articol susținut de

Ce cheltuieli apar în timpul sarcinii și cum le gestionăm cât mai ușor?

Cristina Călin, redactor
cheltuieli în timpul sarcinii
Cheltuieli în timpul sarcinii pot fi multe și pot începe de la câteva sute de lei până la câteva mii de euro.

Când testul de sarcină arată două liniuțe te cuprinde euforia și nu îți mai încapi în piele de bucurie. Te gândești cum o să arate bebelușul, îți proiectezi în minte scene cu tine mirosindu-l, dezmierdându-l, iubindu-l. Apoi, pe măsură ce timpul trece începi să te gândești la lucruri mai practice, să cauți un medic ginecolog bun dacă nu ai deja, să cauți o maternitate unde să naști, să te gândești și la ce are nevoie copilul din punct de vedere material.

Nu este nimic rău în a pune pe hârtie costurile pe care le atrage după sine o sarcină, nașterea și primul an de viață al copilului. În funcție de ceea ce alegi vei vedea că bugetul necesar este unul destul de mare și atunci trebuie să cauți soluții alternative pentru a putea acoperi toate cheltuielile.

Noul statut de părinți trebuie să vină la pachet și cu o doză de pragmatism. Dacă nu o ai deja o vei descoperi imediat ce începi să plătești analize, să te interesezi de maternități și să cumperi diverse pentru bebeluș. Dacă la început te vei arunca cu capul înainte printre miile de obiecte atât de mici și de drăgălașe, pe măsură ce banii din cont se duc vei începe să faci calcule mai așezate și să reconsideri listele inițiale.

Cheltuielile din timpul sarcinii

În principiu, ți se va spune că o gravidă are dreptul la asistență medicală gratuită. Vei vedea, totuși, că lucrurile nu sunt chiar așa.

Analizele de bază și consultațiile sunt gratuite în baza unei trimiteri de la medicul de familie, însă pentru siguranța ta și a bebelușului va trebui să faci mult mai multe drumuri la doctor. Ecografiile, analizele mai speciale, testele genetice va trebui să le plătești din buzunarul tău și nu sunt ieftine deloc. Cel mai bine ar fi să ai o asigurare medicală care să includă gratuite sau reduceri la aceste investigații medicale, însă în lipsa ei este necesar să îți aloci minimum 600 de lei lunar doar pentru ele.

Tot în timpul sarcinii va trebui să iei în calcul și costul unor obiecte vestimentare pentru tine. În funcție de cât de mult ți se va schimba silueta vei avea nevoie de niște haine speciale de gravidă. Le poți cumpăra noi sau poți încerca să găsești variante purtate de alte gravide. Nu este nimic rău în asta mai cu seamă că sigur nu a avut timp să se îmbrace cu ele mai mult de câteva luni.

Nașterea și costurile ei

Multe dintre cheltuielile legate de naștere va trebui să le faci înainte ca acest lucru să se întâmple. Dacă vei aduce pe lume copilul într-o maternitate de stat nu vei avea de plătit nimic (teoretic), toate costurile fiind acoperite de asigurarea de sănătate (gravidele sunt asigurate indiferent dacă lucrează sau nu).

În cazul nașterii la un spital privat costurile încep de la câteva sute de euro și merg până la 2-3.000 de euro, în funcție de planul ales. Prețurile diferă în funcție de: tipul de naștere (naturală sau cezariană), medicul ales, posibilele complicații apărute și tratamentul pentru ele, numărul de zile de cazare în spital și serviciile adiacente alese. O asigurare de sănătate la una dintre clinicile private care are și maternitate ar putea să scadă un procent important din această sumă.

Oriunde ai naște mai trebuie să iei în calcul și necesarul pentru tine și bebeluș: haine, cosmetice, medicamente. Chiar dacă nu vei cumpăra foarte multe, în economia întregii nașteri vei vedea că se adună o sumă consistentă.

Primul an cu bebe și cheltuielile apărute

Una dintre cele mai consistente cheltuieli în primul an de viață al bebelușului o reprezintă scutecele. Indiferent dacă alegi unele mai scumpe sau mai ieftine, având în vedere că le vei cumpăra în cantități mari, vor reprezenta un cost semnificativ și obligatoriu.

Produsele de igienă și cosmeticele pentru tine și bebeluș sunt și ele importante și fiecare știe limita în care să se încadreze. Evident, în cazul unor afecțiuni, cum este dermatita atopică, va trebui să te îndrepți către produse dermocosmetice care sunt mai scumpe.

Hainele pentru bebeluș sunt unele dintre lucrurile pe care le vei cumpăra cu drag și în cantități mari. Vei și primi foarte multe. Pe unele poate nici nu va apuca să le îmbrace, așa că ai grijă la vizitele prin magazin și fii cumpătată.

La capitolul gadgeturi nu există limite. Doar tu știi ce nevoi și buget ai. De la pompe de sân performante la camere video cu tot felul de funcții, piața oferă variante pentru toate buzunarele și toate nevoile. Important este să cumperi doar ce îți trebuie cu adevărat și să nu achiziționezi lucruri doar pentru că le are și vecina, verișoara sau altă mamă. De asemenea, poți împrumuta unele obiecte pentru a vedea dacă chiar ai nevoie de ele, pe altele le poți cumpăra la mâna a doua.

Nu trebuie să uiți nici de camera bebelușului care ar trebui mobilată, de cărucior, scaun de mașină, scaun special pentru masă, blender, sterilizator, veselă specială pentru cel mic, biberoane.

Pe lângă toate aceste lucruri care țin de sănătatea și buna dezvoltare fizică a bebelușului, mai sunt și cheltuielile generate de jucării, cărți, cursuri de înot, controale medicale mai amănunțite, alimente.

Cum gestionăm cheltuielile legate de apariția unui copil?

În cazurile cele mai fericite viitorii părinți au un cont de economii în care au pus bani special pentru momentul când vor avea un copil. Însă, de cele mai multe ori, nu conștientizăm care sunt costurile și, mai mult, apar și o mulțime de cheltuieli neprevăzute care dau tot bugetul peste cap.

Ce faci în acest caz? Vezi întâi ce poți să tai de pe listă, dar dacă nu mai ai ce, te poți împrumuta la rude sau prieteni. Dar dacă ai găsi o variantă și mai sigură care să nu mai pună presiune suplimentară pe tine? De exemplu, un credit de nevoi personale perfect adaptat nevoilor tale.

Creditul de nevoi personale îți oferă posibilitatea de a fi rambursat într-o limită de timp pe care tu o stabilești astfel încât să nu ai presiunea financiară de a returna suma împrumutată într-un timp scurt.

Dobânda este fixă și poți să îți faci și o asigurare de viață astfel încât dacă ți se întâmplă ceva pe perioada în care se derulează creditul să fii acoperit. În plus, dacă vrei și poți să rambursezi banii înainte de termen o poți face fără să plătești dobândă. Creditul de nevoi personale poate fi o soluție atunci când vrei să te bucuri de sarcină și naștere fără să îți mai faci griji legate de bani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa