Menstruația neregulată este un subiect comun printre adolescente, la fel de intens dezbătut ca și perioadele în care aceasta lipsește. Iată care pot fi cauzele și când ar fi cazul să te îngrijorezi.
Îmi amintesc de adolescența mea și de ciclurile neregulate cu care mă confruntam și de teroarea pe care o instaura mama de fiecare dată bănuindu-mă că mi-am început viața sexuală la 12 ani. Nu i-a spus nimeni și nici nu a interesat-o să afle că aceste lucruri sunt normale, motiv pentru care m-a chinuit teribil în primii mei ani de ”tânără femeie”. Stăteam câte o oră cu picioarele în apă rece ca să grăbesc menstruația și să demonstrez că nu am greșit cu nimic. Dacă ar mai fi, mi-ar plăcea mult să-i dau să citească acest articol ca să înțeleagă că foarte multe adolescente se confruntă cu cicluri neregulate sau cu absența îndelungată a menstruației, din varii motive.
Vârsta primei menstruații
Conform spuselor Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, de obicei, fetele au prima menstruație între 12 și 14 ani. Unele fete au prima menstruație și la 9 ani și nu este nimic anormal, în timp ce în cazul altora ciclul întârzie până la 16 ani. Momentul primei menstruații depinde foarte mult de cât de repede se dezvoltă adolescenta.
Trebuie menționat că o menstruație regulată poate dura între 3 și 7 zile, însă, în timpul adolescenței, fetele pot sângera chiar mai mult timp. Unele adolescente au menstruație de 10 zile, iar durata ciclului se poate schimba de la o lună la alta. De asemenea, intensitatea și culoarea menstrei se va schimba de la începutul până la sfârșitul sângerării.
Ciclurile neregulate sau absente sunt absolut normale
În primii doi ani de la debutul menstruației, este absolut normal ca o adolescentă să se confrunte cu cicluri neregulate. Poți avea ciclu de două ori pe lună sau poți să nu ai menstruație două luni la rând. Pe de altă parte, poți sângera 2-3 zile într-o lună, iar data viitoare să ai menstruație timp de 7 zile. Este absolut normal în anii adolescenței, susțin medicii. Corpul tău este influențat de ritmul său de creștere (iar pubertatea este timpul dezvoltării celei mai accentuate), iar acest lucru poate duce la schimbări ale ciclului menstrual de la lună la lună.
Lungimea ciclurilor menstruale și intensitatea sângerării depinde foarte mult de cantitatea de hormoni produsă de corpul tău. Din moment ce o adolescentă este în creștere, nivelul ei hormonal este fluctuant, iar acest lucru poate influența durata menstruației de la un ciclu la altul.
Foarte important! Dacă vrei să nu rămâi însărcinată, trebuie să te protejezi în timpul actului sexual. Singura modalitate 100% sigură de protecție împotriva sarcinii și a bolilor cu transmitere sexuală este abstinența. Chiar dacă sună învechit, întotdeauna este mai bine să te protejezi și să te păstrezi pentru acea persoană specială care va apărea în viața ta.
Când să-ți faci griji din cauza ciclurilor absente sau neregulate?
Așa cum spuneam ciclurile absente sau neregulate pot fi normale în adolescență însă medicii avertizează că după o perioadă de absență a menstruației de cel puțin trei luni, ar fi necesar un consult de specialitate, deoarece acesta ar putea fi semnul unei probleme a sistemului reproducător, precum insuficiența ovariană prematură. Dacă în timp de trei luni ai avut măcar o menstruație nu trebuie să-ți faci griji. Așa cum am mai spus totul este din cauza dezechilibrelor hormonale, iar lucrurile se vor regla de la sine.
Motive pentru care ai putea să nu ai menstruație în afară de sarcină
Dacă ți-ai început viața sexuală și observi nereguli în manifestarea ciclului tău menstrual, șansele de a fi însărcinată există. Însă există și alte motive care pot duce la întârzierea ciclului menstrual, fără a fi vorba de o sarcină:
- Exerciții fizice extenuante
- Folosirea pilulelor contraceptive
- Stresul
- Dereglări alimentare