repede, cu atât copilul va avea mai mulți bani în cont și tu mai multă siguranță.

  Poți depune în contul de studii banii pe care copilul îi primește de la statul român ca alocație, iar când va face 18 ani se va strânge o sumă de aproximativ 10.000 de euro, dacă este să luăm în calcul cifrele în vigoare azi. Este cel mai simplu mod de a economisi pentru copil. Pe lângă acești bani mai poți adăuga și tu lunar o sumă după posibilități. Dacă ești o persoană foarte riguroasă stabilește un procent lunar din venituri, să spunem 5%, pe care să îl virezi în contul de studii al copilului.

  Ce învață copilul când tu economisești?

  Deschiderea unui cont de economii pentru studii poate fi o importantă lecție de învățare și pentru cel mic. Este o modalitate prin care înțelege că este nevoie să avem o viață organizată și din punct de vedere financiar pentru a ne putea duce la capăt planurile pe termen lung. Poți să discuți cu copilul tău dacă este mai mare despre acest subiect, să îi spui despre existența contului și din când în când să îl verificați împreună. Poate la un moment dat îți va da el din banii primiți cadou să îi pui în contul său.

  Un copil care vede lună de lună cum părinții lui depun într-un cont bani va fi bucuros să vadă cum de fiecare dată suma crește. De fiecare dată când discutați despre acest lucru îi poți explica concret ce poate face cu ce s-a strâns în cont pentru a înțelege mult mai bine valoarea.

  Câți români economisesc?

  Aproximativ 4 români din 10 reuşesc să facă economii (39%) în perioada pandemiei, relevă studiul IRES. Proporția celor care ajung să pună bani deoparte a scăzut față de perioada de dinaintea pandemiei, când, într-o lună obişnuită, peste două treimi dintre respondenţi (68%) reuşeau să facă acest lucru, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Română a Băncilor.

  „Dacă ar dispune de o sumă mare de bani şi ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educaţia proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenţi ar depune banii la bancă, 16% ar avea iniţiative antreprenoriale şi 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizaţi în diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenţi ar ţine banii la saltea”, arată studiul.

  Cum funcționează un cont de economii pentru copii?

  În principiu, modul de operare al contului de economii deschis pentru un copil nu este diferit de cel pentru un adult. Cel mai mult depinde de banca unde vei face acest lucru și de facilitățile suplimentare pe care aceasta le oferă.

  Trebuie să te gândești dacă vrei să ai acces la bani oricând sau doar după o anumită perioadă. Unele conturi îți oferă și un card pe care copilul îl poate accesa chiar și de la 6 ani, tu având controlul asupra lui prin online sau mobile banking. Altă variantă este să faci un depozit la termen și să nu poți utiliza banii decât după ce trece acea perioadă. De asemenea, poți face un cont pe care copilul să îl poată accesa doar când împlinește 18 ani.

  Când deschizi un cont de economii pentru copii poți opta pentru unul în lei, euro sau dolari. La alegerea monedei trebuie să ții cont de dobânda oferită de bancă pentru fiecare dintre ele.

  Orice variantă ai alege, un cont de economii pentru copii îți va crea un confort psihic, indiferent de cât de mare este suma strânsă acolo.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa