De ce e important să discuți cu băiatul tău despre menstruație

Laura Bogaciu, redactor
mama care discuta cu baiatul despre menstruatie
Dincolo de faptul că e important ca băiatul să aibă informații corecte despre corpul uman, trebuie să știe că, o dată pe lună, fetele și femeile din familia și anturajul lui traversează o perioadă delicată, care poate însemna durere, stare de rău, irascibilitate. FOTO: Shutterstock

Dacă ești mamă sau tată de băiat, a-i vorbi acestuia despre menstruația fetelor face parte din educația parentală. Discuțiile despre corpul uman și procesele biologice normale sunt importante pentru a-i dezvolta empatia, respectul și înțelegerea.

La început, discuția ar putea fi incomodă, dar scopul ei este să-l ajute să înțeleagă că menstruația este ceva normal, de care nimănui n-ar trebui să-i fie rușine. În plus, este o experiență a femeilor din viața lui, fie că e vorba de mama, sora, prietena și, peste ani, soția și fiica sa. Iată câteva motive pentru care este benefic să-i vorbești băiatului tău despre acest subiect:

  • Demistificarea și eliminarea stigmatelor

Menstruația este adesea un subiect tabu sau văzut ca „rușinos”. Dacă băieții învață de mici că este un proces biologic natural, vor avea o atitudine mai deschisă și mai respectuoasă față de el. Astfel, pot contribui la eliminarea stigmatizării care încă înconjoară acest subiect.

  • Empatie și respect față de fete

Dacă băieții înțeleg ce implică menstruația, vor fi mai empatici și înțelegători față de experiențele fetelor. Vor înțelege că ciclul menstrual poate aduce durere, disconfort și schimbări de dispoziție, și astfel vor putea reacționa cu mai multă sensibilitate.

  • Educație completă despre corpul uman

Toți copiii, indiferent de gen, ar trebui să aibă o înțelegere de bază a modului în care funcționează corpurile lor și ale celorlalți. Aceast lucru face parte din educația despre sănătatea reproductivă.

  • Comunicare deschisă

Încurajând o comunicare deschisă pe astfel de subiecte, băieții vor învăța să fie mai deschiși și să discute despre propriile experiențe legate de corpul lor. De asemenea, va fi mai puțin probabil să facă glume nepotrivite sau să fie confuzi în legătură cu ceea ce este natural.

  • Sănătatea relațiilor

Înțelegerea diferențelor biologice poate ajuta la dezvoltarea unor relații mai sănătoase și mai respectuoase, atât în adolescență, cât și în viața adultă.

La ce vârsta poți avea discuția despre menstruație cu băiatul tău

În privința vârstei potrivite, în jur de 6-8 ani este perioada în care copiii încep să fie curioși cu privire la corpul uman și la diferențele dintre băieți și fete. Aceasta este o vârstă bună pentru a iniția discuții despre aceste diferențe. Ulterior, băieții ar trebui să știe că fetele, începând de la o anumită vârstă, au un ciclu lunar normal și că este o parte a creșterii și dezvoltării. La preadolescență (9-12 ani), băieții și fetele încep să treacă prin pubertate, deci discuțiile despre schimbările corpului devin mai detaliate. În această perioadă, ar trebui să le fie explicat mai clar ce se întâmplă în corpul unei fete în timpul ciclului menstrual.

Folosește oportunitățile din viața de zi cu zi

Înainte de a avea discuția despre menstruație cu băiatul tău, este o idee bună să-l înveți despre diferențele dintre corpul băieților și al fetelor. Odată ce înțelege modul în care corpurile băieților și fetelor sunt diferite, puteți vorbi despre schimbările prin care trec fetele la pubertate, inclusiv despre menstruație.

Nu este neapărat nevoie să fixezi un moment anume în care să ai această discuție. Și nu este neapărat nevoie să fie una serioasă sau lungă. Poți căuta oportunități de zi cu zi de a vorbi despre acest subiect, ca parte normală a vieții, în serii de conversații scurte, în care să-i oferi un pic mai multe informații de fiecare dată. Oportunități sunt, de exemplu, atunci când cumperi produse de igienă intimă, când te surprinde în baie sau când găsește absorbantele din sertarul din baie.

Cum să îi explici                                         

Folosește un limbaj simplu și natural în discuția despre menstruație cu băiatul tău. Încă de la început poți să îi spui că „menstruația este ceva normal și natural care se întâmplă la fete și femei” și că „o dată pe lună, corpul lor se pregătește pentru o posibilă sarcină, iar dacă nu are loc, sângele care se acumulează este eliminat.”

Adaptează discuția la nivelul lui de înțelegere. Dacă este mai mic, poți explica lucrurile simplificat. De exemplu: „Corpurile fetelor trec prin schimbări atunci când cresc, iar unul dintre aceste lucruri este menstruația.” Pe măsură ce crește, poți introduce detalii mai precise despre ciclul menstrual și rolul lui în reproducere.

Folosește exemple naturale. Poți face analogii ușor de înțeles, cum ar fi compararea ciclului menstrual cu ciclurile naturale pe care le văd în viața de zi cu zi (cum ar fi ciclurile lunii sau schimbările anotimpurilor), pentru a sublinia ideea că este un proces natural.

Fii deschisă la întrebările lui. Încurajează-l să pună întrebări și oferă-i răspunsuri clare și fără jenă. Dacă este curios sau confuz, e important să îi dai informații corecte pentru a preveni miturile sau dezinformarea.

Abordează și tema schimbărilor emoționale. Pe lângă aspectul biologic, poți discuta și despre faptul că unele fete pot avea schimbări de dispoziție sau pot simți disconfort în timpul menstruației, iar în acest caz este important ca băieții să fie înțelegători și respectuoși.

Normalizează subiectul. Menționează că menstruația este ceva cu care femeile se confruntă în fiecare lună și că nu este ceva rușinos sau de ascuns. Așa îl înveți să vadă acest proces ca pe o parte normală a vieții.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa