articol susținut de

De ce i-ar trebui un card bancar unui copil de 6 ani?

Când se face mai mare, însă nu foarte, îi poți face un card bancar pentru copii. Ai posibilitate încă de când cel mic împlinește 6 ani.

Cristina Călin, redactor
card bancar pentru copii
Poți face un card bancar pentru copii încă de când aceștia au 6 ani.

Îl înveți pe copil să scrie, să citească, să fie politicos, să aibă grijă de igienă, dar mai este un aspect de care trebuie să ai grijă dacă vrei să aibă parte de o viață liniștită: educația financiară. Poate nu ți se pare important, dar de câte ori nu te-ai trezit chiar că nu știi ce ai făcut cu banii? Nu ar fi fost mai bine dacă ai fi avut de mică reflexul de a economisi și de a gestiona bugetul, oricât de mic ar fi fost el?

Poți să îl înveți pe cel mic să se descurce cu banii pur și simplu lăsându-l să vă vadă pe voi gestionându-i. Nu trebuie să vă ascundeți de el când discutați despre cheltuieli și economii. Evident că nu este cazul să știe cu exactitate câți bani aveți în conturi, unde îi țineri în casă, dar trebuie să înțeleagă că mâncarea nu crește în frigider, jucăriile nu apar din senin, lumina și apa trebuie plătite și ele.

Luați-l la magazin, lăsați-l să vadă cum plătiți în schimbul lucrurilor pe care le luați de acolo. Dacă plătiți facturile online spuneți-i acest lucru și explicați-i că de pe card nu scoateți cât aveți chef, ci că acolo intră banii din salariu, care sunt limitați.

Când se face mai mare, însă nu foarte, îi poți face un card bancar pentru copii. Sunt bănci care oferă această posibilitate încă de când cel mic împlinește 6 ani. Te poți gândi ”Dar ce să facă un copil atât de mic cu un card? La ce îi trebuie?”

Ce sunt cardurile bancare pentru copii?

Conturile bancare pentru copii sau adolescenți sunt similare conturilor bancare pentru adulți, dar de obicei vin cu anumite restricții. De exemplu, un cont bancar pentru copil nu poate beneficia de overdraft și poate avea caracteristici de securitate suplimentare, controlate de părinte sau tutore.

Printr-un cont bancar pentru copii la care este atașat un card, adulții au un control complet asupra tranzacțiilor pe care le fac copiii. Adulții pot adăuga bani pe cardul de debit din aplicația lor de pe telefon sau cea online. În plus, în aplicația de mobil sau cea online părintele poate să pună o limită de cheltuieli pe care copilul de poate face zilnic, dar și o limită pentru fiecare tranzacție în parte.

Dacă știi că este mână largă și poate cheltui tot ce are voie într-o zi pe o jucărie, atunci îi poți pune o limită de 10-20 de lei pe tranzacție.

Nu trebuie să îți fie teamă că cel mic va merge la bancomat, va scoate bani și astfel va atrage privirile celor mai puțin bine-intenționați. Unele carduri pentru copii nu permit decât plata prin POS. Trebuie doar să fii atentă ce alegi.

Cum funcționează un card bancar pentru copii?

Persoanele sub 18 ani își pot folosi cardul bancar în moduri similare cu persoanele cu vârsta peste 18 ani. Dintr-un cont bancar pentru minor, poți:

 • Efectua și primi plăți
 • Face cumpărături în magazine sau online
 • Configura debitele directe sau ordinele permanente
 • Principalul lucru pe care copiii nu îl pot face este să împrumute bani – conturile bancare ale copiilor nu au descoperiri de cont.

Dincolo de aceste aspecte, un card cu cont bancar atașat îi poate da copilului sentimentul de responsabilitate și de libertate. Gândește-te la tine! Cum te simți când știi că ai bani la tine suficienți cât să te descurci în orice situație. Așa și copilul tău, se va simți mai în singuranță! Poate fi într-o excursie, într-o tabără, cu colegii afară dacă este mai mare, la bunici și are nevoie să își facă o poftă sau poate nu are nevoie de nimic, dar știe că dacă ar avea și-ar putea cumpăra.

Cardul este și o oportunitate de economisire pentru copil. Atunci când primește bani de la părinți, rude, burse sau alocație îi poate depune în cont. Una e să îi țină în pușculița la care are acces mereu și alta să îi aibă pe un card. Dacă îi pui și o limită de cheltuieli atunci fii sigură că va strânge acolo sume destul de mari. Din când în când arată-i cât are în cont ca să fie și mai motivat să economisească.

Care sunt beneficiile unui card bancar pentru copii?

Avantajele înființării unui cont bancar al unui copil includ:

 • Gestionarea independentă a banilor, permițându-i copilului să-și verifice soldul și să afle mai multe despre cum să economisească și să bugeteze
 • Fără facilități de descoperire de cont, ceea ce înseamnă că copilul dvs. poate cheltui doar banii din contul lor
 • Limita zilnică de retragere, în funcție de care bancă furnizează contul copilului
 • Dobânda câștigată, în funcție de contul bancar al copiilor pe care îl alegeți

Cum ar trebui să aleg un card bancar pentru copilul meu?

Fă câteva cercetări înainte de a alege ce cont bancar este cel mai potrivit pentru copil. Interesează-te de:

 • Limite de vârstă
 • Taxe
 • Caracteristici suplimentare
 • Posibilitatea de a descărca o aplicație sau de a efectua servicii bancare online
 • Recenzii privind serviciul clienți al băncii
 • Deschiderea unui cont bancar pentru un copil

Pentru copiii sub 16 ani, contul bancar va trebui să fie deschis de către părinte, tutore sau bunic, fie într-o sucursală, fie online. Pentru cei peste 16 ani, ei pot configura contul ei înșiși, fără acordul părinților.

Cum îi faci card bancar unui copil?

Configurarea contului variază de la bancă la bancă. Unele bănci permit să configurați un cont online sau prin intermediul aplicației de bancă mobilă. Alții vă solicită să vizitați o sucursală pentru a finaliza procesul de aplicare.

De ce am nevoie pentru a deschide un cont bancar copil?

 • Cartea de identitate a adultului
 • Certificatul de naștere al copilului

Totul este foarte simplu și poate fi o modalitate prin care îi arăți copilului că ai încredere în el.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa