Într-o lume în care educația financiară devine tot mai importantă, proiectul LifeLab al BCR a reușit să aducă împreună nu doar elevii și profesorii, ci și părinții, într-un demers de învățare și solidaritate comunitară. Un exemplu remarcabil al succesului acestui proiect vine din comuna Poiana Mărului, din România, unde elevii Școlii Generale Nr. 1, sprijiniți de familiile lor și de profesori, au reușit să facă o diferență reală în viața unor familii nevoiașe din comunitatea lor.
Școala Generală Nr. 1 din Poiana Mărului a fost una dintre cele două școli din România care s-a alăturat proiectului LifeLab încă de la prima ediție, anul școlar 2022-2023. Tot ce au avut de făcut profesorii școlii a fost să implementeze la clasă, indiferent de materie, informații de natură financiară. Cadrele didactice au avut ca ajutor fișele încărcate pe platforma „Școala de Bani” de inițiatorii proiectului, dar și de alți profesori din școli participante în proiect. Fișele sunt disponibile oricui, părinte sau profesor, iar pentru a le accesa tot ce ai de făcut este să îți creezi un cont.
„Am aflat de acest proiect din on-line și mi s-a părut foarte bună ideea: să scoți elevii din sfera abstractă și să-i aduci în concret”, spune profesorul de matematică și directorul Școlii Generale Nr. 1 din Poiana Mărului, Ciprian Ittu. „Să vă dau un exemplu simplu: ca să înțeleagă numerele întregi, nu le spun 7 minus 9, că e greu cu minusul ăsta, le spun: ai 7 lei și vrei să cumperi un produs care costă 9 lei. Rămâi dator la magazin cu 2 lei. E mai ușor de înțeles în felul acesta numerele întregi”, adaugă profesorul.
Educație financiară cu impact social
LifeLab este un program conceput de BCR pentru a educa tinerii în ceea ce privește gestionarea corectă a banilor și importanța economisirii. În Poiana Mărului, județul Brașov, însă, programul a căpătat o dimensiune suplimentară, transformându-se într-un veritabil motor de solidaritate socială. Elevii, învățați despre importanța planificării financiare, au reușit să pună în practică ceea ce au învățat pentru a ajuta familiile mai puțin norocoase din comunitatea în care trăiesc. Împreună cu părinții și profesorii lor, elevii au organizat în prima ediție a proiectului un târg de Crăciun în care și-au expus obiectele de artizanat create de ei. Acest eveniment a fost un adevărat succes, atât în ceea ce privește atragerea comunității locale, cât și din perspectiva fondurilor strânse.
„În primul an de participare la acest proiect, am organizat la inițiativa BCR un târg de Crăciun și am donat tot ceea ce am strâns din vânzarea produselor făcute de copii cu ajutorul părinților mai multor familii nevoiașe din comuna noastră. Am cumpărat lemne de foc pentru o familie, unei alte familii i-am cumpărat o combină frigorifică. Ca mulțumire că am avut puterea să donăm banii strânși, fiecare clasă a primit de la organizatorii proiectului câte o mie de lei. Acest lucru a fost foarte bine privit în localitate; acum chiar și părinții vin cu idei de implementare. În alt doilea an de participare, am organizat singuri târgul de Crăciun. Din banii strânși am decis să dotăm sala de lectură de la școală cu fotolii pufuri și să achiziționăm o tablă smart”, spune profesorul.
O lecție de viață pentru întreaga comunitate
Târgul de Crăciun a fost prima ocazie în care elevii au putut să își demonstreze abilitățile de organizatori și antreprenori. Cu sprijinul părinților, au creat și vândut diverse obiecte artizanale, dulciuri făcute acasă și decorațiuni de Crăciun. Întregul oraș a răspuns cu entuziasm, iar fondurile strânse au fost folosite pentru a cumpăra alimente, haine și alte bunuri necesare pentru mai multe familii nevoiașe din localitate.
Ideea proiectului nu a prins doar la profesori și la elevi, ci și la părinți. Aceștia s-au arătat entuziasmați de implementarea educației financiare în viața de zi cu zi, nu doar în cadrul orelor de la clasă. „Am transformat celebra problemă de geometrie, abstractă, însă – cât durează să construiești un bazin – în ceva mult mai concret. Și cu aplicabilitate în viața noastră de zi cu zi: cât costă să faci o fântână, cu tot ce presupune ea – prețul forării, dar și în cât timp se poate realiza dacă economisești 100-200 de lei pe lună. Am făcut programele de forma aceasta și, inclusiv la ședință cu părinții, când am prezentat genul acesta de material, părinții au fost încântați de idei”, mai spune profesorul Ciprian Ittu.
Educația financiară începe acolo unde se termină teoria și începe… viața
Proiectul LifeLab a demonstrat că educația financiară poate fi mult mai mult decât un simplu set de cunoștințe teoretice. Pentru a le explica elevilor de la clasă cât costă, în realitate, să obții ceea ce-ți dorești, profesorul Ciprian Ittu a făcut împreună cu elevii săi și muncă de documentare. „Elevii mei au descoperit că nu tot ceea ce își doresc se poate realiza pocnind din degete. Spre exemplu, realizarea unei piscine după calcularea costurilor ne-a dus undeva la 20 de mii de euro. Nu toți avem 20 de mii de euro în buzunar. Dar înțelegem în acest context, noțiunea de economisire, de dobândă, de credit, de împrumut cu o dobândă rezonabilă. Și cum putem realiza acest vis, făcând niște eforturi”, punctează profesorul.
Prin implicarea activă a elevilor, profesorilor și părinților, s-a creat un veritabil lanț de solidaritate, care nu doar că a îmbunătățit viața unor familii nevoiașe. Dar a și contribuit la formarea unei generații de tineri responsabili, empatici și bine pregătiți pentru viitor. Acest exemplu de succes subliniază importanța colaborării dintre școală, familie și comunitate în educația tinerilor. Ne arată că, împreună, putem face diferența în viețile celor din jurul nostru.
Articol susținut de BCR și Asociația Școlilor Private