Când este potrivit să înveți copilul despre bani și rolul lor în viața noastră? Indiferent dacă le spunem noi sau nu în mod direct, cei mici văd și aud de la cele mai fragede vârste despre prețuri, economii, datorii, monede. Mai în joacă, mai în serios îi putem iniția în tainele finanțelor pentru ca atunci când vor fi adulți să se poată descurca mai bine.
Una dintre cele mai mari probleme pe care le au părinții cu copiii mici este legată de faptul că aceștia nu par să înțeleagă că nu putem să luăm din magazin tot ce ne trece prin cap. De aici apar tot felul de tantrumuri pentru o acadea, o mașinuță sau cine știe ce nevoie de moment mai are copilul.
Greșelile din primii ani pot fi lecții importante pentru viața de adult
Soluția cea mai la îndemână când sunt mici, până în 3-4 ani este să le spunem de fiecare dată că pentru a lua ceva din magazin trebuie să plătim și cumpărăm doar ce ne este necesar. O altă variantă care ne scapă de orice problemă este să îi lăsăm acasă atunci când avem de mers la cumpărături, însă de multe ori acest lucru nu este posibil.
O altă variantă este să puneți la pușculiță toți banii pe care copiii îi primesc de la rude, din alocația de stat sau din alte surse și atunci când își doresc ceva care nu le este neapărat necesar să plătească din acei bani. Chiar dacă nu înțeleg exact valoarea absolută a banilor și a prețurilor vor vedea că au mai puțini bani în pușculiță.
La început îi puteți lăsa chiar să facă greșeli. Până la urmă este o modalitate bună de a învăța. Doar nu o să își cumpere vreun avion! După 2-3 achiziții care îl vor lăsa fără bani va fi mult mai atent data viitoare.
Lecțiile despre bani pe care le oferim copiilor pot fi plictisitoare pentru aceștia. Până la urmă se poate gândi de ce îi explică mama și tata că este important să fim cumpătați când el are totul asigurat. Și totuși există soluții ca lecțiile teoretice să aibă aplicabilitate în viața de zi cu zi și la vârste fragede.
Copiii pot învăța de foarte mici care este valoarea banilor
De exemplu, cel mic își dorește o bicicletă mai performantă. Îi puteți spune că voi îi asigurați o parte din bani, dar restul trebuie să îi strângă el. Fie că o face din cadourile de la bunici, din alocația de stat, din burse sau făcând diverse treburi prin casă va înțelege repede că dacă ne dorim ceva valoros trebuie să facem niște sacrificii. Va renunța la a-și cumpăra 5 mașinuțe mai mici și alte jucării pentru scopul principal: bicicleta visurilor lui.
Când se face mai mare puteți trece la nivelul următor: un card bancar numai al lui. Știați că există bănci care permit deschiderea unui cont pentru copii de la vârsta de doar 6 ani? În felul acesta mai dispare și tentația de a lua mereu câteo hârtie din pușculiță, iar banii sunt la loc sigur. Dincolo de acest aspect există mai multe avantaje pentru care i-ai face celui mic un card.
Unde poate folosi un copil cardul?
Sunt multe situații în care copilul poate avea nevoie de card. Poate este plecat într-o tabără, într-o excursie, este afară cu prietenii sau la școală. De fapt, nici nu trebuie neapărat să aibă cardul asupra lui tot timpul, ci îl poate folosi doar ca un instrument de economisire. De fiecare dată când primește o sumă de bani îi poate pune în contul atașat și în felul acesta învață să fie chibzuit. Va simți că este mai independent, că deține controlul și, mai ales, că voi aveți încredere în el. Să ai un card este o responsabilitate, iar copilul trebuie să știe acest lucru.
Și pentru părinți este un avantaj să știe că cel mic ține banii într-un loc sigur. Cardurile destinate copiilor pot fi controlate și de adulți așa că vei ști mereu pe ce sunt cheltuiți banii și unde. Multe dintre ele nu oferă posibilitatea retragerii de cash așa încât nu ai grijă că pierde bancnotele. Pur și simplu, plătește cu cardul și dacă îl pierde poate fi blocat imediat fără riscul de a rămâne fără economii. În plus, părintele poate seta o limită zilnică de cheltuieli, astfel încât copilul nu poate să vină acasă cu un telefon de ultimă generație nou.
Ce este cardul Mastercard Young?
Un astfel de card este Mastercard Young de la Unicredit, special destinat copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani. Este perfect pentru încasarea diferitelor tipuri de burse sau pentru a fi alimentat de părinte atunci când acesta consideră. Adultul are controlul total al contului prin Mobile sau Online Banking.