La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?

Alexandra Ion
prima-menstruatie
Vârsta primei menstruații variază în funcție de organism sau de factori ereditari. FOTO: iStock

Vârsta la care apare prima menstruaţie este un subiect care le preocupă pe tinerele fete, dar şi pe mamele lor. Prima menstruație este un eveniment important în viața fetițelor și un moment de maximă emoție pentru mame. Momentul la care se declanșează întregul ciclu menstrual depinde de câțiva factori. Dacă reușești să îi identifici, vei înțelege mai bine tot procesul și vei putea evalua cu precizie de câteva luni vârsta primei menstruații.

Factori determinanți

  • Componenta ereditară este foarte importantă. Cu o variație de plus/minus câteva luni, fiica ta va avea prima menstruație la o vârstă foarte apropiată de vârsta la care ți s-a întâmplat și ție.
  • Al doilea factor esențial în determinarea vârstei la care apare prima menstruație este procentul de grăsime corporală al tinerei fete. Fetițele cu depozite mai mari de țesut adipos vor avea prima menstruație mai devreme decât cele suple sau foarte slabe.
  • Organismul fetițelor are nevoie de aproximativ doi ani, din momentul în care începe dezvoltarea sânilor și până la prima menstruație.

Evaluând aceste caracteristici generale, mama poate aprecia momentul în care se va întâmpla marele eveniment cu o precizie destul de mare. Un alt detaliu care poate anunța că se apropie momentul primei menstruații este apariția părului axial. Prezența pilozității anunță că momentul 0 este iminent.

Orice nelămurire se clarifică la medic

Statistic, vârsta primei menstruații este la 11 ani, dar tendința generală este în scădere, spre vârsta de 10 ani și jumătate. Din punct de vedere medical nu doar vârsta primei menstruații indică faptul că procesul de maturizare decurge normal, dezvoltarea generală a fetiței este la fel de importantă. Normalitatea trebuie înțeleasă într-un context mai larg, astfel că vârsta la care trebuie să vină prima menstruație variază de la 10 la 15 sau chiar 16 ani. Statistic, se consideră că prima menstruație mai devreme de 10 ani este o menstruație precoce, iar apariția primei menstre după 15 ani este o menstruație tardivă. În ambele cazuri poate fi suspectată o dereglare hormonală, dar confirmarea unor probleme reale trebuie să vină numai în urma unor teste de laborator.

Vârsta la care apare ciclul lunar este doar una dintre transformări prin care trece corpul (pre)adolescentei. Pubertatea începe undeva în jurul vârstei de 9 ani, dar nu înainte de 8 ani, și se încheie la mai bine de un an după apariția primei menstre. În această perioadă organismul fetiței „își face rodajul” pentru perfecționarea funcției ovarelor. Vârsta de 12 ani este considerată ca fiind momentul de debut al adolescenței, moment la care debutează poate cea mai complicată perioadă pentru… mame.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa