Cum îi explici fetiței tale să folosească absorbantele

absorbante

Fetițele pot avea prima menstruație între 9 și 17 ani. Iată o serie de informații corecte care să le pregătească pentru această nouă etapă.

Orice mamă trebuie să-și învețe fiica despre schimbările prin care urmează să treacă și cum să folosească absorbantele, înainte ca fetița să intre în perioada de pubertate. Copiilor le place să afle lucruri noi de la părinți și cumva aceste informații trebuie să fie de calitate și corecte.

Te-ar mai putea interesa și: La ce vârstă trebuie să vină prima menstruație? și Pubertatea precoce – cauze şi simptome

În prezent, există două tipuri de absorbante: cele cu aripioare care se fixează perfect pe lenjeria intimă și cele fără, folosite de regulă, în zilele obișnuite, care au un adeziv pe întreaga lungime a absorbantului. După fiecare 3-4 ore, absorbantele trebuie schimbate pentru a evita accidentele și mirosurile neplăcute.

Explicații în 6 pași simpli despre cum poate folosi absorbantele:

Pasul 1

Începe întotdeauna prin a te spăla pe mâini. Dacă absorbantul sau absorbantul zilnic se află într-un ambalaj, desfă-l cu atenție și păstrează-l pentru atunci când îl vei arunca.

Pasul 2

Îndepărtează partea din spate a absorbantului (de cele mai multe ori pe spate vei găsi o bandă adezivă pe care va trebui să o îndepărtezi)

Pasul 3

Așază-te pe toaletă, trage lenjeria intimă până în zona genunchilor, apoi lipește absorbantul cu 2-3 centimetri mai sus de partea interioară din bumbac a lenjeriei intime (poziția lui trebuie să fie pe centru). Dacă folosiți absorbante tanga trebuie să aveți grjă ca partea cea mai lată a absorbantului să fie în zona din față.

Pasul 4

Poți verifica dacă poziția absorbantului este corectă ridicându-ți lenjeria intimă. Dacă întreaga zonă intimă este complet acoperită de absorbant, atunci poziția lui este corectă.

Pasul 5

La fiecare două ore se verifică dacă absorbantele trebuie schimbate. Vei ști că trebuie să-l schimbi în momentul în care absorbantul devine umed la suprafață și nu mai are putere de absorbție.

Pasul 6

La final, rulează absorbantul folosit într-o folie de absorbant nou, apoi acoperă-l cu hârtie igienică și aruncă-l la gunoi și niciodată în toaletă.

Chiar dacă până la o anumită vârstă fetița ta nu va putea folosi tampoanele interne sau cupele menstruale, este bine să-i povestești despre ele și să înțeleagă când este momentul potrivit pentru a le folosi.

1. Tampoanele interne: sunt preferate de femei atunci când au o ținută de plajă, sport sau rochie și nu se recomandă utilizarea lor în adolescență. La fel ca în cazul absorbantelor, înainte de folosirea unui tampon este obligatoriu să te speli foarte bine pe mâini.

Tampoanele interne se schimbă mai des decât absorbantele (la fiecare două ore), altfel există riscul să apară iritații vaginale și alte reacții adverse, precum și riscul de șoc toxic. Despre aceste riscuri poți citi mai multe aici: Tampoanele interne, periculoase?

2. Cupele menstruale: spre deosebire de absorbante și tampoane, acestea se găsesc pe piață atât de unică folosință, cât și reutilizabile. Cupele nu perturbă flora vaginală și nici nu modifică PH-ul vaginului. Spre deosebire de un tampon obișnuit, cupa menstruală colectează sângele în forma sa lichidă. O astfel de cupă poate fi ținută în vagin până la 12 ore, inclusiv pe perioada nopții. Despre cupe menstruale poți citi mai multe informații aici: Cupa menstruală – avantaje şi dezavantaje.

La fel ca în cazul tampoanelor, cupele menstruale nu sunt recomandate adolescentelor, mai ales că este necesară o oarecare îndemânare de a le folosi.

Pentru că, în afară de explicații despre menstruație, pubertatea vine cu muuulte întrebări despre corpul uman, îți recomandăm și: Provocările pubertății și „Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex”, o carte ce nu trebuie să ne lipsească din bibliotecă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa