Primul an de viață pe săptămâni

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață este un proces dinamic, uimitor și plin de suprize. În această categorie vei descoperi un ghid cu principalele tranformări din viața copilului tău! Urmărește-le cu atenție și nu te îngrijora dacă nu se încadrează în grafic, fiecare copil are propriul său ritm de evoluție.
Este bine de știut că bebelușul are o sensibilitatea senzorială foarte puternică încă din primele clipe de viață. De aceea, se pot observa mici gesturi/reacții din partea lui atunci când aude zgomote sau când este mișcat. Pentru micuț totul este nou, inclusiv gesturile de afecțiune din partea mamei. Cu toate acestea, cu respirația, atingerile și vocea mamei se va acomoda cel mai rapid.

Dezvoltarea bebelușului în primul an de viață este uimitoare pe plan fizic, psihic şi emoţional.

Află care sunt treptele dezvoltării lui săptămână cu săptămână şi asigură-te că ai aparatul de fotografiat la îndemână pentru momentele esențiale!

Ca proaspăt mămică, te va ajuta să ai tot timpul la îndemână informații corecte despre primul an de viață pe săptămâni.

Dezvoltarea bebelușului te va uimi de la o săptămână la alta

Te vei întreba, cu siguranță, ce face bebelușul în prima săptămână de viață, ce provocări pot să apară în a doua săptămână de viață și, mai ales, vei fi nerăbdătoare să fotografiezi și filmezi primul gângurit, momentul când se rostogolește bebelușul, cel în care se ridică în picioare sau începe să meargă de-a bușilea.

CITEȘTE MAI MULT: Grafic de creștere la copii, de la 0 la 8 ani

În primul an de viață, dezvoltarea bebeluşului este un adevărat spectacol, pentru că face progrese uimitoare pe plan fizic, psihic şi emoţional. Urmărește etapele dezvoltării bebelușului pentru a te asigura că înțelegi cum trebuie puseele de creștere, greva suptului, principiile diversificării,

CITEȘTE MAI MULT: Puseele de creștere ale bebelușilor. Vârstele la care apar, cum se manifestă

Evoluția bebelușului în primul an de viață poate aduce părinților și multe momente dificile. Colicile bebelușului, febra la copilul mic, problemele cu somnul, loviturile la cap când copilul se restogolește și cade, refuzul alimentației la diversificare, bolile copilăriei luate de la creșă sau de la frații mai mari- toate acestea sunt adevărate provocări pentru părinți.

CITEȘTE MAI MULT:  Febra la copii din senin. Ce ascunde și când să te alarmezi

În primul an de viață al bebelușului te vor preocupa și o serie de chestiuni organizatorice: revenirea la serviciu, alegerea bonei sau a creșei potrivite și chiar planurile pentru o nouă sarcină. Dacă mai ai copii, pe măsură ce mezinul crește, te va preocupa relația între frați și gestionarea timpului în așa fel încât să acorzi atenție în aceeași măsură fraților.

CITEȘTE MAI MULT: Copiii se ceartă? 12 sfaturi pentru a-i apropia pe frați

Primul an de viață al bebeșușului poate aduce schimbări majore în viața de cuplu. Cosleeping-ul, nopțile nedormite, gestionarea treburilor casnice și diferențele de opinie privind creșterea copilului pot modifica semnificativ relația. Grija pentru partener, înțelegerea, empatia, buna organizare și  terapia de cuplu sunt cuvintele cheie atunci când simți că relația de cuplu începe să se deterioreze.

CITEȘTE MAI MULT: Cuplul cu copii mai este cuplu?

Hai să decoperim împreună câteva repere!

Dezvoltarea debelușului în primele săptămâni de viață

Săptămâna 1: A trecut doar o săptămână, dar nou-născutul tău știe deja că se poate baza pe tine. Până acum, îți poate recunoaște vocea, iar familiaritatea îi ajută să se adapteze la noua lume… ciudată din afara uterului. El nu poate înțelege cuvintele tale, dar percepe vorbele tale ca o expresie a iubirii și confortului.

Săptămâna 2: În a doua săptămână de viață, bebelușul tău se poate concentra asupra obiectelor aflate la 8 până la 14 cm distanță – aproximativ distanța dintre ochii lui și ai tăi în timpul alăptării. Pe măsură ce îți hrănești copilul , mișcă-ți încet capul dintr-o parte în alta și vezi dacă ochii lui te urmăresc. Acest lucru îl ajută să-și dezvolte mușchii ochilor și abilitățile de urmărire.

Săptămâna 3: Deși mișcările lui sunt încă aleatorii și sacadate, copilul tău poate începe să se ghemuiască până în săptămâna a treia. În timp ce îi ții, urmărește cum își ajustează postura față de tine. Îți găsește brațele și chiar mirosul liniștitor și reconfortant. Dezvoltarea bebelușului tău este din ce în ce mai uimitoare!

Săptămâna 4: Ai observat că bebelușul tău își folosește corzile vocale în alte moduri decât plânsul? S-ar putea ca săptămâna aceasta și să emită sunete „ahh”, mai ales când vede pe mama sau pe tata. Bebelușii învață imitând, așa că redă-i sunetele înapoi pentru a promova etapele de dezvoltare a bebelușului.

Săptămâna 14:  Jucăriile atârnate fac mai mult decât să-ți amuze copilul la 14 săptămâni; își dezvoltă și coordonarea mână-ochi. Copilul tău este, de asemenea, intrigat de jucăriile cu textura multiplă, culorile primare strălucitoare și obiectele care scot sunete. Pe toate acestea bebe le va atinge, apuca și va încerca să le bage în gură.

Dezvoltarea bebelușului este un proces dinamic

Săptămâna 27: S-ar putea să fi observat că cel mic scapă lucruri pe podea. Această acțiune îi învață despre cauză și efect și reprezintă un reper important în dezvoltarea bebelușului.  Când primește răspunsul pe care îl așteaptă, i se întărește înțelegerea asupra modului în care funcționează lumea.

Săptămâna 33: Micuțul tău are acum propriile păreri și sigur te va anunța ce îi place și ce nu îi place. Deși ar putea fi deranjant, reține că experimentează cu emoții și învață cum să-și controleze mediul înconjurător.

Săptămâna 40: Pe măsură ce desfășori în timpul zilei sarcini aparent banale, copilul tău te urmărește cu atenție. De asemenea, începe să te imite. Dacă l se oferă șansa, s-ar putea să ia o periuță de dinți și să o bage în gură sau să încerce să-și pieptene părul.Imitarea este o modalitate importantă prin care copilul tău poate învăța și nu uita că dezvoltarea bebelușului tău depinde de asta!

 

 

Alte aplicații utile pentru mămici