Prima menstruație apare între 9 și 16 ani. Așa că, vine momentul în care orice mamă își învață fiica despre schimbările prin care urmează să treacă, despre igienă sau despre cum să folosească absorbantele. Părinții sunt cele mai sigure surse atunci când vine vorba despre astfel de informații, așa că nu vă temeți să intrați în detalii și să răspundeți oricăror întrebări.
În prezent există două tipuri de absorbante: cu aripioare sau fără. Primele se fixează perfect pe lenjeria intimă, cu ajutorul celor două aripioare cu adeziv. În cel de-al doilea caz, adezivul se întinde pe toată suprafața exterioară a acestoraal, sunt mai puțin recomandate fluxului mare de sânge. Mai sunt numite absorbante zilnice. Absorbantele trebuie schimbate la fiecare 3-4 ore, mai ales în zilele cu flux abundent, pentru a evita accidentele și mirosurile neplăcute.
- CITEȘTE ȘI: La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație?
Cum poți folosi absorbantele? Explicații în 6 pași:
Pasul 1
Începe întotdeauna prin a te spăla pe mâini. Dacă absorbantul se află într-un ambalaj, desfă-l cu atenție, fără să atingă alte suprafețe. Ambalajul îți va fi de folos pentru a ambala absorbantul înainte de a-l arunca.
Pasul 2
Îndepărtează hârtia care acoperă partea din spate a absorbantului, acolo unde se află banda adezivă.
Pasul 3
Așază-te pe toaletă, trage lenjeria intimă până în zona genunchilor, apoi lipește absorbantul cu 2-3 centimetri mai sus de partea interioară din bumbac a lenjeriei intime (poziția lui trebuie să fie pe centru). Dacă folosești absorbante tanga, trebuie să ai grjă ca partea cea mai lată a absorbantului să fie în zona din față.
Pasul 4
Poți verifica dacă poziția absorbantului este corectă ridicându-ți lenjeria intimă. Dacă întreaga zonă intimă este complet acoperită de absorbant, atunci poziția lui este corectă.
Pasul 5
La fiecare două ore se verifică dacă absorbantele trebuie schimbate. Vei ști că trebuie să-l schimbi în momentul în care absorbantul devine umed la suprafață și nu mai are putere de absorbție.
Pasul 6
La final, rulează absorbantul folosit în ambalajul său inițial (sau în ambalajul absorbantului nou pe care urmează să îl folosești). Aruncă-l la gunoi, niciodată în toaletă!
- CITEȘTE ȘI: Pubertatea precoce, asociată cu risc crescut de cancer. Ce factori afectează vârsta primei menstruații?
Există și alte variante
Chiar dacă până la o anumită vârstă fetița ta nu va putea folosi tampoanele interne sau cupele menstruale, este bine să-i povestești despre acestea și să înțeleagă când este momentul potrivit pentru a le folosi.
Tampoanele interne: sunt preferate de femei atunci când au o ținută de plajă, când practică sport sau poartă o rochie. Utilizarea lor în adolescență, înainte de începerea vieții sexuale, nu este neapărat recomandată, acestea putând fi incomode. La fel ca în cazul absorbantelor, înainte de folosirea unui tampon este obligatoriu să te speli foarte bine pe mâini. Tampoanele interne se schimbă mai des decât absorbantele (la fiecare două ore), altfel există riscul apariției iritațiilor vaginale și al altor reacții adverse, precum și riscul de șoc toxic.
Cupele menstruale: spre deosebire de absorbante și tampoane, există cupe de unică folosință, dar și reutilizabile. Cupele nu perturbă flora vaginală și nici nu modifică pH-ul vaginului. Spre deosebire de un tampon obișnuit, cupa menstruală colectează sângele în forma sa lichidă. O astfel de cupă poate fi ținută în vagin până la 12 ore, inclusiv pe perioada nopții. La fel ca în cazul tampoanelor, cupele menstruale nu sunt recomandate adolescentelor, mai ales că este nevoie de mai multă îndemânare pentru a le folosi.
Pentru că în afară de informațiile obișnuite despre menstruație și absorbante, pubertatea vine cu multe alte întrebări despre corpul uman, îți recomandăm și alte articole dedicate pubertății sau provocărilor din adolescență.