Cum îți susții fiica adolescentă în perioada menstruației. „Este normal să se simtă mai sensibilă și irascibilă”

Georgiana Mihalcea, redactor
cum discuți cu fiica despre menstruatie mama fiica adolescenta vorbesc
Cel mai important lucru este să o asculți și să îi arăți că poate conta pe sprijinul tău necondiționat. FOTO: Shutterstock

Pentru a-ți sprijini emoțional fiica (pre)adolescentă în perioada menstruației, e esențial să înțelegi transformările prin care trece și cum aceste schimbări hormonale îi pot afecta starea emoțională. Preadolescența și adolescența vin cu un tăvălug de modificări fizice și emoționale. Când la acestea se adaugă și provocările legate de menstruație, starea de spirit a copilului și, implicit, comportamentul, devin greu de înțeles. Am stat de vorbă cu psihologul clinician Adela Miriam Băjan pentru a afla ce se petrece în mintea și sufletul unei adolescente în această perioadă și cum poate fi susținută, astfel încât să se simtă înțeleasă, iubită și sprijinită.

E bine ca o fată de afle chiar de la mama sa primele informații despre menstruație și, în general, despre toate provocările ce vin la pachet cu adolescența. Vorbind cu ea despre toate aceste lucruri, o poți ajuta să se simtă în siguranță, să învețe să își gestioneze emoțiile și să își dezvolte o perspectivă pozitivă asupra menstruației. În definitiv, cel mai important lucru este să fii alături de ea, să o asculți și să îi arăți că poate conta pe sprijinul tău necondiționat. Iată cum poți face asta:

Care sunt schimbările hormonale

Corpul uman, în special cel feminin, trece prin diverse schimbări pe parcursul ciclului menstrual. Acest ciclu implică fluctuații de hormoni precum estrogenul, progesteronul, hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH). Acești hormoni influențează nu doar funcționarea sistemului reproducător, ci și starea emoțională și comportamentală.

În prima fază a ciclului, cunoscută ca faza foliculară, nivelurile de estrogen cresc treptat, ceea ce poate produce o stare de energie și bună dispoziție. Cu toate acestea, în perioada premenstruală (cu câteva zile înainte de menstruație), nivelurile de estrogen și progesteron scad brusc. Această scădere poate duce la simptome fizice și emoționale, printre care se numără iritabilitatea, tristețea, oboseala, dar și o sensibilitate crescută la stres.

Cunoașterea acestor fluctuații este esențială, pentru că îți permite să înțelegi mai bine ceea ce simte fiica ta. În loc să interpretezi schimbările de dispoziție ca pe o reacție personală la tine sau la cei din jur, recunoaște-le ca o parte normală a ciclului menstrual.

Adela Miriam Băjan psiholog clinician. FOTO: Arhiva personală

Cum discuți cu fiica ta despre menstruație

Una dintre cele mai importante modalități de a-ți susține fiica este să-i oferi un spațiu sigur în care să se exprime liber. Mulți adolescenți sunt copleșiți de schimbările pe care le trăiesc și pot să nu fie mereu conștienți de cauzele acestor emoții intense. Creând un mediu deschis și non-critic, îi permiți să-și exprime neliniștile, întrebările și chiar frustrările legate de corpul ei în schimbare.

Evită să judeci sau să minimizezi ceea ce simte. În loc de fraze de genul „e doar un moft” sau „trebuie să treci peste asta”, încearcă să empatizezi cu ea. Ascult-o activ și folosește expresii precum „Înțeleg că te simți astfel” sau „Sunt aici dacă ai nevoie de ceva.” Chiar dacă poate părea că nu are nevoie de ajutor, gestul tău îi va arăta că poate conta pe tine.

Iată 4 aspecte esențiale pe care trebuie să le ai în vedere, conform recomandărilor făcute de psihologul Adela Miriam Băjan:

  • Schimbările hormonale: explică-i faptul că fluctuațiile hormonale pot provoca o gamă largă de emoții și comportamente care se schimbă în timp scurt: de la fericire la tristețe, de la boost de energie la epuizare. Este normal să se simtă mai sensibilă, irascibilă sau să aibă schimbări de dispoziție în timpul menstruației.
  • Sfaturi practice: îi poți oferi sfaturi practice pentru a gestiona simptomele fizice și emoționale, cum ar fi alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, odihna suficientă și tehnicile de relaxare.
  • Comunicare deschisă este foarte importantă în aceste momente, așa că asigură-i un mediu în care se simte în siguranță să îți împărtășească orice gând sau sentiment.

Amintește-i că fiecare fată este diferită, iar experiența menstruației poate varia. Povestește-i despre cum a fost pentru tine când menstruația a apărut în viața ta. Asta o va ajuta să înțeleagă că și pentru tine poate a fost dificil și din acest motiv este important să îți povestească orice nelămurire are, pentru a putea să o ghidezi corect.

Adela Miriam Băjan psiholog clinician

Ajut-o să înțeleagă schimbările prin care trece

Pentru o adolescentă, informația corectă este extrem de importantă. Menstruația este un subiect încă tabu în multe familii, iar acest lucru poate duce la rușine sau jenă. Explică-i fiicei tale că menstruația este un proces natural și sănătos și că fiecare femeie trece prin aceste schimbări. Învaț-o despre ciclul menstrual într-un mod simplu, dar complet, pentru a reduce posibilele temeri.

Asigură-te că înțelege că orice schimbare de dispoziție, durere fizică sau disconfort nu sunt „anormale”, ci fac parte din acest proces. Părintele care susține și oferă informații ajută adolescenta să se simtă în control și să nu fie speriată de propria sa biologie.

Validează-i emoțiile

Fiica ta poate experimenta o gamă largă de emoții intense în timpul menstruației, iar aceste schimbări pot fi uneori greu de gestionat, atât pentru ea, cât și pentru cei din jur. Ca părinte, este important să nu îi minimalizezi emoțiile sau să le pui pe seama „capriciilor de adolescență”. În loc să o critici sau să încerci să îi „corectezi” comportamentul, arată-i că este normal să treacă prin momente de iritabilitate, tristețe sau anxietate.

Un exercițiu util este să o încurajezi să își exprime emoțiile într-un jurnal. Scrisul îi poate oferi un mod sigur de a-și descărca emoțiile și de a-și analiza trăirile. Pe de altă parte, acest obicei o poate ajuta să își recunoască și să își gestioneze mai bine emoțiile pe măsură ce se obișnuiește cu ciclul menstrual.

Sprijin prin îngrijirea fizică

Pe lângă suportul emoțional, asigură-te că o ajuți și cu metode de îngrijire fizică care să îi ușureze perioada menstruației. Durerile menstruale sunt frecvente și pot fi foarte incomode, contribuind la o stare generală de disconfort. Unele metode naturale, cum ar fi o sticlă cu apă caldă pe abdomen, exercițiile ușoare sau o baie relaxantă, pot ajuta la ameliorarea durerilor.

Încurajează-ți fiica să aibă un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate. Studiile arată că alimentația bogată în nutrienți și sportul pot reduce disconfortul menstrual și pot îmbunătăți starea de spirit.

Ajut-o să-și dezvolte încrederea în sine

În timpul adolescenței, o fată poate experimenta o scădere a încrederii în sine din cauza schimbărilor fizice și emoționale. Apariția menstruației poate contribui la sentimente de nesiguranță sau de jenă, mai ales dacă are simptome evidente, cum ar fi balonarea sau acnee. Ca părinte, este esențial să îi arăți că este valoroasă.

Iată 3 lucruri pe care orice fată ar trebuie să le audă de la mama sa în această etapă a vieții, conform psihologului clinician Adela Miriam Băjan:

  • „Corpul tău este minunat și trece prin schimbări uimitoare. Menstruația este o parte naturală a acestor schimbări și este un semn că ești o tânără femeie puternică și sănătoasă.”
  • „Este normal să te simți puțin diferit în timpul menstruației. Schimbările hormonale pot influența emoțiile, așa că este important să fii blândă cu tine însăți și să îți acorzi timpul de care ai nevoie.”
  • „Împreună putem trece prin orice. Dacă ai nevoie de ceva – o îmbrățișare, o vorbă bună sau doar să stai împreună – eu sunt aici pentru tine.”

Încurajeaz-o să vorbească pozitiv despre corpul ei și evită să faci orice comentarii negative despre schimbările fizice. Poți să îi oferi exemple de femei puternice care își acceptă și își celebrează corpul, astfel încât să se simtă inspirată și să vadă menstruația ca pe un aspect firesc al vieții de femeie.

Gestionarea stresului și a anxietății

Stresul și anxietatea sunt foarte comune în perioada adolescenței, iar menstruația poate amplifica aceste stări. În această perioadă, corpul este mai sensibil la stres, iar hormonii care fluctuează pot declanșa emoții mai puternice. Așadar, este important să o ajuți să gestioneze stresul prin tehnici de relaxare.

Practici precum respirația profundă, meditația, sau chiar o simplă plimbare în aer liber o pot ajuta să se relaxeze. De asemenea, încurajeaz-o să își găsească un hobby care îi face plăcere și o ajută să se deconecteze de la grijile cotidiene.

Ajut-o să își dezvolte o rutină de autocunoaștere

Învaț-o să își observe și să își monitorizeze stările de spirit și schimbările pe care le simte în diverse momente ale ciclului. Există chiar aplicații dedicate monitorizării ciclului menstrual, care o pot ajuta să înțeleagă mai bine când și de ce apar anumite simptome. Prin autocunoaștere, va reuși să recunoască și să accepte propriile emoții și să învețe să le gestioneze mai bine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa