articol susținut de

Cum le poți vorbi elevilor despre bugete și bani, predându-le viața la curțile regale sau romanul Mara. Importanța interdisciplinarității la clasă

Cristina Călin, redactor
elevi care vorbesc despre bani
Pentru a le vorbi copiilor despre bani, nu este nevoie să se introducă o nouă materie în orar care să le încarce și mai mult ziua. Educația financiară poate fi predată interdisciplinar, prin integrarea în alte materii. FOTO: Shutterstock

Am făcut școala în vremuri în care despre bani nu se discuta niciunde. Bunicii chiar ne interziceau să deschidem subiectul acasă, după ce autoritățile le confiscaseră totul, odată cu naționalizarea. Iar părinții vorbeau mereu șușotit despre bani, pentru că nu erau conversații „pentru copii”. Ulterior, vremurile s-au schimbat, însă nu și manualele, așa că educația financiară a mers mai degrabă pe intuiție și învățat din greșeli.  

Am devenit mamă și, pentru că nu voiam ca cei doi copii ai mei să creadă că de pe card se pot scoate oricând și oricâți bani vrem noi, am încercat să le explic încă de mici ce înseamnă bugetul unei familii. Când au ajuns la școală, am remarcat că prin manual, timid, există mici teme ce țin de educația financiară. De exemplu, pe băiatul meu, care este în clasa a IV-a, doamna învățătoare l-a pus să facă un plan pentru o excursie în care să includă și bugetul. În mod cert, a fost una dintre temele pe care le-a făcut cu cel mai mare drag. Și-a ales destinația, a decis cu ce mijloc de transport se deplasează, ce obiective urmează să viziteze, cât costă mesele, drumul și distracția. Apoi a trebuit să scrie și detalii despre toate punctele de interes menționate și informații complete despre traseu. Privind la entuziasmul lui, mi-aș fi dorit să aibă mai multe teme de acest fel.

Educația financiară nu trebuie să fie o materie de sine stătătoare

Din fericire, la nivel de societate, a început să devină evident că oamenii au nevoie de educație financiară și că se fac pași pentru ca aceasta să fie cât mai aproape de copii. Fie că vorbim despre introducerea unor module în care se vorbește exclusiv despre bani, fie că vorbim despre programe derulate în parteneriat cu instituții private, educația financiară începe să facă parte din orarul elevilor. „Ce ar fi să vorbim despre educație financiară la Biologie sau la Geografie? La Limba engleză sau la Limba franceză? Pentru că educația financiară face parte din viață. Vorbim despre bani, evident, vorbim despre viață și cum o putem face mai ușor decât introducând aceste noțiuni foarte simple de educație financiară”, a explicat, în cadrul Conferinței „Pregătiți pentru viață. Cum să introducem educația financiară la toate orele” Claudia Oprescu, coordonatorul programului LifeLab, susținut de BCR.

Pentru a le vorbi copiilor despre bani, nu este nevoie să se introducă o nouă materie în orar care să le încarce și mai mult ziua. Educația financiară poate fi predată interdisciplinar, prin integrarea în alte materii. De exemplu, pot calcula bugetul unei Curți Regale la Istorie, pot face un plan de achiziții pentru o grădină la Biologie sau pot discuta despre implicațiile financiare ale anumitor evenimente din opere literare. Posibilitățile sunt nenumărate, iar efectele se vor vedea prin deciziile responsabile pe care le vor face copiii atunci când vor avea de gestionat banii lor.

Ce facem noi în plus prin LifeLab este să punem în contextul de învățare existent informațiile financiare. Dacă se predă Mara lui Slavici, de exemplu, vorbim despre cum își calculează o familie bugetul personal și ne raportăm la situația mare. Dacă trebuie să predai la Limba engleză nevoi și dorințe, discutăm despre diferențele dintre ele și despre cum putem să aflăm dacă ceea ce dorim să ne cumpărăm este o nevoie sau o dorință, că știm că aici și noi, adulți, avem probleme.

Claudia Oprescu, coordonator LifeLab

Rolul familiei în discuțiile despre bani

Educația financiară de la școală trebuie dublată de discuțiile din familie, mai ales dacă este vorba despre copii mai mari. Programul LifeLab poate fi de ajutor, pentru că se regăsesc aici o serie de exerciții și jocuri, care îi ajută pe copii să înțeleagă că bucuria de a achiziționa ceva cu propriii bani și cu efort este mai mare decât atunci când pur și simplu primesc  acel lucru. Un copil care strânge bani pentru jucăria mult visată o va aprecia și prețui mai mult.  

Chiar dacă vrei să îi oferi copilului tău totul, este mai important să îi modelezi un comportament financiar responsabil, pentru ca atunci când ajunge adult să aibă o relație sănătoasă cu banii/ să devină independenți financiar.

Una dintre cele mai importante conversații de purtat în familie este cea despre bani. Mai devreme sau mai târziu, cei mici tot vor afla despre bani. De ce să nu afle de la cine trebuie și într-un mod practic, cu exemple din viața de zi cu zi?!

Articol susținut de BCR și Asociația Școlilor Private

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa