Discuția despre menstruație, deși este incomodă atât pentru mamă cât și pentru fiică, este una foarte importantă. Chiar dacă mamele știu că ea trebuie să aibă loc într-o bună zi, întrebarea pe care și-o pun este când și cum să îi vorbească fiicei despre acest subiect.
Primul lucru care ar trebui stabilit, pentru ca discuția să fie cat mai confortabila, este că menstruația este o parte naturală în viața unei fete și nu un lucru de care să îi fie rușine. Menstruația poate debuta oricând între 9 și 15 ani, însă în medie se întâmplă în jurul vârstei de 12 ani. Înainte ca acest lucru să aibă loc, e bine ca fetele să știe prin ce transformări va trece corpul lor. Primind informațiile de care au nevoie, ele se vor simți pregătite și încrezătoare în propriul corp.
Nu există un „moment ideal” pentru a începe discuția despre menstruație. Important este să înceapă mai devreme, în jurul vârstei de 8-9 ani, pentru a nu o surprinde nepregătită. Chiar dacă și la școală, în clasele V-VIII, fetelor li se vorbește despre acest subiect, e bine ca bazele să fie puse mai devreme, acasă.
Cum să abordezi subiectul
Fii deschisă și relaxată și adoptă un ton calm. Dacă îi arăți că este un subiect firesc, va percepe la rândul ei acest lucru. Evită să îl transformi într-o discuție stânjenitoare, ci mai degrabă într-o oportunitate de învățare. Încurajeaz-o să pună întrebări. Cel mai probabail are foarte multe nelămuriri, mai ales dacă a auzit deja câteva informații de la colege sau din alte surse. Răspunde-i sincer și pe înțelesul ei. Dacă nu știi să îi dai un răspuns, nu ezita să recunoști acest lucru și să îl căutați împreună.
Este important ca fetele să înțeleagă ce este menstruația din punct de vedere biologic. Explică-i fiicei tale că este parte din ciclul menstrual și că semnalează faptul că organismul ei începe să fie pregătit, din punct de vedere biologic, pentru reproducere. Chiar dacă nu este momentul să discutați în detaliu despre acest aspect.
Una dintre cele mai mari temeri ale fetelor este că menstruația le face „diferite” sau că ar trebui să le fie rușine de acest proces. Este esențial să îi reamintești că menstruația este o parte normală a vieții fiecărei femei și că nu este nimic rușinos în legătură cu aceasta.
Informațiile esențiale pe care mama trebuie să le ofere fiicei
Punctul de plecare ar trebui să îl constituie informațiile cu privire la semnele premenstruale. Vorbește-i despre acestea: despre durerile de sâni, despre cramplele abdominale, acnee sau schimbările de dispoziție. Fiind avertizată asupra lor, o va ajuta să-și dea seama că prima menstruație este foarte aproape să apară.
O parte importantă a discuției este cea despre gestionarea igienei personale în timpul menstruației. Arată-i cum să folosească corect tampoanele absorbante sau alte produse de igienă menstruală și cât de des trebuie să le schimbe. Explică-i că schimbările hormonale pot provoca fluctuații emoționale și că este normal să se simtă diferit în timpul ciclului. Ajut-o să înțeleagă că acestea sunt temporare și că poate discuta deschis despre stările ei emoționale.
Discută despre miturile legate de menstruație pe care le-ar putea auzi, cum ar fi faptul că nu ar trebui să facă sport sau să facă baie în timpul menstruației. Este important să clarifici aceste informații eronate și să o încurajezi să-și continue activitățile zilnice obișnuite.
Împărtășește-i experiențele tale și oferă-i surse de informare
Asigură-te că simte că poate vorbi cu tine ori de câte ori are întrebări sau nelămuriri legate de corpul ei. Un mediu de susținere este esențial pentru a le ajuta pe fete să treacă cu încredere prin această perioadă de schimbare. Încurajeaz-o să vină la tine și să-ți spună dacă are simptome neobișnuite (sângerare foarte abundentă sau durere extremă), pentru că acestea pot fi semne ale unei probleme care trebuie investigată de medic.
Împărtășește-i propriile experiențe cu menstruația, astfel încât să înțeleagă că li se întâmplă tuturor femeilor. Oferă-i cărți, broșuri sau articole despre menstruație, astfel încât să poată explora și învăța în ritmul ei.