Ar fi greșit să credem, ca părinți, că o discuție cu copilul despre bani este un subiect tabu sau unul pentru care trebuie să așteptăm adolescența. Nu, nu este, dimpotrivă! A vorbi despre bani este foarte util, acest lucru ajutând copilul să dezvolte o relație sănătoasă cu ei. Mai mult de-atât, astfel de conversații este bine să aibă loc în fiecare zi, cu fiecare prilej care se ivește. Și nu ne putem plânge că ducem lipsă de astfel de ocazii…
Este important ca părinții să le vorbească celor mici despre bani, dar nu ca la o lecție de educație financiară, ci pur și simplu să îi implice în deciziile care se iau. Iar mersul la cumpărături este un bun prilej. Părinții au tendința să creadă că dacă sunt mici nu se pricep și, prin urmare, nu e bine să fie implicați. Realitatea este, însă, că ei sunt curioși și își doresc să afle inclusiv lucruri legate de bani. „Lecția” responsabilității financiare, asimilată la vârste mici, îi va ajuta mai târziu să facă față unor provocări precum stabilirea de limite, planificarea unui buget și rezistența la cumpărături impulsive.
Discuția despre bani trebuie să înceapă devreme
Când este bine să începem aceste discuții despre bani cu copilul? Cât mai devreme, când sunt mici, dar suficient de dezvoltați pentru a înțelege noțiunile. Un moment potrivit ar fi de când merg la grădiniță și au învățat să numere, asta însemnând de pe la vârsta de 4 ani. Iar cel mai potrivit „exercițiu” la vârstele mici este cel prin joc, cum ar fi joaca „de-a cumpărăturile”, iar mai târziu jocurile de tip Monopoly.
O altă metodă folosită cu succes de mulți părinți este aceea de a „plăti” copilul, de a-i oferi mici sume de bani în schimbul realizării unor sarcini, cum ar fi, de exemplu, atunci când își strânge jucăriile și le așează la locul lor, când își duce farfuria din care a mâncat la chiuvetă sau când aruncă ambalajele la coșul de gunoi. Această metodă poate reprezenta un prim pas în educația financiară a copilului, fiind și ocazia cu care, ulterior, i se va putea prezenta și ideea de a economisi, dar și de a cheltui responsabil.
Comportamentul financiar responsabil se construiește acasă
Prezentă la conferința „Pregătiți pentru viață. Cum aducem educația financiară la toate orele?” organizată recent de Totul Despre Mame și BCR, Claudia Oprescu, coordonator al programului „Școala de bani”, a subliniat că „nu este neapărat nevoie să înveți copilul ce este creditul sau ce este dobânda, ci mai degrabă să-i construiești un comportament financiar responsabil. Pentru că ulterior evident că va învăța și noțiunile acestea, dar e important să știe de ce e important să economisești, ce este aceea o dorință și o nevoie, și, mai ales, cred că este esențial să-i învățăm să amâne momentul achiziției.
Evident că toți părinții își doresc să le cumpere copiilor tot ce își doresc, să-i facă fericiți, dar faptul că există acest instant gratification (recompensa imediată), îi face poate să nu fie suficient de responsabili sau să nu-și dorească neapărat să economisească pentru ceva ce știu că oricum vor primi gratuit de la părinți. De aceea gândim exerciții, joculețe, astfel încât să înțeleagă că în momentul în care îți cumperi ceva cu banii tăi și ai depus un efort, bucuria va fi mult mai mare decât dacă pur și simplu primești acel ceva de-a gata.”
- CITEȘTE ȘI: Cum aducem educația financiară la toate orele de la școală și cum îi ajută aceasta pe elevi?
Gestionarea bugetului, un bun exercițiu
O altă metodă de a-l învăța pe copil comportamentul financiar responsabil este de a-i oferi o sumă fixă, un buget, și de a-i sugera ca acesta să fie împărțit în două componente: cheltuieli și economii. Discutați cu copilul și aflați pentru ce ar dori să economisească bani: o jucărie, o ieșire în parcul de distracții, o excursie, o bicicletă etc.
Odată ce a economisit suficienți bani pentru a-și îndeplini obiectivul, oferiți-i ocazia de a decide dacă dorește să-i cheltuiască sau să continue să economisească. În acest fel, copilul poate decide când să-și cheltuiască banii și dacă lucrul în care îi poate investi mai este la fel de important pentru el ca atunci când a început să strângă bani.
Antrenament pentru spiritul antreprenorial
Inclusiv implicarea copilului în comunitate este o ocazie de a-l învăța despre bani, de a-i face educație financiară și chiar de a-i dezvolta spiritul antreprenorial. „Copilul care vinde limonadă, adică acele activități pe care noi le vedem la televizor în filmele americane, nu au fost inventate doar ca să distreze copilul, ci au fost gândite ca să dezvolte anumite competențe pentru viață”, a adăugat și Christian Comșa, fondator al Asociației Școlilor Particulare din România.
„Se mai poate merge cu copilul la diverse companii, în diverse locuri, explicându-i-se ce este în spate. În parcul de distracții nu ne ducem doar ca să ne dăm în mașinuțe. Chiar și acolo este o întreagă industrie, o afacere. Încă de la casa de bilete, tonetă, oamenii care fac curățenie, oamenii care gestionează, oamenii care lucrează la tehnic. Poți să ai cu copiii încă de la vârste foarte mici astfel de discuții, ca părinte”, a mai sugerat el.
Evitați să declanșați emoții negative cu privire la bani
Un aspect deosebit de important de care părinții ar trebui să țină cont atunci când se face referire la bani, este acela de a înlocui expresiile „Nu mai avem bani” și „Nu ne permitem să cumpărăm lucrul acesta” cu „Pentru acest lucru am consumat bugetul”. „Nu mai avem bani”, afirmație pe care copiii o aud adesea de la părinți atunci când cer ceva, le creează acestora multă anxietate și declanșează emoții negative în privința relației cu banii.
Alina Dumitrache, Doctor în Științele Educației și directorul Liceului Româno-Finlandez, este de părere că sănătos este să i se spună copilului: „Avem alte priorități acum. Vreau să te gândești foarte bine dacă ai nevoie sau nu de lucrul acesta, iar dacă ți-l vei dori foarte tare și mâine, și poimâine, care ar fi strategia prin care am putea să-l cumpărăm?” Este adevărat, e un discurs mai lung decât acel „Nu mai avem bani! Hai, mamă, lasă-mă, că nu mai avem bani!”, însă categoric unul sănătos pentru relația pe care copilul o va avea cu banii.
Articol susținut de BCR și Asociația Școlilor Private