Ți-ar plăcea cu siguranță ca la petrecerea de 18 ani a copilului tău să-i oferi accesul la un cont de studii în care ai depus de-a lungul timpului sume mici care s-au transformat, în timp, într-un cadou mare. Provocarea este să depui sume constant, să reziști tentației de a le retrage și să alegi cele mai inteligente metode de economisire.
Poate copilul tău abia merge de-a bușilea sau poate a ajuns deja la școală și a învățat să scrie și să citească. Este încă mic, viitorul îți pare departe, însă ai văzut deja cât de repede zboară timpul de când ai devenit părinte. Te provocăm la un exercițiu de imaginație: este anul majoratului, perioadă când mulți adolescenți ”își iau zborul” și pornesc în lume pe cont propriu, cu tot bagajul de valori, cunoștințe, învățăminte, emoții și credințe pe care l-au umplut părinții zi de zi, din momentul în care s-au născut.
Dincolo de emoția momentului, pragmatic vorbind, după majorat copiii au în continuare nevoie de sprijinul financiar al părinților. Foarte mulți aleg să-și continue studiile în străinătate, ceea ce reprezintă nu doar o oportunitate semnificativă de învățare, ci și o experiență de viață care îl va ajuta să evolueze pe plan personal și profesional. Tocmai de aceea, un cadou de majorat constând într-un cont la care copilul are acces la 18 ani, este cât se poate de binevenit. Părinții (și alte persoane) pot depune sume de bani pe toată perioada copilăriei, gradual, în așa fel încât efortul financiar să nu fie mare, iar banii se înmulțească și cu ajutorul dobânzii și a bonificațiilor de care beneficiezi.
Poate copilul tău nu va dori să-și folosească banii pentru studii în străinătate, ci pentru altceva: poate va dori o călătorie de cunoaștere și învățare pe care nu și-ar permite-o altfel, poate un stagiu de pregătire în străinătate, cursuri de top sau poate va folosi suma ca avans pentru o locuință sau o mașină.
Decizia o puteți lua împreună, în funcție de interesele și dorințele copilului. Dacă te încântă ideea unui astfel de cadou, iată 5 metode eficiente prin care poți să strângi bani pentru un astfel de cont pentru copilului tău:
1. Setează un transfer lunar, automat, din contul tău în cel al copilului
Sumele mici, acumulate constant, sunt cheia acumulării eficiente de bani în contul de studii al copilului. Printr-o setare automată, poți direcționa o mică sumă în contul respectiv la începutul fiecărei luni sau în ziua de salariu. Dacă ambii părinți fac acest lucru, cu atât mai bine. Evident, cu cât depui mai mult, cu atât suma finală va fi mai mare.
Transferul automat te scutește să repeți operațiunea lunar sau semestrial (sau cum îți propui) și reprezintă o garanție a faptului că te ții de plan. Nu uita însă că transferurile recurente au o dată de expirare și trebuie refăcute după o perioadă de timp.
2. Folosește aniversările pentru a spori valoarea contului
Știm cu toții că aniversările copiilor sunt prilej de bucurie și de cadouri mai mult sau mai puțin inspirate. Cum ar fi dacă în locul cadourilor neinspirate invitații ar vira o mică sumă în contul copilului? Desigur, sugestia se aplică în cazul prietenilor apropiați, al bunicilor și rudelor cu care ne permitem o discuție sinceră pe această temă.
Pentru ca cel mic să primească totuși cadouri, apropiații pot împărți suma alocată cadoului în două: jumătate pentru o jucărie, jumătate în cont. Același lucru se poate aplica și de sărbători, mai ales atunci când copiii sunt mici și se mulțumesc în aceeași măsură de cadourile mari sau mici.
3. Virează alocația în cont
În 2021, alocația pentru un copil este de aproximativ 200 de lei, ceea ce înseamnă că, anual, ai putea strânge în jur de 2.400 de lei doar din alocație. Pentru copiii până în doi ani, valoarea alocației este de aproximativ 400 de lei, iar dacă depui banii în contul de studii și în primii doi ani de viață ai copilului, înseamnă un plus de 9.600 de lei.
Conform planului Guvernului, alocațiile se vor majora în următoarea perioadă, în câteva tranșe, conform graficului următor:
4. Veniturile- surpriză în beneficiul copilului
În familiile cumpătate, unde cheltuielile lunare sunt atent gestionate, șansele de a depune bani constant în contul copilului sunt mai mari. Acolo unde se fac frecvent cheltuieli neesențiale, nejustificate de venituri pe măsură, economisirea devine problematică.
Chiar și în perioadele în care ești ”mână largă”, poți redresa contul direcționând spre el veniturile anuale extra, precum primele, al 13-lea salariu, bonificațiile etc.
5. Învață copilul să fie responsabil și să economisească
A economisi bani ține de motivație și de disciplină. Atunci când părinții sunt determinați să pună deoparte, proiectând în minte benefciile din viitor, sunt șanse mari ca și copiii să preia modelul.
Educația financiară trebuie să înceapă de la vârste fragede, când copiii trebuie să afle despre cheltuieli esențiale/ neesențiale/ mofturi/ economisire. Vorbindu-le pe limba lor și prezentându-le în limbaj accesibil reguli de gestionare a bugetului familiei, vor învăța de mici, în mod natural, avantajele de a aduna sume mici pentru beneficii mari.
Când cresc și încep deja să își proiecteze viitorul, copiii pot fi implicați în gestionarea contului pentru studii și pot ei înșiși să contribuie cu bani primiți de zilele lor de naștere, cu alocația sau cu ceea ce câștigă muncind.