Accesorii utile pentru adolescente în perioada menstruației

Georgiana Mihalcea, redactor
Accesorii utile pentru adolescente în perioada menstruației
Unul dintre cele mai importante lucruri pentru adolescente este să știe, chiar de la noi, mamele lor, că există multe opțiuni în ceea privește accesoriile pentru perioada menstruației și că pot experimenta până își găsesc varianta cea mai confortabilă. FOTO: Shutterstock

E bine să vorbești din timp cu fiica ta despre cele mai importante și utile accesorii de folosit în timpul menstruației, o perioadă naturală și inerentă în viața oricărei fete. Cu siguranță că va avea multe întrebări, iar tu vei avea emoții, însă o astfel de conversație poate face ca aceste momente să fie mult mai confortabile și mai ușor de gestionat. În articolul nostru vei găsi informații despre tampoane, slipuri și cupe menstruale sau alte produse, precum și sugestii legate de utilizarea acestora. Sperăm să îți fie de folos!

În cele mai multe cazuri, menstruația debutează între 11 și 14 ani. În majoritatea țărilor europene, vârsta medie a fetelor aflate la prima menstruație este între 12 și 13 ani. Însă nu este neobișnuit ca prima menstruație să apară și la vârste mai mici sau mai mari de atât – chiar de la 9 sau la 16 ani. Studiile arată că prima menstruație apare în zilele noastre mai devreme decât acum o sută de ani. De reținut este, însă, faptul că nu există un moment fix pentru asta. „Ceasul biologic” individual decide când începe ciclul menstrual al fiecărei fete.

Pentru adolescente este foarte important să știe, chiar de la noi, mamele lor, că există multe opțiuni în ceea privește accesoriile pentru perioada menstruației și că pot experimenta până își găsesc varianta cea mai confortabilă. De asemenea, e bine să cunoască beneficiile și dezavantajele fiecărui tip de produs, astfel încât să poată lua decizii informate.

„Abordarea acestui subiect nu ar trebui să reprezinte un moment stânjenitor. Nici pentru mamă, nici pentru fiică. Mai mult, informațiile ar trebui furnizate cu ceva timp înainte, pentru a pregăti acest eveniment major din viața fetelor. Vârsta de șapte ani este una potrivită, chiar dacă poate părea că e prea devreme. Momentul ales pentru această discuție este la fel de important ca și modul în care ea va avea loc, pentru că de acestea depinde percepția pe care o va avea asupra acestei experiențe. Totul va trebui să se încadreze în firesc, în normalitate, cu sublinierea faptului că este vorba despre o stare fiziologică. Este foarte important, de asemenea, ca discuția să fie deschisă. În lipsa ei, experiența îi poate crea teamă nejustificată, anxietate și izolare. Așa că primul lucru pe care mama îl are de făcut este să alunge sentimentul de jenă.” – dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog

Tampoane externe

Tampoanele externe se pot folosi, în siguranță, de la prima menstruație. foto: Shutterstock

Tampoanele externe sunt cele mai comune accesorii folosite pentru absorbția fluxului menstrual. Ele sunt realizate din materiale moi și absorbante, având o bandă adezivă care se fixează pe lenjerie pentru a preveni deplasarea. Tampoanele externe sunt disponibile în diferite dimensiuni și niveluri de absorbție, în funcție de fluxul menstrual (ușor, normal, abundent).

Cum se utilizează: Se îndepărtează folia protectoare și se fixează pe lenjerie. Tampoanele se schimbă la fiecare 3-4 ore sau mai des, în funcție de flux.

Slip menstrual

Slipul menstrual este reutilizabil și se poate folosi chiar de la primele menstruații. foto: Shutterstock

Slipul menstrual este o lenjerie specială, concepută să absoarbă fluxul menstrual fără a mai fi necesar un tampon extern. Aceștia sunt realizați din straturi de materiale absorbante și impermeabile, oferind protecție împotriva scurgerilor. Slipul menstrual este o opțiune ecologică, reutilizabilă, potrivită în special pentru adolescentele care preferă să evite tampoanele.

Cum se utilizează: Slipul menstrual se poartă ca orice altă lenjerie, pe tot parcursul zilei sau în combinație cu alte produse în cazul unui flux abundent. După utilizare, se spală conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Tampoane intravaginale

Este un mit că poți folosi tampoane doar după începerea vieții sexuale sau doar după ce împlinești 18 ani. Tot un mit este și că organismul unei adolescente nu este pregătit încă pentru introducerea unui tampon. Corpul tău este pregătit să folosească tampoane interne de îndată ce apare prima menstruație. foto: Shutterstock

Tampoanele intravaginale (cunoscute simplu ca tampoane interne) sunt mici cilindri din bumbac absorbant, care se introduc în vagin pentru a absorbi fluxul menstrual direct de la sursă. Ele sunt discrete și permit desfășurarea activităților fizice, inclusiv înotul.

Pot fi folosite de adolescente? Da, tampoanele intravaginale pot fi folosite de adolescente, inclusiv cele care nu au avut contact sexual. Tampoanele intravaginale au diverse mărimi, iar cele de mici dimensiuni sunt ideale pentru adolescente și pentru începutul sau finalul perioadei menstruale. Este important ca adolescentele să se familiarizeze treptat cu utilizarea acestora și să le introducă și extragă corect pentru a preveni disconfortul. Se recomandă schimbarea la fiecare 4-6 ore pentru a preveni riscul de sindrom de șoc toxic.

Cupa menstruală

Folosirea cupei menstruale nu presupune o anumită vârstă, pentru a putea fi utilizată. Deci nu este exclusă posibilitatea folosirii acesteia încă de la prima menstruație, chiar dacă persoana respectivă încă nu este activă sexual. foto: Shutterstock

Cupa menstruală este un dispozitiv flexibil, din silicon medical, introdus în vagin pentru a colecta fluxul menstrual. Spre deosebire de tampoane, cupa menstruală colectează, nu absoarbe, ceea ce o face o opțiune prietenoasă cu mediul. Deși nu toate adolescentele se simt confortabil să o folosească la început, în timp aceasta poate deveni o alternativă convenabilă și economică .

Cum se utilizează: Cupa se îndoaie și se introduce în vagin, unde se desface și se creează un sigiliu pentru a preveni scurgerile. Se golește și se spală la fiecare 8-12 ore, în funcție de flux.

Discuri menstruale

Poți începe utilizarea discurilor menstruale încă de la primul ciclu. Deşi nu există o limită de vârstă, trebuie să te asiguri că acest accesoriu îți este confortabil. foto: Shutterstock

Discurile menstruale sunt similare cu cupele menstruale, dar sunt mai plate și se așază diferit în vagin. Deși sunt mai puțin utilizate de adolescente, sunt o opțiune confortabilă, mai ales pentru cele care își doresc protecție pe o perioadă mai lungă, fără a fi nevoie de schimbări dese.

Cum se utilizează: Discurile se îndoaie, se introduc și se poziționează la baza colului uterin. Se îndepărtează după 12 ore, se golesc și se spală.

Absorbante reutilizabile

Absorbantele reutilizabile, pe lângă rolul lor intrinsec, le ajută pe adolescente să facă economii și (în cazuri de situație financiară precară) să nu mai lipsească de la școală fiindcă nu se pot proteja corespunzător foto: Shutterstock

Absorbantele reutilizabile sunt realizate din materiale textile moi, care pot fi spălate și refolosite. Acestea reprezintă o opțiune prietenoasă cu mediul și potrivită pentru adolescentele care doresc o alternativă ecologică la tampoanele de unică folosință.

De ce să folosești absorbante reutilizabile în locul celor de unică folosință?

  • Economisești bani, pentru că nu trebuie să cumperi absorbante lunar. Absorbantele reutilizabile sunt prietenoase cu tine și cu Planeta, și pot fi folosite de la 2 până la 5 ani.
  • Îți protejezi corpul de expunerea la substanțe chimice nesănătoase, la bumbac albit cu clor, la dioxină – utilizate în mod obișnuit la fabricarea absorbantelor de unică folosință.
  • Vei scăpa de senzațiile neplăcute, de iritații sau transpirație în zona intimă, cauzate de adeziv sau de plasticul din compoziția absorbantelor.
  • Îți vei schimba perspectiva despre menstruație și vei experimenta confortul menstrual.

Cum se utilizează: Se fixează pe lenjerie și se schimbă la fel ca absorbantele clasice. După utilizare, se spală conform instrucțiunilor.

Șervețele intime și geluri de curățare

Pentru a menține o igienă optimă în perioada menstruației, șervețelele intime și gelurile de curățare special formulate sunt o soluție practică. Șervețelele intime sunt utile mai ales atunci când ești la școală sau în deplasare și nu ai acces ușor la apă.

Cum se utilizează: Șervețelele se folosesc o singură dată și se aruncă, în timp ce gelurile de curățare se folosesc acasă, sub duș, pentru o igienă intimă blândă. Este bine să utilizați produse fără parfum sau alte substanțe iritante, pentru a menține echilibrul natural al florei vaginale.

Lenjeria specială pentru menstruație

Straturile absorbante ale slipului captează fluxul menstrual, fără să lase senzația de umezeală atunci când sunt purtate. foto: Shutterstock

Lenjeria pentru menstruație este realizată din materiale care împiedică scurgerile și pătarea hainelor, oferind un strat suplimentar de siguranță. Aceasta poate fi purtată în combinație cu tampoane sau absorbante externe în zilele cu flux intens, și ca atare în zilele cu flux redus.

Cum se utilizează: Se poartă la fel ca orice altă lenjerie, iar după purtare, se spală conform instrucțiunilor pentru a asigura o durată de viață cât mai lungă a materialului.

Sfaturi de folosire a accesoriilor utile adolescentelor în perioada menstruației

Pentru o experiență sigură și confortabilă, este important ca adolescentele să respecte câteva reguli de bază în utilizarea acestor produse:

  • Igienă: Spălarea mâinilor înainte și după schimbarea oricărui produs este esențială pentru a preveni infecțiile.
  • Frecvența schimbării: Se recomandă schimbarea produselor de igienă la intervale regulate (3-4 ore pentru tampoane și absorbante, 8-12 ore pentru cupe/discuri), în funcție de flux.
  • Alegerea produsului potrivit: Adolescentele ar trebui să experimenteze cu diferite produse și mărimi pentru a găsi ceea ce li se potrivește cel mai bine, atât din perspectiva protecției, cât și pentru confort.

Gestionarea disconfortului menstrual

În timpul menstruației, unele adolescente pot experimenta dureri abdominale, dureri de cap sau schimbări ale dispoziției.

„În discuțiile cu fiica-adolescentă, aș recomanda, totuși, să nu se pună un accent prea mare pe neplăcerile asociate menstruației, cum ar fi durerile abdominale, de spate sau sâni, balonarea ori apariția acneei. Sigur, nu vor fi trecute sub tăcere, dar nici nu vor fi prezentate ca niște simptome catastrofale. Mai ales că unele dintre ele își vor face apariția abia peste câțiva ani. Insistați mai degrabă pe regulile de igienă intimă și pe folosirea corectă a tampoanelor igienice.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog

Iată cum puteți face față acestor neplăceri:

  • Comprese calde sau perne electrice: aplicarea unei comprese calde pe abdomen poate ameliora durerile menstruale și relaxa mușchii uterini.
  • Activitate fizică moderată: diferite tipuri de exerciții fizice blânde, cum ar fi plimbările, yoga sau exercițiile de stretching, pot reduce disconfortul și îmbunătăți starea de spirit prin eliberarea endorfinelor.
  • Hidratarea: consumul adecvat de apă ajută la prevenirea balonării și la menținerea unui nivel optim de energie.
  • Odihnă: un somn de calitate poate contribui semnificativ la reducerea oboselii și la reglarea emoțiilor, esențiale mai ales în zilele intense ale ciclului menstrual.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa