Prima menstruație este un moment delicat în viața unei (pre)adolescente, apărând într-o perioadă marcată oricum de o serie de schimbări fizice și emoționale. Pentru multe fete, acest subiect rămâne încă unul sensibil, plin de neliniști și întrebări, precum: Cât de tare doare?/ Care sunt cele mai potrivite produse de igienă intimă?/ Când e nevoie de control la ginecolog? Pentru a răspunde la aceste întrebări, am stat de vorbă cu dr. Raul Cherecheș, medic specialist obsterică-ginecologie, care ne-a explicat ce trebuie să știe adolescentele și părinții lor despre prima menstruație și despre schimbările pe care le aduce în viața unei fete.
Medicul ginecolog Raul Chereches îi încurajează pe părinți să fie deschiși cu fiicele lor, să le permită orice tip de întrebare legată de menstruație, să le respecte intimitatea și să conștientizeze faptul că trec printr-un carusel de emoții care, uneori, se dovedesc greu de controlat.
Totul Despre Mame: Care este vârsta medie la care apare prima menstruație?
Dr. Raul Cherecheș: Vârsta medie la care apare prima menstruație, numită menarhă, este în jur de 12-13 ani. Totuși, poate varia între 9 și 15 ani, fiind influențată de factori genetici, stilul de viață și mediul în care trăiește adolescenta. Menarha este unul dintre principalele semne ale instalării pubertății.
Totul Despre Mame: Ce semne fizice și emoționale indică apropierea primei menstruații?
Dr. Raul Cherecheș: După cum spuneam, menarha este unul din pricipalele semne ale pubertății și, de fapt, ultimul semn al instalării acesteia. Celelalte semne sunt:
- Dezvoltarea sânilor (telarhă), care apare cu aproximativ 2 ani înaintea primei menstruații.
- Apariția părului pubian și axilar (adrenarha si pubarha).
- Modificări ale formei corpului, precum o creștere în înălțime și lățirea șoldurilor.
Semnele emoționale pot include:
- Schimbări de dispoziție cu perioade de irascibilitate crescută.
- Semne de rebeliune în comportament.
- Sensibilitate emoțională crescută.
- Posibilă anxietate sau incertitudine legată de apropierea menstruației.
Cum variază vârsta primei menstruații în funcție de factori genetici sau de mediu?
Dr. Raul Cherecheș: Genetica joacă un rol major – dacă mamele și bunicile unei adolescente au avut menstruații timpurii sau târzii, este posibil ca și adolescenta să urmeze un tipar similar. Factorii de mediu care influențează menarha sunt:
- Stilul de viață (precum nutriția) – spre exemplu, o dieta nesănătoasă, cu exces de fast food și carne crescută cu exces hormonal, va determina instalarea pubertății precoce.
- Indicele de masă corporală- fetele supraponderale pot avea menarha mai devreme – din cauza sintezei estrogenului în țesutul adipos.
- Activitatea fizică intensă adolescentele care practică sporturi pot avea o menarhă mai târzie – efortul fizic intens și regulat poate perturba axul Hipotalamo-Hipofizo-Gonadal – și, implicit, sinteza hormonală de care o fată la 13 ani are nevoie pentru a se instala pubertatea.
- Expunerea la stres cronic sau schimbări climatice pot influența vârsta la care apare prima menstruație.
- CITEȘTE ȘI: Menstruația neregulată la adolescente
Ce trebuie să știe adolescentele despre durerea menstruală și cum o pot ameliora?
Dr. Raul Cherecheș: Durerea menstruală sau dismenoreea este comună la adolescente, mai ales în primii ani de la menarhă. Este important să știe că aceasta este o parte normală a ciclului menstrual, până la un anumit punct. Nu este normală, spre exemplu, o durere puternică, cauzatoare de leșin /lipotimie, sau o durere care nu trece la un antiiflamator. În aceste situații, un consult de specialitate este indicat.
Pentru a ameliora durerea, tinerele pot încerca:
- Antiinflamatoare nesteroidiene – foarte important de știut – pentru a contracara eficient durerea menstruală – antiinflamatoarele se iau cu 2-3 zile înainte de debutul menstruației – pentru a reduce secreția de prostaglandine înainte să producă durere
- Căldură locală (o sticlă cu apă caldă sau o pernă electrică sau patch-uri care se încalzesc pe piele),
- Exerciții fizice ușoare care pot ajuta la eliberarea endorfinelor
- Tehnici de relaxare sau meditație.
Cât de comun este ca prima menstruație să fie neregulată și cât durează până când ciclul menstrual devine regulat?
Dr. Raul Cherecheș: Este foarte comun ca prima menstruație și cele care urmează să fie neregulate. Poate dura între 2-4 ani până când ciclul menstrual devine regulat, pe măsură ce axa hipotalamo-pituitară-ovariană se stabilizează. Este normal ca primele cicluri să fie mai lungi sau mai scurte, iar fluxul să varieze. Spre exemplu, în ginecologie, consideram ciclul menstrual complet maturizat după 8 ani de la menarhă.
Cum pot părinții să sprijine adolescentele care se confruntă cu prima menstruație?
Dr. Raul Cherecheș: Părinții pot sprijini adolescentele prin:
- Oferirea de informații clare și deschise despre menstruație, normalizând acest proces.
- Asigurarea unui mediu confortabil, în care adolescentele să se simtă libere să pună întrebări.
- Furnizarea produselor de igienă menstruală și explicarea modului corect de utilizare a acestora.
- Respectarea intimității și a confidențialității.
- CITEȘTE ȘI: Pubertatea precoce, un fenomen deloc rar azi
Ce produse de igienă menstruală sunt recomandate pentru primele luni?
Dr. Raul Cherecheș: Pentru primele luni, este recomandat ca adolescentele să folosească absorbante externe, deoarece sunt ușor de utilizat și mai confortabile pentru cineva care încă nu este familiarizat cu menstruația. Este important ca adolescenta să fie informată cu privire la schimbarea regulată a produselor pentru a evita infecțiile.
Ce este considerat un ciclu menstrual normal și care sunt semnalele de alarmă care impun o vizită la medic?
Dr. Raul Cherecheș: Un ciclu menstrual normal durează între 21 și 35 de zile, cu o sângerare care durează între 2 și 7 zile. Semnalele de alarmă includ:
- Menstruații foarte dureroase sau flux excesiv (mai mult de 7 zile sau schimbarea frecventă a absorbantului la fiecare oră).
- Sângerări între cicluri.
- Amenoree (absența menstruației pentru mai mult de 3 luni consecutive după menarhă).
- Simptome severe de sindrom premenstrual (depresie, anxietate extremă).
În aceste cazuri, o vizită la medic este necesară pentru a exclude cauze medicale subiacente.
Care este vârsta la care se recomandă primul control ginecologic și în ce constă acesta?
Dr. Raul Cherecheș: Primul control ginecologic este recomandat între 13 și 15 ani, conform ghidurilor internaționale – practic după instalarea pubertății cu toate caracterele – inclusiv prima menstruație. Poate fi recomandat mai devreme, dacă adolescenta prezintă simptome de anormalitate menstruală sau semne de anomalie a instalării pubertății – precoce sau întârziată.
Prima vizită nu implică neapărat un examen pelvin complet, ci este mai mult o ocazie de educație și discuție despre sănătatea reproductivă, menstruație și sexualitate. Examenul pelvin se efectuează doar dacă există probleme specifice. După care, urmatoarea vizita este indicată imediat după începerea vieții sexuale.